Αρχική Ειδήσεις Ρούχα από υλικά της θάλασσας στον «Θαλασσόκοσμο» της Κρήτης

Ρούχα από υλικά της θάλασσας στον «Θαλασσόκοσμο» της Κρήτης

0
Διαφήμιση

Ρούχα βγαλμένα από τη θάλασσα, κατασκευασμένα από εγκαταλελειμμένα δίχτυα που βρέθηκαν σκαλωμένα σε βράχους και ναυάγια και άλλοτε ήταν θανάσιμη παγίδα για τα θαλάσσια ζώα, εκτίθενται στον «Θαλασσόκοσμο» της Κρήτης (Cret Aquarium), ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον σύγχρονα ενυδρεία της Ευρώπης και θα φιλοξενηθούν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της έκθεσης του MEDASSET (Mεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών).

Η έκθεση «Healthy Seas Fashion Project» δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα και με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους επιτυχημένης δράσης του MEDASSET, ως συντονιστή της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Healthy Seas: Nήμα Bγαλμένο από τη Θάλασσα», στην Ελλάδα.

Το νήμα που χρησιμοποιήθηκε για τα ρούχα προέρχεται από κατεστραμμένα δίχτυα που αποτελούσαν θανατηφόρες παγίδες για χιλιάδες θαλάσσια ζώα, όπως χελώνες, δελφίνια, φώκιες, και από την ανακύκλωσή τους προέκυψε πρώτης ποιότητας νήμα (ECONYL®) που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία της ένδυσης και άλλων προϊόντων, όπως χαλιά.

Οι επισκέπτες του CretAquarium θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν 2.000 ζώα από 200 διαφορετικά είδη της μεσογειακής θάλασσας, στα 60 ενυδρεία και παράλληλα θα απολαύσουν αυτή τη μοναδική έκθεση, όπου η οικολογία συναντά τη μόδα και την κυκλική οικονομία. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν βίντεο για τη δημιουργία του «Fashion Project», αλλά και υποβρύχιες λήψεις, που κόβουν την ανάσα και στις οποίες αποτυπώνεται η καταστροφή που προκαλούν στη θαλάσσια ζωή τα «δίχτυα φαντάσματα».

Tα ρούχα που παρουσιάζονται στην έκθεση, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είναι δημιουργίες σπουδαστών και απόφοιτων του τμήματος μόδας του Κολεγίου Τέχνης & Design ΑΚΤΟ που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό «Healthy Seas: A Journey from Waste to Wear Fashion Project», που διεξήχθη τον περασμένο Μάιο σε συνεργασία με το DoitEco Project.

O κάθε σχεδιαστής δημιούργησε 2 ρούχα, ένα «φορέσιμο» και ένα «καλλιτεχνικό», χρησιμοποιώντας υφάσματα από νήμα ECONYL® που έχει παραχθεί στην Ιταλία, καθώς και άλλες πρώτες ύλες φιλικές προς το περιβάλλον.

Το «Healthy Seas: A Journey from Waste to Wear» Fashion Project τελεί υπό την αιγίδα του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης-Γραμματεία της Σύμβασης της Βαρκελώνης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP/MAP), του Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΣΕΒ και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για τη UNESCO. Yποστηρίζεται από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και από: ASAP Athens, Kosmocar, ΑΝΕΚ Lines και Blue Star Ferries» υπογραμμίζουν οι οργανωτές της έκθεσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαφήμιση