Αρχική Ειδήσεις Μαραθώνιος ανάπτυξης προτάσεων προσαρμογής των πόλεων στην κλιματική αλλαγή

Μαραθώνιος ανάπτυξης προτάσεων προσαρμογής των πόλεων στην κλιματική αλλαγή

0
Διαφήμιση

Ένα διαγωνιστικό 24ωρο εργαστήριο, που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη και σε 60 πόλεις στον κόσμο, με πρωτοβουλία του φορέα «Climate KIC» και με στόχο την ανάπτυξη προτάσεων για την έξυπνη προσαρμογή των πόλεων στην κλιματική αλλαγή, διεξάγεται το Σάββατο.

Η κλιματική αλλαγή, οι μικροκλιματικές συνθήκες, η κινητικότητα είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τους συμμετέχοντες, οι οποίοι με την καθοδήγηση ειδικών θα καταλήξουν σε προτάσεις, λύσεις κι εργαλεία, με στόχο να ενεργοποιήσουν και να αφυπνίσουν τους κατοίκους στην αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Το Climathon συνδιοργανώνεται από τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης Α.Ε., το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ), το Γραφείο Αστικής Ανθεκτικότητας του προγράμματος “Resilient Thessaloniki”, την προθερμοκοιτίδα επιχειρήσεων/οικοσύστημα καινοτομίας “OK!Thess”, την ομάδα “Students for Sustainability” του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και την πρωτοβουλία “Youthnest”.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου μέντορες και ειδικοί σε θέματα περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων από το ΚΕΠΑ, τη Draxis, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και την EasyBike θα καθοδηγούν και θα βοηθούν πρακτικά τους συμμετέχοντες.

Οι λύσεις θα ενσωματωθούν στην Στρατηγική Αστικής Ανθεκτικότητας της Θεσσαλονίκης, που αναπτύσσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των «100 Ανθεκτικών Πόλεων».

Το εργαστήριο ξεκινά αύριο, Σάββατο 22 Οκτωβρίου, στις 10 το πρωί, στο Μέγαρο Μακρίδη και ολοκληρώνεται την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, όταν οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε εκπροσώπους του Δήμου. Σε μεταγένεστερο στάδιο θα γίνει πιο εκτενής παρουσίαση των προτάσεων στους ειδικούς του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το Climate-KIC αποτελεί σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στόχο έχει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω της ανάπτυξης της καινοτομίας και της σταδιακής δημιουργίας οικονομίας μηδενικού άνθρακα.

Αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή, εστιάζοντας σε τέσσσερις θεματικές προτεραιοτήτες: τις αστικές περιοχές, τις χρήσεις γης, τα συστήματα παραγωγής και τα δεδομένα λήψης αποφάσεων στην οικονομία. Η εκπαίδευση είναι στο επίκεντρο αυτών των θεματικών, με σκοπό να εμπνευστεί και να ενδυναμωθεί η επόμενη γενιά νέων ηγετών ενάντια στη κλιματική αλλαγή. Το Climate-KIC υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ), όργανο της ΕΕ.

Διαφήμιση