Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας παγκοσμίως

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας παγκοσμίως

0
Διαφήμιση

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπολογίζεται πως περίπου οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο.

Υπό αυτές τις εκτιμήσεις τον περασμένο Οκτώβριο ξεκίνησε εισαγωγή μίας μικρής χρέωσης της τάξης των πέντε πενών για κάθε πλαστική σακούλα στα σουπερμάρκετ και άλλα εμπορικά καταστήματα της Αγγλίας, γεγονός που οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση της χρήσης τους μέσα σε λίγους μόνο μήνες, με πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη.

Η Ουαλία ήταν η πρώτη που εφάρμοσε το μέτρο το 2011, με τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Σκωτία να ακολουθούν το 2013 και το 2014, αντίστοιχα, με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία.

Μέσα στους πρώτους έξι μήνες από την εφαρμογή της χρέωσης, οι επτά μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ της Αγγλίας διέθεσαν 640 εκατομμύρια πλαστικές σακούλες. Ενδεικτικά, το 2014 τα ίδια σουπερμάρκετ χρησιμοποίησαν 7,64 δισεκατομμύρια σακούλες.

Τα δεδομένα αυτά έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από το Υπουργείο Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Τα νέα αυτά σημαίνουν πως η θαλάσσια ζωή είναι πιο ασφαλής, ότι οι κοινότητές μας είναι πιο καθαρές και πως οι μελλοντικές γενιές δεν θα επιβαρυνθούν με βουνά πλαστικών που χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να διασπαστούν σε χώρους υγειονομικής ταφής», δήλωσε η Υπουργός Περιβάλλοντος Τερίζ Κόφι.

Από το μέτρο έχουν προς το παρόν εξαιρεθεί οι μικρές επιχειρήσεις, καθώς θεωρείται ως υπερβολικό επιπλέον διαχειριστικό βάρος, αν και στην Ουαλία και τη Σκωτία δεν υπάρχει παρόμοια εξαίρεση.

Διαφήμιση