Αρχική Ειδήσεις Αντιμικροβιακό Χαλκό σε Συστήματα Εξαερισμού επιλέγουν τα νοσοκομεία

Αντιμικροβιακό Χαλκό σε Συστήματα Εξαερισμού επιλέγουν τα νοσοκομεία

0
Διαφήμιση

Σε πρώτη επίσημη παρουσίαση προχώρησε η επιστημονική ομάδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού, εκθέτοντας ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε δύο διαφορετικές και αυτόνομες κτιριακές εγκαταστάσεις στην περιοχή Αμαρουσίου Αττικής και αφορούσε στην συγκριτική μελέτη και αξιολόγηση δύο διαφορετικών συστημάτων εξαερισμού, έναν με συμβατικό υλικό (γαλβανισμένη λαμαρίνα) και έναν με αντιμικροβιακό χαλκό.

Ο σκοπός , το υλικό καθώς και τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν με την μορφή ηλεκτρονικής αναρτημένης ανακοίνωσης στο 72ο Συνέδριο Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα από τις 12 έως την 15η Οκτωβρίου 2016, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου.

Στην έρευνα -που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία σε συνεργασία με το Μικροβιολογικό Εργαστήριο Αρεταιείου Νοσοκομείου, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών- χρησιμοποιήθηκαν δύο κτήρια με παρόμοιο πληθυσμό εργαζομένων. Οι αεραγωγοί στο κτήριο «Α» είναι κατασκευασμένοι με συμβατικά υλικά (γαλβανισμένη λαμαρίνα) και στο κτήριο Β με αντιμικροβιακό χαλκό.

Αξιολογήθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα των πληθυσμιακών ομάδων, όπως επίσης η μικροβιολογική χλωρίδα στις εξόδους και εισόδους των συστημάτων εξαερισμού.

Η ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων της πληθυσμιακής ομάδας του κτιρίου «Α», ανέδειξε την ύπαρξη περιστατικών γριπώδους συνδρομής σε μεγαλύτερο αριθμό, στατιστικά σημαντικό, από ότι η πληθυσμιακή ομάδα του κτιρίου «Β».

Συγχρόνως πραγματοποιήθηκε έρευνα με συμπλήρωση ερωτηματολόγιου και τη διαδικασία του voting- system. Στο ερωτηματολόγιο καταγράφηκαν και αναλύθηκαν οι ενοχλητικοί παράγοντες στην εργασία.

Από τα ανωτέρω καταγράφηκε σαφής ύπαρξη διαφορετικής μικροβιακής χλωρίδας στα δύο κτίρια.

Επί πλέον η μικροβιολογική αξιολόγηση κατέδειξε σαφή ύπαρξη μικροβιακής χλωρίδας, στατιστικώς σημαντικής, στο σύστημα εξαερισμού του κτηρίου «Α» σε σχέση με το κτήριο «Β». Τα μικροβιακά στελέχη που ανιχνεύθηκαν ήταν η Escherichia coli, Aspergillus spp., Enterococcus spp. και η Klebsiella spp

Αν συνυπολογισθεί επίσης η διαφορετικότητα των επιδημιολογικών δεδομένων μεταξύ κτηρίου «Α» και «Β» τότε συμπεραίνεται ότι το σύστημα εξαερισμού αεραγωγών κατασκευασμένο από αντιμικροβιακό χαλκό δημιουργεί σαφώς καλύτερες συνθήκες υγιεινής σε σχέση με το αντίστοιχο κτήριο που το σύστημα εξαερισμού είναι κατασκευασμένο από συμβατικό υλικό.

Εκτιμώντας τα αποτελέσματα, η διοίκηση του κτιρίου «Α» αποφάσισε την σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών υλικών με αντίστοιχα αντιμικροβιακού χαλκού, προκειμένου να αναβαθμίσει την ποιότητα στον εσωτερικό εργασιακό χώρο του κτηρίου.

Διαφήμιση