Αρχική Τουρισμός Ανύπαρκτος ο πολιτιστικός τουρισμός στη χώρα μας!

Ανύπαρκτος ο πολιτιστικός τουρισμός στη χώρα μας!

0
Διαφήμιση

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προέκυψε από τη συνάντηση εργασίας για την ενεργοποίηση Θεματικού Δικτύου Συνεργασίας (Product Club) με θέμα: «Πολιτιστικός Τουρισμός στην Αττική» που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης από την περιφέρεια Αττικής με σκοπό την έναρξη συνεργασιών με τουριστικές επιχειρήσεις για την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Περιφέρεια Αττικής, από το 47% των Ευρωπαίων που επισκέπτονται την Ελλάδα, το 74% έρχεται μόνο για τον “ήλιο και τη θάλασσα” και ένα 4% επισκέπτεται τέσσερα μουσεία.

Η αγορά πολιτιστικού τουρισμού που αποφέρει εκατομμύρια έσοδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα το ποσοστό της, επί του συνόλου του μεριδίου της εν λόγω τουριστικής κίνησης στην Ευρώπη, ανέρχεται στο εκπληκτικό ποσοστό του…2%-3%!

Η χώρα μας με το αξιοζήλευτο ιστορικό, μνημειακό και πολιτιστικό πλούτο που έχει παγκόσμια απήχηση βρίσκεται στην 10 θέση της λίστας των τουρ οπερέιτορ…

Η Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με το υπάρχον

στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό, προτίθεται να ενεργοποιήσει τα Θεματικά Δίκτυα Συνεργασίας (Product Clubs), ξεκινώντας από το Δίκτυο Συνεργασίας για τον Πολιτιστικό Τουρισμό.

Για αυτόν το σκοπό, η Περιφέρεια ξεκινά – για πρώτη φορά – μια συγκροτημένη συνεργασία τόσο με τους πολιτιστικούς οργανισμούς και θεσμούς, όσο και με τους ενδιαφερόμενους Δήμους καθώς και με τις τουριστικές επιχειρήσεις που εξειδικεύονται σε ταξίδια αυτής της μορφής.

Το πρώτο βήμα αυτής της πρωτοβουλίας έγινε με τη διενέργεια μιας συνάντησης εργασίας ανοικτής σε κάθε ενδιαφερόμενο πολιτιστικό οργανισμό, Δήμο, επαγγελματία και επιχείρηση, στο Μουσείο της Ακρόπολης με θέμα: «Πολιτιστικός Τουρισμός στην Αττική».

Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε η ανάπτυξη και ανάδειξη του πολιτιστικού τουρισμού όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά συνολικά στην Περιφέρεια Αττικής μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για αυτήν τη μορφή τουρισμού.

Η προσέγγιση της Περιφέρειας Αττικής στην έννοια του πολιτιστικού τουρισμού δεν περιορίζεται μόνο στην ιδιαίτερα πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Αττικής, αλλά περιλαμβάνει και τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία σε όλες της τις εκφάνσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε, μεταξύ άλλων, μια αναλυτική εισήγηση από εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής για την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού και τη δημιουργία του κατάλληλου συνεργατικού σχήματος, θα παρουσιαστούν ενδιαφέρουσες μελέτες περιπτώσεων (case studies) και θα γίνει συζήτηση για την εφεξής συνεργασία.

Τι είναι ο πολιτιστικός τουρισμός

Πολιτιστικός τουρισμός ονομάζεται το υποσύνολο του τουρισμού σχετικά με τον πολιτισμό μιας χώρας ή περιοχής.

Συγκεκριμένα ο τρόπος ζωής των ανθρώπων αυτών των γεωγραφικών περιοχών, η ιστορία τους, η τέχνη, η αρχιτεκτονική, θρησκεία και άλλα στοιχεία που συνέβαλλαν στην διαμόρφωση του τρόπου ζωής τους.

Ο πολιτιστικός τουρισμός περιλαμβάνει τον τουρισμό σε αστικές περιοχές, ιδιαίτερα σε ιστορικές, μεγάλες πόλεις και στις πολιτιστικές εγκαταστάσεις όπως μουσεία και θέατρα. Μπορεί ακόμα να περιλαμβάνει τουρισμό σε αγροτικές περιοχές αποτυπώνοντας τις παραδόσεις των τοπικών πολιτιστικών κοινωνιών. Κατά γενική ομολογία η πολιτιστικοί τουρίστες ξοδεύουν ουσιαστικά περισσότερα από τους καθιερωμένους/τυπικούς τουρίστες.

Αυτή η μορφή τουρισμού γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στο κόσμο και πρόσφατα η αναφορά του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης επισήμανε το πόσο ο πολιτιστικός τουρισμός μπορεί να συνδράμει στην Περιφερειακή ανάπτυξη σε ποικίλες περιοχές ανά τον κόσμο.

Ως πολιτιστικός τουρισμός έχει οριστεί η μετακίνηση ανθρώπων σε πολιτιστικά αξιοθέατα μακριά από την (καθιερωμένη) περιοχή κατοικίας τους, με την προϋπόθεση να συλλέξουν νέες πληροφορίες και εμπειρίες ώστε να ικανοποιήσουν τις πολιτιστικές τους ανάγκες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here