Αρχική Ειδήσεις Κινδυνεύει η επικύρωση της συμφωνίας του Παρισιού από την Ε.Ε λόγω Πολωνίας

Κινδυνεύει η επικύρωση της συμφωνίας του Παρισιού από την Ε.Ε λόγω Πολωνίας

0
Διαφήμιση

Σε επιστολή προς τους ευρωπαίους ομολόγους του, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Πολωνίας Γιαν Σίσκα δήλωσε ότι η πολωνική κυβέρνηση αναμένει από την ΕΕ να αναγνωρίσει την ειδική οικονομική ανάγκη της χώρας να κατασκευάσει νέες μονάδες άνθρακα και να μεταφέρει πιστώσεις άνθρακα από το Πρωτόκολλο του Κιότο, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους μείωσης των εκπομπών.

Στο πλαίσιο αυτό, απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προστατεύσει τα σχέδιά της για την κατασκευή νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, προκειμένου να μην καθυστερήσει την επικύρωση της συμφωνίας του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Επίτροπος Κλίματος της Κομισιόν Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε είχε προηγουμένως δηλώσει ότι η ΕΕ θα επικυρώσει τη συνθήκη στις αρχές Οκτωβρίου, ακολουθώντας χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Παρά τη συμβολική προθεσμία του Οκτώβρη, οι ιθύνοντες της ΕΕ επιθυμούν να έχουν επικυρώσει τη συνθήκη πριν από την έναρξη των επόμενων σημαντικών συνομιλιών για το κλίμα το Νοέμβριο. Οι υπουργοί περιβάλλοντος της ΕΕ θα συναντηθούν σε μια έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες, στις 30 Σεπτεμβρίου, ώστε να λάβουν την απόφαση για την επικύρωση.

Η απόφαση για την επικύρωση απαιτεί ομοφωνία, αλλά ο Σίσκα κατέστησε σαφές ότι η στήριξη της Πολωνίας θα γίνει μόνο υπό όρους «που λαμβάνουν υπόψη την ιδιαιτερότητα της πολωνικής οικονομίας».

«Η Πολωνία είναι μια χώρα πλούσια σε πηγές ενέργειας και η ενεργειακή της ασφάλεια, με βάση τους δικούς της πόρους όπως ο λιγνίτης, είναι το θεμέλιο της οικονομίας της και της αειφόρου ανάπτυξης.

Επιπλέον, η Πολωνία αντιμετωπίζει την ανάγκη ανάπτυξης νέων ενεργειακών σταθμών, καθώς έχει να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια και να αντικαταστήσει παλαιότερους και λιγότερο αποτελεσματικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρει ο υπουργός στην επιστολή του.

Άλλες παραχωρήσεις που ζητά ο Πολωνός υπουργός περιλαμβάνουν τη δυνατότητα προσμέτρησης του άνθρακα που απορροφούν τα δάση και τα ξύλινα κτίρια, καθώς και της χρήσης δέντρων για παραγωγή βιομάζας.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μειώσει έως το 2030 τις εκπομπές της κατά 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Οι κανόνες της ΕΕ αναγνωρίζουν ότι το ΑΕΠ πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν για τον ορισμό των εθνικών στόχων.

Μιλώντας για την ειδική περίπτωση της Πολωνίας για το Κλιματικό Σπίτι στο περιθώριο της Εβδομάδας Κλίμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, Κανιέτε δήλωσε ότι οι αποφάσεις για το ενεργειακό μείγμα της χώρας ήταν η κυρίαρχη επιλογή του κάθε έθνους.

Όμως πρόσθεσε ότι τώρα “θα πρέπει να πάμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποτελεσματικότητα … Έχουμε τον πιο φιλόδοξο στόχο … Έχω ταξιδέψει σε 28 χώρες. Όλα έχουν επισημάνει την πρόκληση που το 40% θα σήμαινε στην πράξη”.

 

Πηγές: http://www.climatechangenews.com/2016/09/27/poland-threatens-eu-plan-to-ratify-un-climate-deal/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here