Αρχική Υγεία - Διατροφή Ισχυρότερη ανακούφιση προσφέρει η λεβοντόπα κατά της νόσου Πάρκινσον

Ισχυρότερη ανακούφιση προσφέρει η λεβοντόπα κατά της νόσου Πάρκινσον

0
Διαφήμιση

Η εισπνεόμενη μορφή της λεβοντόπα του φαρμάκου κατά της νόσου Πάρκινσον μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικότερα και ταχύτερα τους ασθενείς όταν εμφανίσουν συμπτώματα,σε σχέση με τα συνήθη χάπια που περιέχουν την ίδια ουσία, αλλά και μεταξύ των δόσεων του φαρμάκου που λαμβάνουν διαπιστώνει μια νέα μελέτη.

Η λεβοντόπα ((L-Dopa), μια κατεχολαμίνη που αποτελεί πρόδρομη ουσία της ντοπαμίνης, αποτελεί την καλύτερη σήμερα θεραπεία από το στόμα για τη νευροεκφυλιστική νόσο Πάρκινσον.

Οι ερευνητές της εταιρείας βιοτεχνολογίας Acorda Therapeutics, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Science Trnaslational Medicine”, ανέπτυξαν μια μορφή λεβοντόπα σε σκόνη, με την ονομασία CVT-301, που μπορεί ο ασθενής να εισπνεύσει μέσω ειδικής συσκευής ακριβούς δοσολογίας.

Όπως έδειξαν τα πειράματα σε σκύλους και ανθρώπους, η εισπνεόμενη λεβοντόπα απορροφάται γρήγορα από το σώμα και είναι ανιχνεύσιμη στο αίμα πέντε μόλις λεπτά μετά τη χορήγησή της, σε σχέση με χρονικό διάστημα 20 λεπτών, όταν η λεβοντόπα λαμβάνεται με μορφή χαπιού. Ενώ η λεβοντόπα σε χάπια πρέπει να περάσει πρώτα από το στομάχι, προτού φθάσει στον εγκέφαλο, η εισπνεόμενη λεβοντόπα μέσω των πνευμόνων φθάνει πιο γρήγορα στα κέντρα του εγκεφάλου.

Έτσι, η εισπνεόμενη λεβοντόπα βελτιώνει πιο γρήγορα τις κινητικές δυσκολίες των ασθενών (μυικές ακαμψίες, τρέμουλα, έλλειψη ισορροπίας και συντονισμού κινήσεων κ.α.) από ό,τι τα χάπια. Οι μελέτες εξάλλου δείχνουν ότι είναι ασφαλής και καλά ανεκτή, ενώ η πιο κοινή παρενέργειά της είναι η πρόκληση βήχα.

Οι μισοί περίπου ασθενείς που παίρνουν λεβοντόπα σε χάπια, μετά από δύο χρόνια ξαφνικά εκδηλώνουν επεισόδια κινητικών προβλημάτων, καθώς το φάρμακο εμφανίζει πλέον μειωμένη αποτελεσματικότητα. Όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο αυτές οι περίοδοι επανεμφάνισης των συμπτωμάτων γίνονται συχνότερες.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι δύο μορφές λεβοντόπα, σε χάπι και εισπνεόμενη, μπορούν να συνδυασθούν στον ίδιο ασθενή για καλύτερα αποτελέσματα. Το 2017 θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από την τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη με ψευδοφάρμακαο (πλασίμπο) κλινική δοκιμή φάσης 3 του CVT-301.

Περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη πάσχουν από Πάρκινσον. Η νόσος προκαλείται από τη σταδιακή καταστροφή των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη. Εκτός από τα κινητικά προβλήματα, οι ασθενείς μπορεί να εκδηλώσουν κατάθλιψη, άγχος, διαταραχές ύπνου, γαστρεντερικά προβλήματα κ.α.

 

Πηγές: http://www.pdf.org/en/science_news/release/pr_1463779011 ,  http://www.amhc.org/21-health-sciences/news/184807-inhaled-version-of-parkinsons-drug-may-help-keep-symptoms-at-bay , http://journaltimes.com/lifestyles/health-med-fit/inhaled-version-of-parkinson-s-drug-may-help-keep-symptoms/article_793f3ddb-fe15-5697-99e3-dd52dc31b4c7.html

Διαφήμιση