Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Οι αντιδράσεις για τον νόμο για τις ΑΠΕ

Οι αντιδράσεις για τον νόμο για τις ΑΠΕ

0
Διαφήμιση

Οι βασικές επιλογές του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κινούνται σε θετική κατεύθυνση, επισημαίνει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) μετά την ψήφιση του σχετικού πλαισίου από τη ΔΕΗ. Καλεί λόγο για την σημαντικότερη αλλαγή που πραγματοποιείται στον κλάδο των ΑΠΕ από το 1994 ενώ τονίζει ότι η προσαρμογή έχει καθυστερήσει και αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια μεγάλη σειρά αποφάσεων και κανονισμών που πρέπει να εκδοθούν προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός.

Αναφορικά με τις διατάξεις για τη χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, η ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέρει εξάλλου ότι “αναγνωρίζεται, επιτέλους, το όφελος που προσφέρει η διείσδυση των ΑΠΕ στην αγορά – το οποίο μέχρι τώρα απέβαινε υπέρ των προμηθευτών – και μετακυλίεται το όφελος αυτό στον Ειδικό Λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ και ουσιαστικά υπέρ των καταναλωτών. Με τον τρόπο αυτό ο Ειδικός Λογαριασμός θα αξιοποιείται -σχεδόν αποκλειστικά πλέον- υπέρ των ΑΠΕ και θα πάψει σε σημαντικό βαθμό η επιδότηση από αυτόν των προμηθευτών.”

Καλεί επίσης την Πολιτεία “να ολοκληρώσει άμεσα τις λεπτομέρειες αυτές και να θέσει σε εφαρμογή το νέο τρόπο χρηματοδότησης του Ειδικού Λογαριασμού. Δυστυχώς αυτή την κατά τα άλλα γενναία απόφασή της, η Πολιτεία φρόντισε να ολοκληρώσει άμεσα τις λεπτομέρειες αυτές και να θέσει σε εφαρμογή το νέο τρόπο χρηματοδότησης του Ειδικού Λογαριασμού.

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά εκφράζει από την πλευρά του την ικανοποίηση του προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αλλά και την διοίκηση της ΡΑΕ, κάνοντας επίσης λόγο για τομή δικαίου για τα ενεργειακά χρονικά της χώρας. “Η υιοθέτηση και εφαρμογή μάλιστα του μοντέλου αυτού στην πλήρη του κλίμακα, επιλύει δίκαια το διαχρονικό αίτημα των ΑΠΕ για πλήρη ενσωμάτωση στο κόστος του ρεύματος τουλάχιστον του αποφευγόμενου κόστους λόγω των ανανεώσιμων”, τονίζει ο ΣΠΕΦ.

Στον αντίποδα το μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος υποστηρίζει σε δήλωσή του ότι “το νέο τέλος, που ουσιαστικά θα πληρώνει η ΔΕΗ ως ο κύριος προμηθευτής, θα προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στη ΔΕΗ που ήδη αγκομαχά να τα βγάλει πέρα και στην ουσία είναι η χαριστική βολή στην επιχείρηση” καθώς και ότι “αργά η γρήγορα όλοι οι προμηθευτές θα το μετακυλήσουν στους καταναλωτές”.

Διαφήμιση