Αρχική Υγεία - Διατροφή Οι πιο διαδεδομένες καλοκαιρινές τροφικές δηλητηριάσεις

Οι πιο διαδεδομένες καλοκαιρινές τροφικές δηλητηριάσεις

0
Διαφήμιση

Η μόδα των τροπικών ταξιδιών, ο τουριστικός συνωστισμός στα θέρετρα που συντελεί στην κακή ποιότητα των προσφερομένων τροφών, τα συχνά αεροπορικά ταξίδια με τα φαγητά του κέτεριγκ, περικλείουν ένα σημαντικό υγειονομικό κίνδυνο

Πολύ συχνά χρησιμοποιείται ο όρος τροφική δηλητηρίαση. Σαν τροφική δηλητηρίαση χαρακτηρίζεται ένα σύνδρομο που εκδηλώνεται με διάρροια, ανορεξία, ναυτία, έμετο και πυρετό.

Τα συμπτώματα αυτά αρχίζουν απότομα και συνοδεύονται από κοιλιακούς πόνους. Ο ασθενής συνήθως αποκαθίσταται, έστω και χωρίς θεραπεία μέσα σε μία έως τρεις ημέρες.

Αιτία τροφικών δηλητηριάσεων

Πράγματι υπάρχουν πολλά μικρόβια, τοξίνες μικροβίων και ιοί που όταν αναπτυχθούν στο φαγητό γίνονται αίτια τροφικής δηλητηριάσεως.

Η ζέστη του καλοκαιριού αποτελεί ιδανικό παράγοντα για τον γρήγορο πολλαπλασιασμό τους.

Οι μικροοργανισμοί που ενοχοποιούνται για τις καλοκαιρινές τροφικές δηλητηριάσεις είναι η σαλμονέλλα, το κολοβακτηρίδιο, οι σιγκέλλες, ο σταφυλόκοκκος, το VibrioParahaemolyticus, ο βάκιλλος cereus, κ.ά.

Επίσης, τα παράσιτα όπως λάμβλια και κρυπτοσπορίδια, καθώς και τους ιούς τύπου ρότα, που μπορούν να είναι αίτια γαστρεντερίτιδος.

Σε χώρες χαμηλής υγειονομικής στάθμης, πηγή μολύνσεως μπορεί να είναι το νερό. Κυρίως η διάρροια προκαλείται από τα νωπά λαχανικά και τα φρούτα, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα παγωτά.

«Διάρροια των ταξιδιωτών»

Πρόκειται για την συχνότερη οξεία γαστρεντερίτιδα που εμφανίζεται σε ταξιδιώτες τροπικών και ημιτροπικών χωρών αλλά και άλλων περιοχών.

Αυτή παρουσιάζεται σε μεμονωμένα άτομα ή με μορφή μικρής επιδημίας.

Είναι ελαφρά νόσος και δεν πρέπει να αγνοείται το γεγονός, ότι λόγω αλλοιώσεως των κακώς διατηρουμένων τροφίμων παρουσιάζεται και στις Μεσογειακές χώρες και στην Ελλάδα.

Το αίτιό της είναι το εντεροτοξιγόνο κολοβακτηρίδιο. Η διάρροια των ταξιδιωτών προσβάλλει πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο όταν υπάρχει σημαντική διαφορά στο κλίμα, τις κοινωνικές συνθήκες και το επίπεδο υγιεινής από τις αντίστοιχες συνθήκες που επικρατούν στον τόπο από όπου προέρχονται.

Θεραπεία της τροφικής δηλητηριάσεως

Ο ιατρός θα συστήσει αναπλήρωση των υγρών από το στόμα (όπως νερό, τσάι, χαμομήλι) και αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών με ελαφρά τροφή με αρκετό αλάτι.

Χορηγείται εάν χρειασθεί αντιεμετικό, αντιπυρετικό, και αντιδιαρροϊκά φάρμακα, και πρέπει να ακολουθείται και μία σχετική δίαιτα για να επέλθει η ανάρρωση γρήγορα.

Αντιβιοτικά χορηγούνται μόνον κατόπιν εντολής του θεράποντος ιατρού. Προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από τους ταξιδιώτες του καλοκαιριού

Η κυριότερη προφύλαξη είναι η αποφυγή των πιθανών πηγών μολύνσεων, όπως υπόπτων γαλακτοκομικών προϊόντων, παγωτού, θαλασσινών, νωπών λαχανικών και φρούτων.

Καλύτερα να καταναλώνεται εμφιαλωμένο νερό στις τροπικές και ημιτροπικές χώρες. Γενικώς οι ταξιδιώτες πρέπει να προσέχουν το φαγητό τους και το ποτό τους από άποψη καθαριότητας και ποιότητας.

 

Πηγή: boxnews

Διαφήμιση