Αρχική Υγεία - Διατροφή Κινδυνεύουν με υπέρταση όσοι ζουν σε επιβαρυμένες περιβαλλοντικά πόλεις

Κινδυνεύουν με υπέρταση όσοι ζουν σε επιβαρυμένες περιβαλλοντικά πόλεις

0

Οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε θορυβώδεις δρόμους έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλής πίεσης, ενώ όσοι βρίσκονται στις πιο μολυσμένες περιοχές θα αναπτύξουν υπέρταση σε σύγκριση με εκείνους που ζουν στις λιγότερο μολυσμένες περιοχές, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για πρόωρη ασθένεια και το θάνατο.

Συνολικά 41.072 άνθρωποι που ζουν στη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ισπανία συμμετείχαν στη μελέτη, η οποία ήταν μέρος της «Ευρωπαϊκής μελέτη ομάδων για τις επιπτώσεωις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης» του έργου (ESCAPE) που διερευνά τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της έκθεσης σε ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία των ανθρώπων στην Ευρώπη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια περιβαλλοντικής επιδημιολογίας Μπάρμπαρα Χόφμαν του γερμανικού Πανεπιστημίου Χάινριχ Χάινε του Ντίσελντορφ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό “European Heart Journal”.

Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε υπέρταση στην αρχή της έρευνας, αλλά στο τέλος της μελέτης το 15% είχαν πλέον εμφανίσει αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Διαπιστώθηκε ότι για κάθε πέντε παραπάνω μικρογραμμάρια σωματιδίων ΡΜ2,5 (με διάμετρο μικρότερη των 2,5 εκατομμυριοστών του μέτρου) ανά κυβικό μέτρο αέρα, ο κίνδυνος υπέρτασης αυξάνεται κατά 22% για όσους ζουν στις περιοχές με τη μεγαλύτερη ρύπανση.

Ο αυξημένος κίνδυνος από τη ρύπανση ισοδυναμεί με τον παραπάνω κίνδυνο που έχει ένας υπέρβαρος άνθρωπος (με δείκτη μάζας σώματος 25-30), σε σχέση με έναν που έχει φυσιολογικό βάρος (με δείκτη 18,5-25).

Αντίστοιχα, όσον αφορά το θόρυβο, διαπιστώθηκε ότι όσοι ζουν σε δρόμους όπου τα μέσα επίπεδα θορύβου τα βράδια φθάνουν τα 50 ντεσιμπέλ, έχουν κατά 6% μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης, σε σχέση με όσους ζουν σε πιο ήσυχους δρόμους με μέσα επίπεδα θορύβου 40 ντεσιμπέλ.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η αύξηση του κινδύνου για υπέρταση συμβαίνει ακόμη και με επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις, τα οποία είναι αρκετά κάτω από τα ευρωπαϊκά όρια ασφαλείας.

«Αυτό σημαίνει,ότι η τωρινή νομοθεσία δεν προστατεύει τον πληθυσμό της Ευρώπης επαρκώς από τις συνέπειες της ρύπανσης του αέρα» δήλωσε η Χόφμαν.

Με δεδομένο ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πανταχού παρούσα και η υπέρταση είναι ο πιο σημαντικός παράγων καρδιαγγειακού κινδύνου, τα νέα ευρήματα έχουν σημαντικές συνέπειες από άποψη δημόσιας υγείας και συνηγορούν υπέρ της υιοθέτησης αυστηρότερων κανονισμών για τη ρύπανση».

Όσον αφορά τους πιθανούς βιολογικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων επιβαρύνονται η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, η ρύπανση μπορεί να προκαλέσει τοπική και συστημική φλεγμονή στον οργανισμό, οξειδωτικό στρες και ανισορροπία στο νευρικό σύστημα. Ο θόρυβος επηρεάζει τόσο το νευρικό, όσο και το ορμονικό σύστημα.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here