Αρχική Υγεία - Διατροφή Έλληνες και Γερμανοί επιστήμονες απεκατέστησαν εγκεφαλική βλάβη με μεταμόσχευση εμβρυικών νευρώνων

Έλληνες και Γερμανοί επιστήμονες απεκατέστησαν εγκεφαλική βλάβη με μεταμόσχευση εμβρυικών νευρώνων

0
Διαφήμιση

Πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα στο πεδίο της μεταμόσχευσης εγκεφαλικών κυττάρων. Οι σχετικές προσπάθειες αποσκοπούν στην αξιοποίηση «αναπληρωματικών» κυττάρων για την αποκατάσταση εγκεφαλικών τραυμάτων και εγκεφαλικών παθήσεων σε ασθενείς.

Οι επιστήμονες στη Γερμανία- μεταξύ των οποίων μια Ελληνίδα – κατάφεραν να αποκαταστήσουν βλάβες στον εγκέφαλο ποντικιών, μεταμοσχεύοντας σε αυτά εμβρυικούς νευρώνες.

Ο εγκέφαλος έχει πολύ περιορισμένη ικανότητα αυτο-διόρθωσης, συνεπώς οι μεταμοσχεύσεις νευρώνων προβάλλουν ως μια εναλλακτική λύση για παθήσεις όπως η νόσος Πάρκινσον ή τα εγκεφαλικά επεισόδια. Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο τα μεταμοσχευμένα κύτταρα θα είναι όμοια, θα λειτουργήσουν και θα ταιριάξουν με τα υπάρχοντα εγκεφαλικά κύτταρα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λούντβιχ Μαξιμίλιανς του Μονάχου (μεταξύ των οποίων η ελληνικής καταγωγής βιολόγος Λήδα Δήμου), με επικεφαλής τη δρα Μαγκνταλένα Γκετζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, μεταμόσχευσαν εγκεφαλικά κύτταρα εμβρύων ποντικιών σε ενήλικα ποντίκια με εγκεφαλικές βλάβες.

Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν εξελιγμένες τεχνικές απεικόνισης για να παρακολουθήσουν την τύχη και τη συμπεριφορά αυτών των νευρώνων, που μεταμοσχεύθηκαν στον οπτικό φλοιό των πειραματόζωων.

Διαπιστώθηκε ότι μέσα σε ένα μήνα τα μεταμοσχευμένα κύτταρα έδειχναν πολύ όμοια με τα ήδη υπάρχοντα.

Επιπλέον, είχαν δημιουργήσει πολλαπλές νευρωνικές συνδέσεις με άλλα κύτταρα γύρω τους, ήσαν σε θέση να λαμβάνουν ηλεκτρικά σήματα από άλλα μέρη του εγκεφάλου και, το κυριότερο, άρχισαν να ανταποκρίνονται στα οπτικά ερεθίσματα.

Εν ολίγοις, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νέα κύτταρα που εισήχθησαν στον εγκέφαλο, έμοιαζαν και συμπεριφέρονταν ακριβώς όπως τα κύτταρα που είχαν καταστραφεί και τα οποία είχαν αντικαταστήσει. Η διαπίστωση αυτή δημιουργεί αισιοδοξία για μελλοντικές δοκιμές σε ανθρώπους.

 

Πηγές: http://www.ibtimes.co.uk/transplanted-neurons-act-like-normal-cells-lost-brain-damage-1588425 https://www.scimex.org/newsfeed/its-clear-to-see-that-transplanted-cells-could-heal-brain-damage

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here