Αρχική Ειδήσεις Στο πρόγραμμα Smarter Cities Challenge της ΙΒΜ εντάσσεται η Θεσσαλονίκη

Στο πρόγραμμα Smarter Cities Challenge της ΙΒΜ εντάσσεται η Θεσσαλονίκη

0
Διαφήμιση

Την ένταξη της πόλης της Θεσσαλονίκης στην πρωτοβουλία Smarter Cities Challenge (@CitiesChallenge), ένα διαγωνιστικό πρόγραμμα παροχής δωρεάν (pro bono) συμβουλευτικών υπηρεσιών της εταιρείας σε δήμους και περιφέρειες ανά τον κόσμο, προκειμένου να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν καίρια ζητήματα που τους απασχολούν, γνωστοποίησε η ΙΒΜ.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατέθεσε σχετικό αίτημα προς την ΙΒΜ και στο πλαίσιο αυτό, ομάδα εμπειρογνωμόνων της εταιρείας, η οποία απαρτίζεται από έξι εξειδικευμένους συμβούλους της, πρόκειται να επισκεφθεί την πόλη στις αρχές Νοεμβρίου προκειμένου να συνδράμει στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο ο Δήμος μπορεί να δημιουργήσει μια συνεργατική ηλεκτρονική πλατφόρμα ανοιχτών προτύπων για τη συλλογή, ανάλυση και ανταλλαγή δεδομένων με το οικοσύστημα της πόλης (πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, πολίτες κ.ά).

Στόχοι της δημιουργίας της εν λόγω πλατφόρμας είναι, μεταξύ άλλων, το αυξημένο επίπεδο της διαφάνειας, η συμμετοχή, η αύξηση των επιχειρηματικών ευκαιριών και η τοπική ανάπτυξη καθώς και η παροχή των βέλτιστων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

Μια τυπική διαδικασία της πρωτοβουλίας Smarter Cities Challenge λειτουργεί ως εξής: Μετά από μια εντατική προετοιμασία, η ομάδα εμπειρογνωμόνων της ΙΒΜ που συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα περνά τρεις εβδομάδες εργαζόμενη στενά με τα μέλη του Δήμου της νικήτριας πόλης, αναλύοντας δεδομένα σχετικά με ένα κρίσιμο ζήτημα επιλογής του Δήμου.

Τα μέλη της ομάδας πραγματοποιούν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με δεκάδες άλλα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, των πολιτών, επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικών φορέων και με αυτό τον τρόπο αποκρυσταλλώνουν διάφορες οπτικές ως προς τις αιτίες και τις πιθανές λύσεις του προβλήματος που θέτουν οι πόλεις προς επίλυση.

Οι βέλτιστες πρακτικές που έχουν χρησιμοποιηθεί από άλλες πόλεις αξιοποιούνται. Μετά το πέρας αυτής της σύνθετης, αλλά άκρως εποικοδομητικής διαδικασίας, η IBM παρουσιάζει στο Δήμο ολοκληρωμένες, καινοτόμες προτάσεις αντιμετώπισης του ζητήματος που έχει θέσει η πόλη, οι οποίες ακολουθούνται από ένα λεπτομερές σχέδιο πιθανής υλοποίησης.

Το πρόγραμμα ΙΒΜ Smarter Cities Challenge έχει ήδη επιτύχει απτά αποτελέσματα. Μάλιστα, η ΙΒΜ έχει βοηθήσει πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.

Έργα που στηρίχθηκαν στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών της ΙΒΜ βοήθησαν να αναβαθμιστούν οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού των δημοτικών υπηρεσιών, επέτρεψαν σε πόλεις να κερδίσουν σημαντικά βραβεία και τις κατέστησαν περισσότερο ανταγωνιστικές.

Μέχρι το τέλος του 2016, η ΙΒΜ θα έχει διαθέσει, μέσω του εν λόγω Προγράμματος, επιχορηγήσεις σε περισσότερες από 130 πόλεις παγκοσμίως, επιλεγμένες μεταξύ 600 υποψηφίων, με 800 σχεδόν κορυφαίους εμπειρογνώμονες της ΙΒΜ να προσφέρουν δωρεάν (pro bono) συμβουλευτικές υπηρεσίες των οποίων η αξία αποτιμάται συνολικά σε περισσότερα από 66 εκ. δολάρια. Κάθε τέτοια συνεργασία για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αποτιμάται σε εμπορική αξία 500,000 δολαρίων.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό και τις επιτυχίες του προγράμματος είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση www.smartercitieschallenge.org.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here