Αρχική Καταστροφές Πάνω από 300 τάρανδοι νεκροί από κεραυνούς

Πάνω από 300 τάρανδοι νεκροί από κεραυνούς

0
Διαφήμιση

Μια άγρια ηλεκτρική καταιγίδα σκότωσε 323 ταράνδους σε μια απομονωμένη ορεινή περιοχή της Νορβηγίας, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Τα νεκρά ζώα βρέθηκαν να κείτονται το ένα πάνω στο άλλο, πολλά εκ των οποίων με τα κέρατα τους μπλεγμένα, έπειτα από το πέρασμα της καταιγίδας στο οροπέδιο Χάρντανγκερ στην νότια Νορβηγία την Παρασκευή.

“Ποτέ δεν είχε συμβεί κάτι παρόμοιο έπειτα από ηλεκτρική καταιγίδα”, τόνισε ο Κιάρταν Κνούτσεν, από την μετεωρολογική υπηρεσία, προσθέτοντας πως είχαν σημειωθεί μεμονωμένα περιστατικά στα οποία πρόβατα ή τάρανδοι είχαν χτυπηθεί από κεραυνούς.

Η τάση των ταράνδων είναι να συγκεντρώνονται όταν αισθάνονται κίνδυνο. Δεν είναι σαφές αν το κοπάδι σκοτώθηκε από ένα μόνο κεραυνό ή πολλούς.

Η υγρασία στο οροπέδιο ήταν υψηλή την Παρασκευή, ευνοώντας να πληγεί η περιοχή από ηλεκτρισμένους κεραυνούς.

“Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας που επικρατούσαν και στο έδαφος και στον αέρα αποτελούν πιθανώς μια εξήγηση γιατί τόσα πολλά ζώα σκοτώθηκαν”, τόνισε ο Όλαφ Στραντ, ανώτερος ερευνητής στο νορβηγικό ινστιτούτο μελέτης της φύσης, με γραπτή του ανακοίνωση.

Οι εμπειρογνώμονες έφτασαν στο ορεινό σημείο με ελικόπτερο για να πάρουν δείγματα των νεκρών ταράνδων, εν μέσω μιας έντονης δυσοσμίας από την προχωρημένη σήψη των πτωμάτων, ως μέρος μελέτης παρακολούθησης ταράνδων και ελαφιών για ασθένειες. Πέντε από τα 323 ζώα βρέθηκαν ζωντανά, αλλά σοβαρά τραυματισμένα και τους έγινε ευθανασία από αξιωματούχους της διατήρησης της άγριας ζωής.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα απογίνουν τα πτώματα των ζώων. Μια επιλογή είναι να αφεθούν εκεί να αποσυντεθούν.

“Είναι μέρος της φυσικής οικολογίας, η τοποθεσία είναι πολύ μακριά από μέρη όπου κατοικούν άνθρωποι”, τόνισε ο Κνούτσεν. Στο Χάρντανγκερ υπάρχουν περίπου 12.000 τάρανδοι και οι κυνηγοί επιτρέπεται να σκοτώνουν 2.000 τον χρόνο για το κρέας τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here