Αρχική Ειδήσεις Νέα επαναστατική τεχνολογία αφής για τις επόμενες γενιές ηλεκτρονικών συσκευών

Νέα επαναστατική τεχνολογία αφής για τις επόμενες γενιές ηλεκτρονικών συσκευών

0

Tο νέο υλικό τους ενδείκνυται για χρήση σε οθόνες αφής, αλλά και ότι είναι δυνατή η παραγωγή πολύ μικρών μοτίβων (pixel), ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται σε οθόνες LCD υψηλής ευκρίνειας, όπως σε smartphones, αλλά και στη νέα γενιά οθονών τηλεοράσεων και υπολογιστών.

Οι Φυσικοί του University of Sussex βρίσκονται σε προηγμένο στάδιο ανάπτυξης μιας τεχνολογίας οθονών αφής εναλλακτικής στη συμβατική τεχνολογία που χρησιμοποιείται σήμερα, η οποία περιλαμβάνει ηλεκτρόδια από ΙΤΟ (οξείδιο ινδίου- κασσιτέρου).

Η έρευνα, επικεφαλής της οποίας είναι ο Άλαν Ντάλτον, ασχολείται με το θέμα της χρήσης ταινιών ασημένιων νανοκαλωδίων για τη δημιουργία λεπτομερών δομών ηλεκτροδίων. Το σχετικό paper δημοσιεύτηκε στο Nanoscale.

Παλαιότερες έρευνες από την ομάδα του Ντάλτον είχαν δείξει ότι τα ασημένια νανοκαλώδια υπερβαίνουν τις επιδόσεις των ταινιών ΙΤΟ, καθιστώντας το υλικό ιδιαίτερα χρήσιμο για τους σκοπούς οθονών αφής. Ωστόσο, οι ερευνητές κατάφεραν επιπλέον να δείξουν για πρώτη φορά πως το υλικό αυτό ενδείκνυται για χρήση σε πιο «απαιτητικές» εφαρμογές, όπως οι οθόνες LCD και OLED.

Σε συνεργασία με την εταιρεία M-SOLV, που εδρεύει στην Οξφόρδη, οι ερευνητές επέδειξαν ότι η μέθοδός τους (χρήση ασημένιων νανοκαλωδίων σε multitouch αισθητήρα) μειώνει το κόστος παραγωγής και τη χρήση ενέργειας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ντάλτον, τα ασημένια καλώδια, καθώς και άλλα, υβριδικά νανοκαλώδια με χρήση αργύρου, αποτελούν πιθανότατα την καλύτερη εναλλακτική στην υπάρχουσα τεχνολογία, καθώς οι άλλες προτάσεις, είτε δεν έχουν τις ίδιες επιδόσεις, είτε είναι πολύ δαπανηρές, τουλάχιστον για τώρα.

 

Πηγή: http://phys.org/news/2016-09-physicists-touchscreen-technology.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here