Αρχική Ειδήσεις Με τους αγρότες και τους θαλασσοπόρους εξαπλώθηκαν οι γάτες στον πλανήτη

Με τους αγρότες και τους θαλασσοπόρους εξαπλώθηκαν οι γάτες στον πλανήτη

0
Διαφήμιση

Νέα δεδομένα αποκαλύπτει μελέτη του Ινστιτούτου Ζακ Μονόντ στο Παρίσι, που ανέλυσε το DNA από 290 γάτες από περισσότερες από 30 αρχαιολογικές ανασκαφές στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη, καθώς και το DNA γάτας που βρέθηκε σε τάφο Βίκινγκς στη Γερμανία.

Η γενετική ανάλυση των αρχαίων αιλουροειδών αποκάλυψε ότι οι γάτες πιθανόν εξαπλώθηκαν σε δύο κύματα.

Τα λείψανα από ένα τάφο 9.500 ετών στην Κύπρο δείχνουν ότι το πρώτο κύμα πιθανόν ακολούθησε τους πρώτες αγρότες στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που δείχνει ότι η σχέση του ανθρώπου με τις γάτες χρονολογείται από τις πρώτες ημέρες της γεωργίας.

Το δεύτερο κύμα συνέβη όταν οι γάτες εξαπλώθηκαν από την Αίγυπτο στην Ασία και την Αφρική, όπως δείχνουν τα κατάλοιπα γατών από την Τουρκία, τη Βουλγαρία και την Αφρική.

Το δεύτερο κύμα συνδέεται με αρχαίους θαλασσοπόρους, συμπεριλαμβανομένων των Βίκινγκς. Η γάτα από τον τάφο των Βίκινγκς στη βόρεια Γερμανία βρέθηκε να έχει κοινό μητρικό DNA με γάτες από αιγυπτιακά μουμιοποιημένα λείψανα.

Οι θαλασσοπόροι πιθανότατα έφερναν τις γάτες μαζί τους στα ταξίδια, καθώς τα ποντίκια και οι αρουραίοι αποτελούν συνηθισμένο πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Γκρέγκερσεν, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Δανίας.

Ο Κρίστιαν Μάντσεν Κοχ, από το Εθνικό Μουσείο στο Νούουκ της Γροιλανδία αναφέρει ότι τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι οι γάτες επίσης έφτασαν την ίδια εποχή στη Γροιλανδία με τα πλοία των Βίκινγκς.

 

Πηγές: http://www.nature.com/news/how-cats-conquered-the-world-and-a-few-viking-ships-1.20643

http://www.abc.net.au/news/2016-09-23/viking-cats-travelling-high-seas-helped-felines-conquer-world/7873452

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here