Αρχική Υγεία - Διατροφή ΠΟΥ: Ξεπερνούν τις 800.000 χιλιάδες η αυτοκτονίες ετησίως!

ΠΟΥ: Ξεπερνούν τις 800.000 χιλιάδες η αυτοκτονίες ετησίως!

0
Διαφήμιση

Ένα άτομο αυτοκτονεί κάθε 40 δευτερόλεπτα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας, που είναι η 10η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, αναδεικνύει την αυτοκτονία ως μείζον ζήτημα στις χώρες με υψηλό εισόδημα και αναδυόμενη απειλή στις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Στην πραγματικότητα, το 2012, το 75% των αυτοκτονιών σε παγκόσμιο επίπεδο αφορούσε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πάνω από 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο. Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ η αυτοκτονία είναι η 2η κύρια αιτία θανάτου στις ηλικίες μεταξύ 15-29 ετών.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο «δείκτης» παγκόσμιας θνητότητας για τη αυτοκτονία είναι 16 ανά 100.000 άτομα και αυτό αντιστοιχεί περίπου σε ένα θάνατο κάθε 40 δευτερόλεπτα.

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, η κατάποση των φυτοφαρμάκων, ο απαγχονισμός και τα πυροβόλα όπλα είναι από τις πιο κοινές μεθόδους αυτοκτονίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εξάλλου, η φτώχεια, η ανεργία, η απώλεια αγαπημένων προσώπων, η κατάρρευση σχέσεων, νομικά προβλήματα, προβλήματα στην εργασία κ.λπ. είναι οι βασικοί προδιαθεσικοί παράγοντες κινδύνου για τα ευάλωτα άτομα.

Τα ψυχικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης, η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, ένα ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία, η κοινωνική απομόνωση παίζουν επίσης κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της αυτοκτονικής συμπεριφοράς.

Στην Ελλάδα ο αριθμός θανάτων από αυτοκτονίες, όπως αυτές χαρακτηρίστηκαν από τις ιατροδικαστικές και ανακριτικές αρχές, ανήλθε σε 533 το 2013, έναντι 508 το 2012. Στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι απόπειρες.

Η Διεθνής Συνεργασία για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (International Association for Suicide Prevention IASP ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) συνεργάζονται στενά από το 2003 για την πρόληψη των αυτοκτονικών τάσεων. Από τη συνεργασία αυτή προέκυψε η Παγκόσμια Ημέρα της Πρόληψης της Αυτοκτονίας να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Σεπτεμβρίου.

Στο Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία του ΠΟΥ 2013-2020, τα κράτη μέλη έχουν δεσμευθεί να εργάζονται προς την κατεύθυνση του παγκόσμιου στόχου, που είναι η μείωση του ποσοστού των αυτοκτονιών στις χώρες μέλη κατά 10% μέχρι το 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here