Αρχική Καταστροφές Κρούσματα οζώδους δερματίτιδας σε κοπάδια στην Πέλλα, Ημαθία και Λήμνο

Κρούσματα οζώδους δερματίτιδας σε κοπάδια στην Πέλλα, Ημαθία και Λήμνο

0
Διαφήμιση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία θανάτωσης ζώων στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας λόγω της οζώδους δερματίτιδας, ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Θεοφάνης Παπάς, κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου κεντρικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα στο νομό Πέλλας θανατώθηκαν ήδη 700 ζώα και πρόκειται να θανατωθούν άλλα 210, ενώ σε περίπτωση που βρεθεί θετικό ένα ακόμη δείγμα στην περιοχή θα θανατωθούν άλλα 500.

Στην Ημαθία θανατώθηκαν 228 ζώα και εντός της εβδομάδας θα θανατωθούν άλλα 400. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες ο κ. Παπάς γνωστοποίησε, ότι στη Θεσσαλονίκη θανατώθηκαν 253 ζώα, στη Χαλκιδική 1115, στις Σέρρες 3017 και στο Κιλκίς 25 ενώ στην Πιερία δεν υπήρξε κανένα κρούσμα, ωστόσο έγιναν εμβιολιασμοί.

Ο κ. Παπάς τόνισε ότι πρέπει να προστατευτεί το ζωικό κεφάλαιο της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας που είναι το 70% του ζωικού κεφαλαίου όλης της Ελλάδας, ενώ ανέφερε ότι το 20% του ζωικού κεφαλαίου της Χαλκιδικής έχει θανατωθεί, γεγονός που αποτελεί μεγάλη απώλεια και έδωσε εύσημα στους ιδιώτες κτηνοτρόφους, οι οποίοι με δικά τους έξοδα προμηθεύτηκαν 80 με 90.000 εμβόλια και, όπως είπε, δεν έχουν πάρει ακόμη τα χρήματά τους.

Σημείωσε επίσης ότι και η περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας έχει προμηθευτεί εμβόλια με δικούς της πόρους και μάλιστα το αρμόδιο υπουργείο της ζήτησε να δώσει κάποια εμβόλια και σε άλλες περιφέρειες.

Στο μεταξύ, τέταρτο κοπάδι με περισσότερα από 30 βοοειδή, που προσεβλήθησαν από τη νόσο της οζώδους δερματίτιδας, θανατώθηκαν από τη διεύθυνση Κτηνιατρικής Λήμνου.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα σε περιοχές της ανατολικής Λήμνου θανατώθηκαν για τον ίδιο λόγο άλλα τρία κοπάδια ενώ το τέταρτο, το τελευταίο, με 34 βοοειδή, θανατώθηκε πριν τέσσερις ημέρες.

Μιλώντας στον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Κτηνιατρικής, Δημήτρης Μπουλώτης, σημείωσε: «δυστυχώς τα κρούσματα είναι αρκετά, προχωρήσαμε σε όλα τα απαραίτητα μέτρα από την αρχή, είχαμε ειδοποιήσει του κτηνοτρόφους να μην βγάζουν εκτός ποιμνιοστασίων τα βοοειδή, κάποιοι δεν μας άκουσαν με αποτέλεσμα η νόσος να εξαπλωθεί.

Πλέον, όλοι οι κτηνοτρόφοι έχουν προχωρήσει σε εμβολιασμό των κοπαδιών τους και ελπίζουμε ότι σύντομα θα ελέγξουμε και θα περιορίσουμε τη νόσο».

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαφήμιση