Αρχική Ειδήσεις Γιατί η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη καρκινοβατεί, ενώ η ενέργεια είναι φθηνή;

Γιατί η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη καρκινοβατεί, ενώ η ενέργεια είναι φθηνή;

0
pantzios kostas
Διαφήμιση

 

Του Κ. Πάντζιου

Η πρόσφατη συμφωνία του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) για «πάγωμα» της παραγωγής για τουλάχιστον έξι μήνες, δεν φαίνεται να επηρέασε και πολύ την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Αυτό συμπεραίνεται, εκτός των άλλων, και από την τοποθέτηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, που αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της Συμφωνίας.

Την ίδια στιγμή, παράγοντες της αγοράς του μαύρου χρυσού, θεωρούν ότι καλύτερα θα είναι να αφεθούν οι δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης να καθορίσουν τις τιμές.

Αυτό είναι μία άποψη, που κάποτε γενικά δεν αμφισβητείτο, μέχρι που ήρθε το κραχ του 2010 στην παγκόσμια οικονομία, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστο-ρία!… Είναι όμως;

Μάλλον όχι, αν σκεφθούμε ότι το φθηνό πετρέλαιο διευκολύνει την ανάπτυξη στις βιομηχανικές χώρες, αλλά προκαλεί τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Πάντως, εδώ και ένα χρόνο περίπου, πολλοί ειδικοί προέβλεψαν ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα υπερέβαινε τα 32,5 περίπου εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Πριν λίγες μέρες, μετά την προαναφερθείσα Συμφω-νία, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, τόνισε με έμφαση ότι η επιθυμητή τιμή για το 2016, καλό θα ήταν να σταθεροποιηθεί στα 32,5 ως 33 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η ίδια Υπηρεσία προέβλεψε ότι η παγκόσμια προσφορά αργού πετρελαίου θα μεγαλώνει.

Εδώ και έξι χρόνια περίπου, στην αγορά του πετρελαίου παρατηρείται κάτι που σε πρώτη προσέγγιση φαίνεται οξύμωρο, αλλά δεν είναι. Δηλαδή, ενώ η ενέργεια είναι φθηνή, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη καρκινοβατεί.

Αυτό σημαίνει, ότι η ανάπτυξη στον πλανήτη, δεν είναι μόνο θέμα φθηνής ενέργειας, αλλά και άλλων παραγόντων.

Επί παραδείγματι, οι ρυθμοί ανάπτυξης της κινέζικης οικονομίας, που κατά μέσο όρο, την τελευταία 5ετία, ήταν στο 5 – 5,5%, οφείλεται περισσότερο σε στοιχεία του κόστους παραγωγής των προϊόντων, όπως είναι το εργατικό κόστος, αλλά και σε άλλες παραμέτρους.

Πάντως, ειδικοί προβλέπουν ότι για την επόμενη διετία, οι τιμές του μαύρου χρυσού, μπορεί να φθάσουν και τα 60 δολάρια το βαρέλι, κάτι το οποίο δεν θα είναι και τόσο ευνοϊκό για την χειμαζόμενη, π.χ. οικονομία της Ρωσίας.

Μόνο που στην περίπτωση αυτή, πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία του ψυχρού πολέμου, που έχει αρχίσει μεταξύ των ΗΠΑ και των Συμμάχων χωρών στο ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, μια έκφανση της οποίας παρατηρούμε από την ανάμειξη της χώρας του κ. Πούτιν στον πόλεμο της Συρίας.

Πολλές αναλύσεις ειδικών εστιάζουν την προσοχή στο πώς θα εξελιχθεί η προσπάθεια που γίνεται στη Ρωσία για τη σταδιακή απεξάρτηση της Ρωσικής οικονομίας από τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Κάτι ενδιαφέρον, εν τούτοις, γίνεται στη Σαουδική Αραβία, ως προς αυτό που προαναφέραμε για τη Ρωσική οικονομία. Πρόσφατα, ο Υπουργός Πετρελαίου της χώρας αυτής, κ. Αλί Ναΐμι, δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία προγραμματίζει ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), προσθέτοντας τα εξής:

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο ιδανική χώρα για ΑΠΕ από τη Σαουδική Αραβία, από τη στιγμή που έχει τόσο ήλιο και τόσο μεγάλη γη».

Διαφήμιση