Αρχική Ειδήσεις Ελληνοϊταλική εφεύρεση για τον καθαρισμό βαριών μετάλλων στο νερό με…καφέ!

Ελληνοϊταλική εφεύρεση για τον καθαρισμό βαριών μετάλλων στο νερό με…καφέ!

0
Διαφήμιση

Εντύπωση προκάλεσε στη διεθνή κοινότητα η γνωστοποίηση της είδησης ότι Ιταλοί και Έλληνες ερευνητές δημιούργησαν ένα φίλτρο καθαρισμού του νερού, που απορροφάει τον υδράργυρο και το μόλυβδο, με βασικό συστατικό τον…καφέ!

Οι ερευνητές στο Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας βρήκαν ένα τρόπο να αξιοποιούν τα κατάλοιπα του αλεσμένου καφέ με τρόπο που βοηθά στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Έτσι, ενσωμάτωσαν τέτοια κατάλοιπα επεξεργασμένου καφέ σε αφρώδες ελαστομερές υλικό. Δημιούργησαν με αυτόν τον τρόπο ένα πρωτότυπο φίλτρο, που αποτελείται κατά 60% από καφέ και κατά 40% από ελαστομερές σιλικόνης.

Το βιοελαστομερές πορώδες φίλτρο, μέσα σε διάστημα 30 ωρών, μπορεί να αφαιρέσει το 99% των ιόντων του μολύβδου και του υδραργύρου που περιέχονται στο ακίνητο νερό.

Άλλες δοκιμές με τρεχούμενο νερό έδειξαν ότι το φίλτρο κατακράτησε άμεσα τα δύο τρίτα (67%) του μολύβδου. Το φίλτρο μπορεί να πεταχτεί μετά τη χρήση του, χωρίς πρόβλημα για το περιβάλλον.

Σύμφωνα με την κ. Δέσποινα Φραγκούλη, κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο παράγονται περίπου έξι εκατομμύρια τόνοι κατάλοιπων καφέ από τις βιομηχανίες καφέ, τα εστιατόρια – μπαρ και τους ανθρώπους στα σπίτια τους.

Ένα μεγάλο μέρος από αυτόν τον χρησιμοποιημένο καφέ καταλήγει στις χωματερές, ενώ ένα μικρότερο μέρος χρησιμοποιείται για λιπάσματα, ως πηγή βιοκαυσίμων, ως τμήμα ζωοτροφών κ.α.

Με τη νέα εφεύρεση, αυτός ο καφές μπορεί πλέον να αξιοποιηθεί και σε φίλτρα νερού, ιδίως για την κατακράτηση ιόντων βαρέων μετάλλων που μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό αειφόρου χημείας και μηχανικής “Sustainable Chemistry & Engineering” της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.

 

Πηγή: http://cen.acs.org/articles/94/web/2016/09/Sponge-made-coffee-grounds-scrubs.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here