Αρχική Ειδήσεις HighTech Eco Mobility Rally 2016: Το ετήσιο ραντεβού των αυτοκινητιστών παγκοσμίως

HighTech Eco Mobility Rally 2016: Το ετήσιο ραντεβού των αυτοκινητιστών παγκοσμίως

0
Διαφήμιση

Για 10η συνεχή χρονιά και συγκεκριμένα στις 8 και 9 Οκτωβρίου, διοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο) το High Tech Eco Mobility Rally (HTER 2016) στην Αθήνα.

Πρόκειται για ένα διεθνή αγώνα ακριβείας (regularity rally), δηλαδή η κατάταξη διαμορφώνεται από την ακρίβεια τήρησης των ορίων ταχύτητας (κάτω των 50 χλμ/ ώρα) που ποροκαθορίζουν οι οργανωτές στις ειδικές διαδρομές σε αντίθεση με τον ελάχιστο χρόνο (άρα μέγιστη μέση ταχύτητα) που επιδιώκεται από τους αγωνιζόμενους σε ένα ραλλυ ταχύτητας).

Ο αγώνας εντάσσεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο Εναλλακτικών Ενεργειών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου – FIA, ακολουθώντας πλήρως τους κανονισμούς της.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν κάτοχοι «καθαρού» αυτοκινήτου. Ως «καθαρά» νοούνται τα υβριδικά αυτοκίνητα, τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν υγραέριο, φυσικό αέριο ή βιοκαύσιμα, καθώς επίσης και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με συσσωρευτές ή ενεργειακά στοιχεία. Στους φετινούς αγώνες συμμετέχουν συνολικά 20 αυτοκίνητα,με πληρώματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με επίκεντρο την πλατεία Κοτζιά, μπροστά από το Δημαρχείο της Αθήνας , όπου θα γίνονται οι εκκινήσεις και ο τερματισμός των οχημάτων, ο αγώνας θα διεξαχθεί σε περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας και της Κορινθίας.

Με την χορηγία σημαντικών φορέων και την υποστήριξη των Δήμων Αθηναίων, Αλίμου, Ηλιούπολης και Πετρούπολης έχουν προγραμματιστεί διάφορες εκδηλώσεις για την ενημέρωση των πολιτών γύρω από τα οχήματα προηγμένης τεχνολογίας, με οικονομική κατανάλωση και φιλικά προς το περιβάλλον.

Πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα

Τα ηλεκτρικά οχήματα, είτε με συσσωρευτές είτε επαναφορτιζόμενα υβριδικά, παρουσιάζουν, σε σύγκριση με τα συμβατικά, μια σειρά από σπουδαία πλεονεκτήματα:

καταναλώνουν, με βάση τα ισχύοντα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, περίπου 1 ευρώ ανά 100χλμ. Το αντίστοιχό κόστος καυσίμου για ένα μέσο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο είναι έως και δεκαπλάσιο– είναι περισσότερο ενεργειακά αποδοτικά (ο βαθμός απόδοσης των συμβατικών οχημάτων είναι 20-30%, ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν βαθμό απόδοσης έως και 80-85%).

έχουν τη δυνατότητα να επαναφορτιστούν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

είναι οικονομικότερα όσον αφορά το κόστος συντήρησης.

εκπέμπουν ελάχιστο θόρυβο (ειδικά σε χαμηλές ταχύτητες).

Πάγια θέση του ΕΛΙΝΗΟ αποτελεί ότι η έλευση της ηλεκτροκίνησης στα αυτοκίνητα πρέπει να αντιμετωπισθεί σαν ευκαιρία για τη χώρα μας.

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε βάθος χρόνου θα αποδειχθεί φτηνό, αποδοτικό, εύκολο στη συντήρηση, σωτήριο για τη ρύπανση και τον θόρυβο των μεγάλων αστικών κέντρων.

Η επιβάρυνση του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής σε ότι αφορά το μέγεθος της παραγόμενης ενέργειας δεν πρόκειται να αποτελέσει πρόβλημα κατά τις πρώτες τουλάχιστον δεκαετίες της εφαρμογής.

Επετειακές εκδηλώσεις

Με την ευκαιρία του επετειακού αυτού αγώνα το ΕΛΙΝΗΟ σε συνεργασία με τους δήμους, μέσα από τους οποίους περνούν οι ειδικές διαδρομές του αγώνα, έχει προγραμματίσει διάφορες εκδηλώσεις που σκοπό έχουν την ενημέρωση των πολιτών για την οικολογική μετακίνηση στη πόλη με οχήματα που χρησιμοποιούν «πράσινη» ενέργεια.

Ειδικότερα η ηλεκτροκίνηση συγκεντρώνει πολλά περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά οφέλη, καθώς μπορεί να συνεισφέρει στην εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος, στη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ως πηγή φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Συγκεκριμένα οι εκδηλώσεις αυτές περιλαμβάνουν

Πλατεία Κοτζιά

Από την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου μέχρι και την Κυριακή 9 Οκτωβρίου η πλατεία Κοτζιά θα είναι το επίκεντρο του αγώνα, καθώς εδώ θα γίνεται η εκκίνηση και ο τερματισμός, ο τεχνικός έλεγχος αλλά θα λειτουργεί και η ενδιάμεση ελεγχόμενη στάθμευση ( Parc ferme) για τα αυτοκίνητα που λαμβάνουν μέρος.

Στελέχη του ΕΛΙΝΗΟ, εκπρόσωποι των δήμων και άλλων φορέων θα βρίσκονται και τις τρεις μέρες στην διάθεση των πολιτών για την πλήρη ενημέρωση τους σχετικά με τις σύγχρονες τάσεις στην αυτοκίνηση ώστε να επεκταθεί και στην χώρα μας η ηλεκτροκίνηση και η χρήση των εναλλακτικών καυσίμων (υγραέριο, φυσικλο αέριο και βιοκαύσιμα).

Πρόγραμμα εκκινήσεων και τερματισμού από/στην Πλατεία Κοτζιά

Εκκίνηση/Τερματισμός 1ου αυτοκινήτου για το πρώτο Σκέλος: Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016

09.00 h/20.00 h. για την ενοποιημένη Κατηγορία VII & VIII (+IIIA) (υβριδικά, εναλλακτικές μορφές καυσίμων) και

12.00h/19.00 h. για την Κατηγορία IIIA(ηλεκτροκίνητα)

Εκκίνηση/Τερματισμός 1ου αυτοκινήτου για το δεύτερο Σκέλος: Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016

09.00 h/16.00 h, για την Κατηγορία IIIA (ηλεκτροκίνητα )

10.00 h/15.30 h για την ενοποιημένη ΚατηγορίαVII & VIII (+IIIA) ) (υβριδικά, εναλλακτικές μορφές καυσίμων)

Σάββατο 8 Οκτωβρίου

17.00 -18.30 συγκέντρωση όλων των αυτοκινήτων του αγώνα στην πλατεία Πετρούπολης όπου έχει προγραμματιστεί μια παρουσίαση των καθαρών οχημάτων στο πλαίσιο της ενίσχυσης της χρήσης τους για μετακινήσεις εντός Αττικής.

18.40-19.30 Το θέατρο Πέτρας μεταμορφώνεται σε ειδική πίστα για τα αυτοκίνητα του αγώνα! Μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους οδηγούς και με μέλη του ΕΛΙΝΗΟ γύρω από τα οφέλη και πλεονεκτήματα της οικολογικής μετακίνησης στη πόλη.

Κυριακή 9 Οκτωβρίου

12.00-13.00 συγκέντρωση όλων των αυτοκινήτων του αγώνα στην πλατεία Αλίμου(λεωφ Ιωνίας και Ελευθερίου Βενιζέλου), δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες που θα παρευρίσκονται να ενημερωθούν γύρω από την χρήση eco-friendly οχημάτων εντός της Αττικής.

13.10 -14. 30 στο δημαρχείο Ηλιούπολης θα γίνει παρουσίαση και προβολή των καθαρών αυτοκινήτων με ομιλίες και happenings.

Διαφήμιση