Αρχική Υγεία - Διατροφή Νέα ελπίδα για την καταπολέμηση της λευχαιμίας δίνει νέα κλινική δοκιμή

Νέα ελπίδα για την καταπολέμηση της λευχαιμίας δίνει νέα κλινική δοκιμή

0
Διαφήμιση

Μια μικρή κλινική δοκιμή παρείχε ενδείξεις ότι τα φυσικά φονικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (γνωστά και ως κύτταρα ΝΚ) μπορούν σε εργαστήριο να ενεργοποιηθούν και στη συνέχεια να εξαπολύσουν αποτελεσματικά επίθεση κατά των καρκινικών κυττάρων σε ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία (ΟΜΛ), που δεν είχαν ανταποκριθεί ποτέ σε άλλη θεραπεία ή είχαν εμφανίσει εκ νέου επιδείνωση μετά την αρχική θεραπεία.

Για πρώτη φορά μια νέα αντικαρκινική ανοσοθεραπεία ενεργοποιεί με σχετική επιτυχία τα φυσικά φονικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (γνωστά και ως κύτταρα ΝΚ) για να θεραπεύσει ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία (ΟΜΛ), που δεν είχαν ανταποκριθεί ποτέ σε άλλη θεραπεία ή είχαν εμφανίσει εκ νέου επιδείνωση μετά την αρχική θεραπεία.

Η πρώτη αυτή μικρή κλινική δοκιμή (φάσης 1) της νέας θεραπείας πέτυχε πλήρη ύφεση της νόσου σε τέσσερις από τους εννέα ασθενείς. Δεν υπήρχε κανένα ίχνος λευχαιμίας ένα μήνα μετά την θεραπεία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το διάστημα αυτό έφθασε έως τους έξι μήνες.

Ένας ακόμη ασθενής ανταποκρίθηκε εν μέρει στη θεραπεία και οι υπόλοιποι τέσσερις όχι. Το μέσο προσδόκιμο ζωής για ασθενείς με ΟΜΛ που δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες, ήταν μέχρι σήμερα οι τρεις μήνες περίπου.

«Ποσοστό ανταπόκρισης σχεδόν 50% είναι πολλά υποσχόμενο για ασθενείς με πολύ κακή πρόγνωση και τόσο λίγες επιλογές. Πολλοί από αυτούς είναι αρκετά μεγάλης ηλικίας για να τους γίνει η παραδοσιακή μεταμόσχευση μυελού των οστών, λόγω των παρενεργειών μιας τέτοιας επιθετικής θεραπείας» δήλωσε ο Φένιγκερ.

Συνήθως έως τώρα οι αντικαρκινικές ανοσοθεραπείες βασίζονται στην ενεργοποίηση των Τ-λεμφοκυττάρων των ασθενών, όμως η νέα μέθοδος ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίηση πλέον των λεγόμενων «φυσικών φονιάδων» του ανοσοποιητικού συστήματος. Μέχρι τώρα είχε αποδειχθεί πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθούν αυτά τα φυσικά φονικά κύτταρα, οι «επαγγελματίες δολοφόνοι» του οργανισμού, για την καταστροφή των καρκινικών όγκων.

Οι ερευνητές κατάφεραν να ενισχύσουν στο εργαστήριο τη φονικότητα των εν λόγω κυττάρων με τη βοήθεια ενός «κοκτέιλ» κυτοκινών (ιντερλευκίνες 12,15 και 18). Αρχικά έδειξαν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου σε καλλιέργειες ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων και σε ποντίκια και, τελικά, σε ασθενείς με προχωρημένη ΟΜΛ.

Οι τελευταίοι εμφάνισαν λίγες μόνο παρενέργειες, όπως χαμηλό πυρετό. Θα ακολουθήσουν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές και θα δοκιμασθούν υψηλότερες δοσολογίες ενισχυμένων φονικών κυττάρων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τοντ Φένιγκερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine”.

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160921145336.htm

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here