Αρχική Ειδήσεις Τι προβλέπει το ν/σ για τις ΑΠΕ

Τι προβλέπει το ν/σ για τις ΑΠΕ

0
Διαφήμιση

Τη μετάβαση από το παλαιό καθεστώς των σταθερών τιμών πώλησης ενέργειας από ΑΠΕ (feed-in-tariffs) στο νέο καθεστώς των διαφορικών προσαυξήσεων (feed-in-premium) και των μειοδοτικών διαγωνιστικών διαδικασιών, επιδιώκει το νομοσχέδιο με τίτλο «Νέο καθεστώς στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης – Διατάξεις για το νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των κλάδων προμήθειας και διανομής στην αγορά του φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις».

Επίσης, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των κλάδων προμήθειας και διανομής στην αγορά του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «στόχος του ν/σ είναι η δημιουργία ενός δίκαιου, ξεκάθαρου, σταθερού και μακροχρόνιου θεσμικού πλαισίου για τις ΑΠΕ με τη στήριξή τους να γίνεται μέσω αγορακεντρικών μηχανισμών ώστε να διασφαλίζεται η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω του ΕΤΜΕΑΡ».

Το έλλειμμα των ΑΠΕ

Πέραν του νέου μοντέλου στήριξης των ΑΠΕ, προσαρμοσμένων στις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε., το νομοσχέδιο επιδιώκει να επιλύσει το μείζον πρόβλημα της χρηματοδότησης του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ και της κάλυψης των ελλειμμάτων του μέχρι το τέλος του 2017.

Η βασική αλλαγή είναι ανάληψη μέρους του βάρους αυτού από τους προμηθευτές ρεύματος, γεγονός που αναμένεται να εγείρει νέες αντιδράσεις από τη ΔΕΗ.

Την «τρύπα» των ΑΠΕ θα κληθούν να καλύψουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας (κατά κύριο λόγο η ΔΕΗ) «επιστρέφοντας» μέρος των κερδών που απεκόμισαν από τη μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ).

Η μείωση της ΟΤΣ, δηλαδή της χονδρεμπορικής τιμής στην οποία οι προμηθευτές ηλεκτρισμού αγοράζουν το ρεύμα, πρώτον οφείλεται στην είσοδο των ΑΠΕ στο σύστημα, δεύτερον αποτελεί βασικό παράγοντα των προβλέψεων του ΛΑΓΗΕ για εκτόξευση των ελλειμμάτων του Ειδικού Λογαριασμού λόγω του σχεδιασμού του συστήματος και τρίτον αυξάνει σημαντικά τα περιθώρια κέρδους των προμηθευτών ρεύματος.

Εξαίρεση προβλέπεται για τα φωτοβολταϊκά και τις ΑΠΕ σε κτήρια, αλλά όχι για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που λειτουργούν υπό το καθεστώς του ενεργειακού συμψηφισμού (netmetering).

Τέλος συμμετοχής

Επίσης, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι απαιτείται η καταβολή τέλους συμμετοχής, υπέρ της ΡΑΕ, που καθορίζεται με υπουργική απόφαση, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή των επενδυτών ΑΠΕ στους διαγωνισμούς. Ποσοστό του τέλους αυτού μπορεί να διατίθεται με απόφαση της ΡΑΕ στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ.

Ειδικά για το έτος 2016, ορίζεται η προθεσμία για την προκήρυξη της πιλοτικής ανταγωνιστικής διαδικασίας και προσδιορίζεται στα 600 ευρώ το τέλος συμμετοχής για κάθε συμμετέχοντα.

Ολόκληρο το νομοσχέδιο ΕΔΩ

Διαφήμιση