Αρχική Ειδήσεις Επίτιμος δημότης Αιγιάλειας ο οσκαρικός σκηνοθέτης Alexander Payne, σε μια τρυφερή τιμητική...

Επίτιμος δημότης Αιγιάλειας ο οσκαρικός σκηνοθέτης Alexander Payne, σε μια τρυφερή τιμητική βραδιά στο Αίγιο

0
Διαφήμιση

Σε μια νύχτα μαγική, λουσμένη στο φεγγαρόφωτο της Αυγουστιάτικης πανσελήνου και γεμάτη πλούσια και ανεκτίμητα συναισθήματα, εξελίχθηκε η τιμητική εκδήλωση για την ανακήρυξη του αιγιώτη στην καταγωγή, οσκαρικού σκηνοθέτη Alexander Payne, το βράδυ της Πέμπτης στο Υπαίθριο Θέατρο «Γιώργος Παππάς» στο Αίγιο. Η βραδιά αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της διοργάνωσης «Οινοξένεια 2016» που πραγματοποιούνται από 17 έως 28 Αυγούστου στο Δήμο Αιγιαλείας με τις φροντίδες της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α..

Ο Alexander Payne, απλός και προσιτός σε όλο τον κόσμο που έσπευσε να του εκφράσει τον θαυμασμό του, συνοδευόταν από την όμορφη Αιγιώτισσα σύζυγό του Μαρία Κόντου και δεν παρέλειψε να δοκιμάσει μαζί με τους συνδημότες και φίλους του, τα εκλεκτά κρασιά των 6 οινοποιείων του δικτύου «Οινοξένεια 2016», που προσφέρονταν στην είσοδο του υπαίθριου θεάτρου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της προέδρου της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κας Μαρίας Τσουκαλά, η οποία σημείωσε χαρακτηριστικά πως η τιμητική αυτή βραδιά, εκτός από την τυπική διαδικασία της τελετής ανακήρυξης του Alexander Payne σε επίτιμο δημότη Αιγιάλειας, αποτελούσε κυρίως μια ευκαιρία «να ονειρευτούμε το μέλλον μας όλοι μαζί», απολαμβάνοντας τους ντόπιους αρωματικούς και γευστικούς οίνους. «Ο οίνος δεν ευφραίνει απλώς αλλά προκαλεί, ξεσηκώνει τις αισθήσεις, ερεθίζει την καρδιά, το μυαλό, την ψυχή, με στόχο τη δημιουργία. Με άρωμα και φιλοξενία Αιγιάλειας σε υποδεχόμαστε, Αλέξανδρε» είπε η κα Τσουκαλά απευθυνόμενη στον τιμώμενο σκηνοθέτη.

Ακολούθησε μια παρουσίαση του μύθου της αρχαιότητας για το πώς δημιουργήθηκε η άμπελος και κατ’επέκτασιν η αμπελουργία και η οινοποιεία, ενώ προβλήθηκε και το επίσημο trailer της διοργάνωσης «Οινοξένεια 2016» με τίτλο «Ο Ερχομός», που δημιούργησε ο αιγιώτης εικαστικός και μουσικός δρ. Βασίλης Ψαρράς. Στη συνέχεια, εκ μέρους της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. η εικαστικός Νάνσυ Χαριτωνίδου παρουσίασε την «Απρόσμενη» Αιγιάλεια, τις ομορφιές και τις εκπλήξεις που κρύβει, έχοντας ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά από την κα Μαρία Διαμαντοπούλου.

Σειρά πήρε η μουσική, με το «Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου» υπό την επιμέλεια του Σάκη Παπαδημητρίου, το οποίο παρουσίασε γνωστά τραγούδια και διαχρονικές μουσικές που μετέφεραν άρωμα Ελλάδας στον διεθνή κινηματογράφο. Το μουσικό σχήμα αποτελούσαν οι εξής: Σωτήρης Δημητρακόπουλος: πιάνο, Γεράσιμος Παπαχριστόπουλος: κλαρινέτο, Ιάσονας Βάκρινος: τρομπέτα, Χριστιάνα Ζάρου: βιολί, Άσπα Παπαδημητρίου: κρουστά, Αλέξης Χατζηαποστόλου: μπουζούκι, Δημήτρης Αργυρόπουλος: μπουζούκι, Χάρης Πεγιάζης: κοντραμπάσο, Σάκης Παπαδημητρίου: κιθάρα-μουσική επιμέλεια, Δώρα Πετρίδη: τραγούδι, Έλενα Παπαδημητρίου: τραγούδι, Μαρία Παναγιωτακοπούλου: επιμέλεια προβολής. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την προβολή ενός μικρού αποσπάσματος από την βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Alexander Payne «Sideways» (Πλαγίως), με έντονη αναφορά στα αμπέλια και τους ποιοτικούς οίνους.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας κ. Γιώργος Ντίνος, διάβασε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας για την ανακήρυξη του Alexander Payne ως «επίτιμο δημότη» και «πρεσβευτή της Αιγιάλειας» για την τέχνη, τον πολιτισμό και την ιστορία της. Στη σύντομη ομιλία του ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος, αφού εξήρε την προσωπικότητα του σκηνοθέτη που κερδίζει τους συνομιλητές και συντοπίτες του με το ήθος και την ποιότητα του χαρακτήρα του, του ευχήθηκε εκ μέρους όλων των Αιγιαλέων να έχει πάντα αυτή την ασίγαστη δύναμη δημιουργίας. «Σου παραδίδουμε σήμερα το κλειδί της καρδιάς μας» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, που δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του παραδίδοντας την τιμητική πλακέτα στον Alexander.

Ιδιαίτερα χαρούμενος, ο Alexander Payne μιλώντας στο κοινό, είπε με ενθουσιασμό και μιλώντας ελληνικά: «Τι ωραίο φεγγάρι! Τι ωραία μουσική! Τι ωραίο βράδυ!». Ο ίδιος σημείωσε πως δέχτηκε να είναι παρών στα «Οινοξένεια» για να τιμήσει τα τοπικά κρασιά κι όχι για να τιμηθεί ο ίδιος, δείχνοντας έτσι τη σεμνότητά του. «Κάπως σαν να ‘παγιδεύτηκα’ αλλά χαίρομαι πολύ γι’αυτό» είπε με ανεπιτήδευτο χιούμορ, για να συνεχίσει: «Τώρα που έγινα δημότης Αιγιάλειας, έχω δύο αιτήματα: Πρώτον, επειδή θα βρίσκομαι συχνά στο Αίγιο, θέλω να είμαι ένας απλός πολίτης κι όχι κάτι ξεχωριστό. Δεύτερον, μιας και για τα τελευταία 10 χρόνια ήμουν πρεσβευτής των οίνων της Καλιφόρνια και από εδώ και πέρα θα πρεσβεύω τους οίνους της Αιγιάλειας, θέλω να μου προσφέρετε τα τοπικά κρασιά για να γνωρίσω καλύτερα σε τι θα είμαι πρεσβευτής από εδώ και πέρα!». Ο τιμώμενος σκηνοθέτης, τέλος, συνεχάρη θερμά τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. για την υπέροχη βραδιά που σκηνοθέτησε για χάρη του.

Η βραδιά έκλεισε με τι άλλο; Με γευσιγνωσία εκλεκτών τοπικών οίνων και χαλαρή κουβέντα έως τα μεσάνυχτα!

Διαφήμιση