Αρχική Ειδήσεις Το νετρίνο

Το νετρίνο

0
Διαφήμιση

του Κώστα Κέντζου

Γιατί μετά από εκατομμύρια χρόνια που φώτιζε σχετικά σταθερά τη σκοτεινιά του Διαστήματος, ένα γιγαντιαίο άστρο ξαφνικά εκρήγνυται με λάμψη 100 δισεκατομμυρίων άστρων; Ποια εξωτικά ουράνια σώματα στα βάθη του Διαστήματος εκτοξεύουν σωματίδια με τη μεγαλύτερη ενέργεια που έχει παρατηρηθεί στο γνωστό σύμπαν; Τέτοια και άλλα μυστήρια βασανίζουν τους αστροφυσικούς και τους φυσικούς υποατομικών σωματιδίων επί δεκαετίες.

Το κλειδί στην απάντηση όλων αυτών των μεγάλων αινιγμάτων είναι από μόνο του ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της φυσικής: Το νετρίνο.Το σύμπαν που γνωρίζουμε βρίθει από αυτά τα παράξενα, σχεδόν χωρίς μάζα αδράνειας υποατομικά σωματίδια.

Προερχόμενα από πυρηνικές αντιδράσεις μέσα στα άστρα, από τη ραδιενεργό διάσπαση ασταθών ατόμων (φυσική ραδιενέργεια) και άλλες πυρηνικές αντιδράσεις, τρισεκατομμύρια νετρίνα ταξιδεύουν κάθε στιγμή τόσο στο διαστημικό κενό, όσο και μέσα από τα άστρα και τους πλανήτες, καθώς αλληλεπιδρούν ελάχιστα με την υπόλοιπη ύλη.

Τα νετρίνα δεν έχουν ηλεκτρικό φορτίο, γι’ αυτό δεν αλληλεπιδρούν με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, ούτε επηρεάζονται από την αποκαλούμενη ισχυρή πυρηνική δύναμη, που συγκρατεί τα πρωτόνια και τα νετρόνια στον πυρήνα των ατόμων. Είναι τα μόνα πραγματικά στοιχειώδη υποατομικά σωματίδια που δεν έχουν φορτίο (τα νετρόνια δεν είναι στοιχειώδη).Τώρα η φυσική των νετρίνων μπαίνει στη χρυσή της εποχή.

Μια σειρά έρευνες σε εξέλιξη εστιάζουν στη μελέτη των νετρίνων.  Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα οδηγήσουν σε βαθύτερη κατανόηση της φυσικής πραγματικότητας σε πολλά επίπεδα.

Αναζητώντας τη … μη εμφάνιση του νετρίνου

Πολλά σημαντικά πειράματα που γίνονται σε όλο τον κόσμο για τα νετρίνα στοχεύουν να συλλάβουν το σωματίδιο – «φάντασμα» σε μια περίσταση που δεν κάνει την εμφάνισή του, ενώ ήταν αναμενόμενο.

Στη ραδιενεργή μετατροπή, που αποκαλείται βήτα διάσπαση, ένα νετρόνιο (ηλεκτρικά ουδέτερο) στον πυρήνα ενός ασταθούς ατόμου, αυθόρμητα μετατρέπεται σε πρωτόνιο (θετικά φορτισμένο) και ηλεκτρόνιο (αρνητικά φορτισμένο) εκπέμποντας και ένα αντινετρίνο.

Το αντινετρίνο είναι το αντίστοιχο του νετρίνου στην αντιύλη.Στη διπλή βήτα διάσπαση η πυρηνική αλληλεπίδραση διπλασιάζεται. Δύο νετρόνια μετατρέπονται ταυτόχρονα σε ζεύγη πρωτονίων – ηλεκτρονίων και εκπέμπουν δύο αντινετρόνια.

Ομως, όπως υποπτεύονται ορισμένοι επιστήμονες, σε κάποιες περιπτώσεις τα αντινετρόνια δεν κάνουν την εμφάνισή τους, πράγμα που μπορεί να συμβαίνει μόνο αν τα νετρίνα είναι αντισωμάτια του εαυτού τους και γι’ αυτό το αντινετρίνο που εκπέμπεται από τη διάσπαση του ενός νετρονίου απορροφάται ως νετρίνο από το άλλο νετρόνιο.

Αν το φαινόμενο επιβεβαιωθεί, τότε θα αμφισβητηθεί το Καθιερωμένο Μοντέλο για τα υποατομικά σωματίδια, που δεν προβλέπει τέτοια συμπεριφορά, ούτε και ύπαρξη μάζας αδράνειας για τα νετρίνα (όπως αποδείχτηκε τα νετρίνα έχουν μάζα, έστω και ελάχιστη).

Διαφήμιση