Αρχική Υγεία - Διατροφή Ινστιτούτο Prolepsis: Σε επισιτιστική ανασφάλεια το 57% των μαθητών

Ινστιτούτο Prolepsis: Σε επισιτιστική ανασφάλεια το 57% των μαθητών

0
Διαφήμιση

Περισσότεροι από τους μισούς μαθητές που συμμετείχαν την περσινή χρονιά στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ ένας στους τέσσερις βιώνει επισιτιστική ανασφάλεια με ύπαρξη πείνας, σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφηκαν το 2015-2016.

Συγκεκριμένα, από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι το 57% των παιδιών που φοιτούσαν πέρυσι στα συγκεκριμένα σχολεία αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ το 25% των μαθητών των ιδίων σχολείων είναι μέλη οικογενειών στις οποίες εκτός από την επισιτιστική ανασφάλεια υπάρχουν και συνθήκες πείνας.

Το 42% των παιδιών δεν είχε φυσιολογικό βάρος και το 9% καμία ασφαλιστική κάλυψη. Επιπλέον, το 33% των οικογενειών έχουν τρία ή περισσότερα τέκνα, ενώ σε ποσοστό 65%, τουλάχιστον ο ένας γονιός δεν έχει εισόδημα και στο 15% των οικογενειών δεν υπάρχει καμία πηγή εισοδήματος.

Επίσης, τον τελευταίο χρόνο στο 8% των νοικοκυριών πραγματοποιήθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερο από μια εβδομάδα.

Τα παραπάνω στοιχεία συνέλλεξε το Ινστιτούτο Prolepsis από τα σχολεία που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα το σχολικό έτος 2015-2016.

Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ υλοποιήθηκε σε 247 σχολεία και 20.528 μαθητές σε περιοχές της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Θράκης, Μαγνησίας και Στερεάς Ελλάδας και διατέθηκαν συνολικά 1.767.898 υγιεινά γεύματα, που μεταξύ άλλων περιλάμβαναν: 959.737 συσκευασίες γάλακτος, 473.237 συσκευασίες γιαουρτιού και 2.578.000 φρούτα.

Από τα αποτελέσματα του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ προκύπτει επίσης ότι το 93% των γονέων που συμμετείχαν δήλωσαν ικανοποιημένοι από το Πρόγραμμα.

Το 19% των οικογενειών που αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια κατά την έναρξη του έτους δεν αντιμετώπιζαν στη λήξη του σχολικού έτους, ενώ το 36% των οικογενειών που αντιμετώπιζαν πείνα κατά την έναρξη, δεν αντιμετώπιζαν στη λήξη του σχολικού έτους.

Επιπλέον, το 47% των μαθητών που ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι στην έναρξη, είχαν φυσιολογικό βάρος στη λήξη ενώ το 45% των μαθητών που ήταν ελλιποβαρείς στην έναρξη, είχαν φυσιολογικό βάρος στη λήξη του σχολικού έτους.

Το μέγεθος της επισιτιστικής ανάγκης διαφαίνεται και από τον αριθμό των αιτήσεων που κατατέθηκαν την περσινή χρονιά από σχολεία από όλη την Ελλάδα για ένταξη στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ

. Επρόκειτο για 2.100 σχολεία, που αντιστοιχούν σε 260.000 περίπου μαθητές, δηλαδή στο 19% των μαθητών της Ελλάδας.

«Η παρατεταμένη ύφεση, ο κίνδυνος του κοινωνικού αποκλεισμού και η φτωχοποίηση χιλιάδων οικογενειών καθιστούν επιτακτική τη συνέχιση της καθημερινής σίτισης και κατά τη νέα σχολική χρονιά»

υπογραμμίζει η η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόληψης Χρόνιων και Επαγγελματικών Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος του Prolepsis, Αθηνά Λινού.

Από το 2012 το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ έχει διαθέσει περισσότερα από 12,8 εκατομμύρια γεύματα σε 530 περίπου σχολεία και 90.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα.

To Ινστιτούτο Prolepsis με Μέγα Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα παρέχει και φέτος δωρεάν υγιεινά γεύματα σε χιλιάδες μαθητές που ζουν σε ευπαθείς περιοχές της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στηρίζει και το σχολικό έτος 2016-2017 το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ διπλασιάζοντας τις δωρεές που θα συγκεντρωθούν από ιδιωτικές και δημόσιες πηγές χρηματοδότησης, με στόχο να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία.

Δεκάδες εταιρείες, οργανισμοί, ιδρύματα και μεμονωμένοι πολίτες έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια και συμβάλλουν στην επέκταση του Προγράμματος σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά.

Περισσότερες πληροφορίες για το πως μπορείτε να συμμετέχετε κι εσείς το Πρόγραμμα θα βρείτε στις ιστοσελίδες www.diatrofi.prolepsis.gr και www.prolepsis.gr, ή να επικοινωνήσετε με τα τηλέφωνο 210-6255700 (εσωτ. 104).

 

Πηγή: in.gr

Διαφήμιση