Αρχική Ειδήσεις Στις συμπράξεις το μέλλον της ΔΕΗ

Στις συμπράξεις το μέλλον της ΔΕΗ

0
Διαφήμιση

«Το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι πρόβλημα ρευστότητας και όχι κερδοφορίας αυτή τη περίοδο» υπογραμμίζουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρουν «η ΔΕΗ θα μεταβεί στη νέα ενεργειακή εποχή, παραμένοντας στην πρώτη θέση των ενεργειακών ομίλων, με την ισχυρή παρουσία του Δημοσίου στη μετοχική της σύνθεση να διασφαλίζει ότι θα παρεμβαίνει στα ενεργειακά δρώμενα με έντονα κοινωνικά χαρακτηριστικά, όπως αυτά που διακρίνουν την ηλεκτρική ενέργεια, ένα εμπορεύσιμο, αλλά πρωτίστως κοινωνικό, αγαθό».

Πολυεπίπεδες μειώσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχουν υλοποιηθεί πολυεπίπεδες μειώσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως στους συνεπείς καταναλωτές της ΔΕΗ και στους επαγγελματίες, (θυμίζουμε, έκπτωση 10% για τους επαγγελματίες και στη συνέχεια έκπτωση 15% συνολικά για τους συνεπείς καταναλωτές).

Παράλληλα, εφαρμόστηκαν μέτρα διευκόλυνσης των οικιακών καταναλωτών και συνολικά των πελατών της ΔΕΗ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν επιβαρύνσεις που έρχονται σε ένα περιβάλλον παρατεταμένης οικονομικής δυστοκίας μετά από μια δύσκολη εξαετία.

Η κατάργηση της προκαταβολής για την ρύθμιση οφειλών και οι 36 δόσεις, είναι μέρος αυτής της προσπάθειας. Ακόμη και η τελευταία παρέμβαση της κυβέρνησης για την οποία σήμανε ο «συναγερμός» των αυξήσεων, είχε εντελώς διαφορετικό στόχο: την αποφυγή νέας αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ σε βάρος των καταναλωτών.

Τα περιθώρια, ωστόσο είναι τεράστια και η διοίκηση της ΔΕΗ είναι αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις προκειμένου να διασφαλίσει την επιχείρηση, αλλά και να καταλήξει σε έναν εύλογο τρόπο διαχείρισης των υποχρεώσεων των πολιτών – πελατών της.

Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές ακόμη και για την αποστολή εξαμηνιαίων λογαριασμών, με τους καταναλωτές να καλούνται να καλύψουν μέσα σε λίγες ημέρες το ενεργειακό κόστος μισού έτους, μαζί με τις πρόσθετες χρεώσεις, κάτι ακατόρθωτο σε πολλές περιπτώσεις. Είναι ένα παράδειγμα -προς αποφυγή- για το πώς δημιουργούνται ορισμένες φορές τα χρέη.

 Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι πρόβλημα ρευστότητας και όχι κερδοφορίας αυτή τη περίοδο. Και είναι ένα πρόβλημα που έρχεται από παλιά, ως αποτέλεσμα των επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Συμπράξεις

Η πρακτική των συμπράξεων, αναφέρει το υπουργείο, μπορεί να ωθήσει τη ΔΕΗ στη νέα εποχή διαφυλάσσοντας τον όμιλο. «Νέοι ενεργειακοί τομείς, πρόσθετα κεφάλαια, αυτόνομα σχήματα με πολλαπλασιαστικά οφέλη, ανταλλαγή τεχνογνωσίας, διεθνείς συμμαχίες, παρουσία σε άλλες χώρες εντός της διασυνδεδεμένης ευρωπαϊκής αγοράς και όχι μόνο. Όλα αυτά είναι βάσεις μιας ανάπτυξης που ένας όμιλος σαν τη ΔΕΗ μπορεί να επωμιστεί και οφείλει να το πράξει, εφόσον το εξωτερικό περιβάλλον εξελίσσεται με τη δική του δυναμική.

Στο βαθμόν που η ΔΕΗ συμβαδίσει με τα νέα δεδομένα, τότε θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πολλά από τα σημερινά της προβλήματα, τα οποία δεν είναι ανυπέρβλητα εφόσον επιλεχθούν οι σωστές κινήσεις» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαφήμιση