Αρχική Ειδήσεις Κίνδυνος εξαφάνισης των ελεφάντων με τη …συμβολή της Ε.Ε.

Κίνδυνος εξαφάνισης των ελεφάντων με τη …συμβολή της Ε.Ε.

0
Διαφήμιση

Επίσημο έγγραφο που αναφέρει την αντίθεσή της στην προτεινόμενη παγκόσμια απαγόρευση του εμπορίου ελεφαντοστού δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σε κοινή τους δήλωση αξιωματούχοι 29 αφρικανικών κρατών προειδοποιούν ότι μόλις το υφιστάμενο παγκόσμιο εμπάργκο λήξει το 2017, οι ελέφαντες δύσκολα θα αποφύγουν την εξαφάνιση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο κείμενό της προκρίνει να επιτραπεί στα κράτη να διαχειρίζονται ξεχωριστά τους πληθυσμούς ελεφάντων τους. Λόγω του πολύπλοκου διεθνούς δικτύου διακίνησης ελεφαντόδοντου, οι ιθύνοντες άγριας ζωής υποστηρίζουν ότι οι πληθυσμοί ελεφάντων θα υποφέρουν αν δεν υπάρχει μιας συνολική, ενιαία απαγόρευση.

Ο Αφρικανικός Συνασπισμός Ελεφάντων (AEC), μία ένωση 29 αφρικανικών κρατών, προβλέπει μαζική εξαφάνιση των απειλούμενων ζώων μέσα σε 25 χρόνια, λόγω της απουσίας μίας ισχυρής παγκόσμιας προστασίας απέναντι στους λαθροκυνηγούς ελεφαντόδοντου. Ο συνασπισμός ζητά να χαρακτηριστούν παράνομες όλες οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές ελεφαντοστού. Η ψηφοφορία θα λάβει χώρα στο Συνέδριο για το Διεθνές Εμπόριο Ειδών (CITES) στο Γιοχάνεσμπουργκ τον Σεπτέμβριο και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ψηφίσει κατά αυτής της πρότασης, θέτει σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ελέφαντες το χρόνο, σύμφωνα με το συνασπισμό.

Παρά το εμπάργκο που είναι σε ισχύ σήμερα, οι ελέφαντες εξακολουθούν να βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο στην αφρικανική ήπειρο. Υπολογίζεται ότι 20.000 ελέφαντες σκοτώθηκαν από λαθροκυνηγούς το 2014, με την Τανζανία και τη Μοζαμβίκη να χάνουν περισσότερο από το 50% του πληθυσμού ελεφάντων τους μεταξύ 2009 και 2015. Ο πληθυσμός ελεφάντων στην Ανατολική και Κεντρική Αφρική έχει υποστεί παρόμοιες απώλειες.

Η Κομισιόν επίσης είναι αντίθετη στον χαρακτηρισμό του πληθυσμού ελεφάντων στην Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική και τη Ζιμπάμπουε ως «απειλούμενο», γεγονός που πρακτικά θα απαγόρευε το εμπόριο σε όλη την ήπειρο, καθώς ο αριθμός των ζώων σημείωσε μικρή άνοδο τα τελευταία χρόνια.

Η Ε.Ε., ο μεγαλύτερος εξαγωγέας νόμιμου ελεφαντοστού στον κόσμο, αποτελεί πλειοψηφία στο συνέδριο CITES, με 28 έδρες, επομένως η θέση της είναι ζωτικής σημασίας για την έκβαση της προτεινόμενης παγκόσμιας απαγόρευσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Γαλλία, η Τσεχία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σλοβακία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σταματήσει να εκδίδουν άδειες εξαγωγής ελεφαντοστού εντός των εθνικών συνόρων τους.

Το έγγραφο της Ε.Ε. ΕΔΩ

Διαφήμιση