Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε «ΑΠΕ και ενεργειακή εξοικονόμηση η ατμομηχανή για την οικοδομή»

«ΑΠΕ και ενεργειακή εξοικονόμηση η ατμομηχανή για την οικοδομή»

0
Διαφήμιση

Την εκτίμηση ότι οι επενδύσεις στην ενεργειακή εξοικονόμηση και στις ΑΠΕ στο υπάρχον κτηριακό απόθεμα μπορούν να αποτελέσουν την “ατμομηχανή” της επανεκκίνησης της οικοδομής εξέφρασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

Στον χαιρετισμό στη διημερίδα με θέμα: «Χρηματοδοτικά Εργαλεία και καλές πρακτικές για την υλοποίηση και παρακολούθηση Δράσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας», ανέφερε ότι αποτελεί στοίχημα η γρήγορη μετάβαση σε πραγματικά μηδενική ενεργειακή κατανάλωση κτηρίων, καθώς ο κτηριακός τομέας είναι ο πλέον ενεργοβόρος στην ΕΕ, πεδίο που αποτελεί «ανοιχτό δρόμο» για έντονη και αποτελεσματική ενασχόληση των μηχανικών.

Έκανε λόγο για την ανάγκη μετάβασης συνολικά της αγοράς ακινήτων σε ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης Πολεοδομικών Μεταβολών και Κτηριακού Αποθέματος, το οποίο, όπως εξήγησε, αποτελείται από τα ηλεκτρονικά συστήματα καταγραφής και διαχείρισης αυθαίρετων κατασκευών, ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίων και επιλογής ελεγκτών δόμησης.

«Αυτό που απομένει είναι η απόφαση της πολιτείας να ενεργοποιήσει αυτά τα συστήματα, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας», ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «μέσα από αυτά τα συστήματα σύντομα θα εγκρίνονται οι άδειες όλων των έργων ενεργειακής αναβάθμισης».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα Σχέδια Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ), τα οποία αποτελούν, όπως είπε, «ένα χρήσιμο εργαλείο για την εξοικονόμηση ενέργειας στη χώρα καθώς επίσης και ένα νέο και μεγάλο πεδίο συνεργασίας μεταξύ αυτοδιοίκησης, ιδιωτικού τομέα και ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών».

Εκπροσωπώντας το ΥΠΕΝ ο Δημήτρης Αθανασίου ανέφερε ότι το 2021 όλα τα νέα κτήρια ή αυτά που ανακαινίζονται ριζικά πρέπει να είναι μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αναφέροντας τις υποχρεώσεις δημοσίων φορέων ετήσια ανακαίνιση του 3% του συνολικού εμβαδού δημοσίων κτιρίων, εκπόνηση σχεδίου ενεργειακής απόδοσης, καθιέρωση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης, εφαρμογή των σχεδίων ενεργειακής απόδοσης, ορισμός ενεργειακών υπευθύνων, έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής αναβάθμισης. Ενώ έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός εθνικού σχέδιο αύξησης του αριθμού των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

Απ΄ την πλευρά του ο Γιώργος Πατούλης πρόεδρος ΚΕΔΕ, η οποία έχει συνάψει σύμφωνο συνεργασίας με το ΤΕΕ, χαρακτήρισε ως «μείζον ζήτημα» τη χρηματοδότηση των έργων ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης, επισημαίνοντας την ανάγκη στελέχωσης των δήμων με το αντίστοιχο επιστημονικό προσωπικό, καθώς όπως τόνισε «μένουν στη ναφθαλίνη πολλές ιδέες και δράσεις».

Για το νέο επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη (πακέτο Γιούνκερ), μίλησε ο Αργύρης Περουλάκης αναπληρωτής την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, εκφράζοντας τη θέση και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι πέρα από τη δημοσιονομική ισορροπία και τις μεταρρυθμίσεις, απαιτείται η προώθηση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, με στόχο την κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων, με ταυτόχρονη παροχή κατάλληλων εργαλείων και τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

Αναφέρθηκε στην προώθηση της ένωσης κεφαλαιαγορών και την ενεργειακή ένωση, τονίζοντας την απόφαση της Επιτροπής για παροχή εγγυήσεων με στόχο τη μόχλευση αρχικά 315 δισεκατομμυρίων, με την αρωγή του ηλεκτρονικού επενδυτικού κόμβου επενδυτικών συμβουλών. Υπενθύμισε δε, ότι έχει ήδη ληφθεί η απόφαση επέκταση του “πακέτου Γιούνκερ”, καθώς ήδη από τον πρώτο χρόνο έχει απορρόφηση πάνω από 40%. «Η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δει σοβαρά τα εργαλεία που διατίθενται και ειδικά τα έργα εξοικονόμησης που αφορούν το πακέτο Γιούνκερ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Περουλάκης, με ταυτόχρονη αλλαγή νοοτροπίας για τη σύνταξη προτάσεων για έργα ΣΔΙΤ.

Το πλαίσιο υλοποίησης έργων αστικής ανάπτυξης μέσω ΣΔΙΤ ανέπτυξε ο Νικόλαος Μαντζούφας ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ, του υπουργείου οικονομίας ανάπτυξης και τουρισμού. Όπως είπε, χαρακτηριστικό των ΣΔΙΤ είναι η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων κατά την περίοδο κατασκευών, ενώ το δημόσιο αποπληρώνει σε βάθος χρόνου. Όπως έκανε γνωστό στα 280 δις. η αγορά των ΣΔΙΤ παγκοσμίως, ενώ κάθε χρόνο στην ΕΕ εκτελούνται έργα ΣΔΙΤ ύψους 14 δισ. ετησίως, με έμφαση στην ενέργεια και το περιβάλλον. Στην Ελλάδα ήδη «τρέχουν» δέκα συμβάσεις αξίας πάνω από 500 εκ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ταμείου παρακαταθηκών και δανείων Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης προανήγγειλε ότι το ταμείο πρόκειται να ανακοινώσει δύο προγράμματα για την επιτάχυνση διαδικασιών ωρίμανσης των έργων στους δήμους ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ για τη διετία 2016-2017, με σκοπό την επιχορήγηση μελετών μικρών δήμων, με στόχο τη μόχλευση έργων άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, προσθέτοντας ότι υλοποιείται παράλληλα πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των δήμων ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Νίκος Χιωτάκης πρόεδρος ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της «Πληροφόρηση-Επιμόρφωση-Τοπική Ανάπτυξη» Α.Ε. (ΠΕΤΑ), μίλησε για τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στους δήμους, επισημαίνοντας ότι για την επίτευξη των στόχου του συμφώνου των δημάρχων, οι δήμοι θα πρέπει να κατανέμουν τους πόρους στον ετήσιο προϋπολογισμό τους και να λάβουν σταθερές δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια, ενώ οφείλουν να παρακολουθούν τα σχέδια λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τους τα παράλληλα οφέλη που έχουν να κάνουν με την υγεία, την ποιότητα ζωής, την απασχόληση, την ελκυστικότητα της πόλης τους σε σχέση με τον τουρισμό.

Διαφήμιση