Αρχική Ειδήσεις Χρηματοδότηση για τη… μείωση της σπατάλης τροφίμων!

Χρηματοδότηση για τη… μείωση της σπατάλης τροφίμων!

0
Διαφήμιση

Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε τη σύσταση ενός ταμείου για έργα εναντίον της σπατάλης τροφίμων, χρηματοδοτώντας το με περισσότερες από 5 εκατομμύρια δανικές κορώνες, ή περίπου 670.000 ευρώ.

Η μείωση των απορριμμάτων τροφίμων αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το περιβάλλον. Η γεωργία παράγει σχεδόν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, χρησιμοποιεί περισσότερο από το ένα τρίτο της καλλιεργήσιμης γης του πλανήτη, και χρησιμοποιεί το 70% του συνόλου του γλυκού νερού που καταναλώνεται παγκοσμίως.

Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να αναμένεται να φτάσει τα 9,6 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, η κατάσταση επιδεινώνεται. Η μείωση των απορριμμάτων τροφίμων θα βοηθήσει στην πρόληψη πιθανών καταστροφικών επιπτώσεων για το κλίμα, το νερό και τη διαθέσιμη γη, από μια μαζική αύξηση της γεωργικής παραγωγής.

Ο Οργανισμός για τη Διατροφή και τη Γεωργία των Ηνωμένων Εθνών (FAO) αναφέρει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, το ένα τρίτο όλων των τροφίμων σπαταλιέται ή καταλήγει χαλασμένο, με κόστος 850 δισεκατομμύρια ευρώ. Εκτός των άλλων, αυτό παράγει το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ισοδύναμο με τις εκπομπές μιας μεγάλης χώρας.

Σε μια εποχή όπου σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πεινούν, η σπατάλη τροφίμων και η παράλληλη σπατάλη του εργατικού δυναμικού, νερού, ενέργειας, γης και άλλων πόρων που χρειάστηκαν για την παραγωγή αυτών των τροφίμων καταδικάζεται από τον FAO και από τη διεθνή κοινότητα.

Η Δανία, με πληθυσμό μόνο 5,7 εκατομμύρια ανθρώπους, έχει πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Όλο και περισσότερα δανικά σουπερμάρκετ διαθέτουν περιοχές κατά της σπατάλης τροφίμων, όπου τα τρόφιμα που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους διατίθενται σε πολύ χαμηλές τιμές, ενώ «χτυπημένα» ή «άσχημα» λαχανικά αξιοποιούνται σε σαλάτες.

Εξάλλου, μια εφαρμογή για τα κινητά ειδοποιεί τους χρήστες για τα εστιατόρια και τα αρτοποιεία που ετοιμάζονται να κλείσουν, επιτρέποντάς τους να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων σε χαμηλές τιμές.

Τέλος, η οργάνωση «Σταματήστε να σπαταλάτε φαγητό» (Stop Spild Af Mad) προωθεί μία μηνιαία καμπάνια για την κατανάλωση ξεχασμένων φαγητών στην κατάψυξη.

Το Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πόρων έχει συσπειρώσει μεγάλους φορείς για τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων , συμπεριλαμβανομένου του Φόρουμ Καταναλωτικών Αγαθών, που αντιπροσωπεύει πάνω από 400 από τους μεγαλύτερους εμπόρους λιανικής πώλησης από 70 χώρες, με συνδυασμένες πωλήσεις των 2,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αγροτών και διάφορες κυβερνήσεις του κόσμου έχουν επίσης υποστηρίξει τον στόχο Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ για τη μείωση κατά 50% των απορριμμάτων  τροφίμων και τη μείωση της απώλειας τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2030.

Διαφήμιση