Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Σε βοτανικό κήπο μετατρέπεται το παλιό σχολείο Βασκίνα

Σε βοτανικό κήπο μετατρέπεται το παλιό σχολείο Βασκίνα

0
Διαφήμιση

Σε Κέντρο Πληροφόρησης Λεωνιδίου για τη χλωρίδα του Πάρνωνα μετατρέπεται το κτήριο του παλιού δημοτικού σχολείου Βασκίνας, στην Κυνουρία…Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε και οι κτηριακές υποδομές είναι έτοιμες, αποκαλύπτοντας την εξαιρετική δουλειά αποκατάστασης που έχει γίνει στο κτήριο.

Να σημειώσουμε ότι με βάση τα κομμάτια των τοίχων και των ταβανιών που έχουν διασωθεί, αποκαταστάθηκαν οι ζωγραφιστοί τοίχοι και τα ταβάνια, δημιουργώντας ένα θαυμαστό αποτέλεσμα.

Περιμένοντας τη δεύτερη φάση του έργου και τη δημιουργία του Κέντρου Πληροφόρησης, τις επόμενες ημέρες, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Μελιτζάzz, στο κτήριο θα εκτίθενται πίνακες ζωγραφικής του Λεωνιδιώτη ζωγράφου Νέστορα Βαρβέρη και θα είναι ανοικτό κι επισκέψιμο για το κοινό, από μεθαύριο Πέμπτη έως και την Κυριακή.

Το διάστημα αυτό θα γίνεται ενημέρωση για τον Πάρνωνα και το φυσικό του περιβάλλον, με προβολή ντοκιμαντέρ και ανάγνωση του υλικού του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού.

Το «Κέντρο Πληροφόρησης Λεωνιδίου για τη χλωρίδα του Πάρνωνα», είναι μία από τις τέσσερις υποδομές ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Προστασία και διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού», του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013.

Επίσης, για την αποκατάσταση του κτηρίου στέγασης συνήφθη προγραμματική σύμβαση με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα η οποία αποπεράτωσε τη σχετική εργολαβία, ως φορέας υλοποίησης.

Το κτήριο είναι διώροφο, λιθόκτιστο, κεραμοσκεπές, τυπικό δείγμα αστικής διώροφης κατοικίας στο Λεωνίδιο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Τσακωνιάς, που συναντάται το τέλος του 19ου αιώνα, περίοδο εμπορικής ακμής της περιοχής.

Ο τύπος αυτός της κατοικίας διατηρεί τη βασική εσωτερική οργάνωση των προηγούμενων «αγροτικών» προτύπων και ταυτόχρονα τον εμπλουτίζει με νέα στοιχεία, συνήθως φερμένα από το εξωτερικό, ανάμεικτα με κλασικιστικά στοιχεία.

Το ταβάνι και η ζωφόρος της σάλας, τα οποία αποκαταστάθηκαν και συντηρήθηκαν, είναι χαρακτηριστικό δείγμα διακόσμησης των αστικών σπιτιών του Λεωνιδίου της εποχής, πιθανά εκτελεσμένο από καλλιτέχνη που έχει προσκληθεί από την Κωνσταντινούπολη.

Το κτήριο αυτό, που στο παρελθόν στεγάζονταν το παλιό δημοτικό σχολείο Βασκίνας Λεωνιδίου, σήμερα θα αποτελέσει ένα χώρο αναφοράς για την ανάδειξη και προβολή της χλωριδικής αξίας του Πάρνωνα, που τεκμηριώνεται από την παρουσία πολλών και σημαντικών ειδών χλωρίδας και που κατατάσσει τον συγκεκριμένο ορεινό όγκο ανάμεσα στις πλουσιότερες χλωριδικά περιοχές της Ευρώπης.

Στους χώρους θα λειτουργήσει έκθεση για την γνωριμία της χλωρίδας της περιοχής και τη στοχευμένη ερμηνεία στοιχείων από το φυσικό περιβάλλον, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών.

Η Έκθεση θα απευθύνεται σε κάθε είδους επισκέπτες και περιηγητές στην ευρύτερη περιοχή, στους οικοτουρίστες, αλλά και στους επιχειρηματίες που ασχολούνται µε τον οικοτουρισµό στην περιοχή, ενώ ιδιαίτερο στόχο αποτελεί η μαθητική κοινότητα,

καθώς για αυτήν ο συγκεκριμένος χώρος θα λειτουργήσει ως χώρος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και δύναται να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για χιλιάδες μαθητές, στους οποίους θα προσφέρει µια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις για το φυσικό περιβάλλον και να ευαισθητοποιηθούν για την προστασία του.

Διαφήμιση