Αρχική Ειδήσεις «Φάρσα η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ»

«Φάρσα η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ»

0
Διαφήμιση

H πώληση του ΔΕΣΦΑ στη δημόσια ενεργειακή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, Socar, θεωρείται ως η μόνη σοβαρή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ελληνικού ενεργειακού τομέα. Τώρα όμως, το εγχείρημα απειλείται με ναυάγιο, προειδοποιεί η γερμανική εφημερίδα «Neue Zürcher Zeitung» σε άρθρο της, υπό τον τίτλο «Φάρσα η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ».

Παρά το γεγονός ότι η Socar έλαβε πράσινο «φως» για το 66% του μετοχικού πακέτου του ΔΕΣΦΑ, η ιδιωτικοποίηση προσέκρουσε πρώτα σε αντιρρήσεις της Κομισιόν και στη συνέχεια, στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Οικονομικοί παρατηρητές στην Αθήνα χαρακτηρίζουν το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης «κλινικά νεκρό».

Το γεγονός αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε επιπλοκές στην β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο. Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, δεν αποκρύπτει ότι επιδιώκει ένα συναινετικό διαζύγιο με την Socar. Σε περίπτωση ωστόσο, ανοιχτής διαφωνίας με τους επενδυτές από το Αζερμπαϊτζάν θα επιδιώξει την διεξαγωγή νέου διαγωνισμού. «Παραμένοντας όμως, πιστός στα ιδεολογικά του πιστεύω θέλει να θέσει προς πώληση μόνο ένα μικρό πακέτο μετοχών του ΔΕΣΦΑ» τονίζει η εφημερίδα.

«Σκουριασμένη Ρόδος»

Με τίτλο «Σκουριασμένη Ρόδος», η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» επισημαίνει τα εξής, με αφορμή την πορεία του τουρισμού στο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων: «Η Ρόδος είχε τη φήμη της Μαζεράτι του ελληνικού τουρισμού. Σήμερα το νησί μοιάζει περισσότερο με ένα κοινό μικρό αυτοκίνητο της Opel ή της Ford. (..) Οι προσδοκίες για ρεκόρ τουριστών κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, έδωσαν τη θέση τους στην απογοήτευση.

Οι λόγοι έχουν σχέση με την κατάσταση στην Ελλάδα. Την άνοιξη υπήρχε κλίμα ανασφάλειας στους επίδοξους επισκέπτες, μιας και δεν ήταν σίγουρο αν η Αθήνα θα ρισκάρει και αυτό το καλοκαίρι μια ανοιχτή αντιπαράθεση με τους δανειστές. Κατά συνέπεια οι κρατήσεις έμειναν σε χαμηλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή όμως, οι απαιτήσεις των δανειστών έφεραν φορολογικές αυξήσεις. Για τα ξενοδοχεία της Ρόδου αυτό σήμαινε αύξηση του ΦΠΑ από το 5% στο 13% και για στην εστίαση από το 13% στο 24%.

Την ίδια στιγμή ένας επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας δίνει στο κράτος περισσότερο από το 50% του εισοδήματός του όταν αυτό ξεπερνά τα 40.000. Οι υψηλοί φόροι προσκρούουν σε χαμηλά κέρδη».

Πηγή: DW

Διαφήμιση