Αρχική Καταστροφές Ellen MacArthur Foundation: Τα πλαστικά σε λίγα χρόνια θα ξεπερνούν τα ψάρια!

Ellen MacArthur Foundation: Τα πλαστικά σε λίγα χρόνια θα ξεπερνούν τα ψάρια!

0
Διαφήμιση

Σε λίγες δεκαετίες τα πλαστικά απορρίμματα στις θάλασσες και τους ωκεανούς θα είναι περισσότερα από τα ψάρια! Αυτό θα συμβεί μέχρι το 2050 -αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Η δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη διατυπώνεται σε μία έκθεση της Ellen MacArthur Foundation, στην οποία περιλαμβάνεται μία ανάλυση που έχει κάνει η McKinsey και στην οποία αναφέρεται ότι τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών πετιούνται κάθε χρόνο στους ωκεανούς.

Επίσης αναφέρεται ότι το 95 τοις εκατό των πλαστικών συσκευασιών πετιέται μετά από μία μόνο χρήση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σήμερα, ανά ένα λεπτό, ρίχνονται στις θάλασσες πλαστικά απορρίμματα που μπορούν να γεμίσουν ένα φορτηγό! Και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, έως το 2030 κάθε λεπτό θα πετιούνται πλαστικά απορρίμματα που χωρούν σε δύο φορτηγά και το 2050 θα πετιούνται τέσσερα φορτηγά πλαστικών απορριμμάτων σε κάθε λεπτό.

Η ίδια έκθεση επισημαίνει ότι η αξία αυτών των πλαστικών συσκευασιών εκτιμάται σε 80 – 120.000.000.000 δολάρια . Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις πάνω από 150 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών ρυπαίνουν τους ωκεανούς του πλανήτη.

Πλαστικές σακούλες, μπουκάλια, μικροσκοπικά πλαστικά σφαιρίδια που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές – φτάνουν στα παράκτια ύδατα ή απορρίπτονται από μεγάλα και μικρά πλοία.

Αυτή η βρομιά παρασύρεται στην θάλασσα, όπου σχηματίζει κυκλώνες πλωτών αποβλήτων, όπως το περίφημο Great Pacific Garbage Patch, το οποίο εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα σε ολόκληρο τον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι πιο επικίνδυνοι ρύποι, όμως , είναι οι χημικές ουσίες. Οι θάλασσες δηλητηριάζονται από ουσίες που είναι τοξικές, παραμένουν στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα, διανύουν μεγάλες αποστάσεις, συσσωρεύονται στην θαλάσσια ζωή, και ανεβαίνουν στην τροφική αλυσίδα.

Μεταξύ των χειρότερων ενόχων είναι τα βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος, ο οποίος απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από την καύση τού άνθρακα και στη συνέχεια με την βροχή πέφτει στους ωκεανούς, τα ποτάμια και τις λίμνες. Ο υδράργυρος μπορεί επίσης να βρεθεί σε ιατρικά απόβλητα.

Και σαν να μην ήταν όλα αυτά αρκετά, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε άνοδο την θερμοκρασία τού πλανήτη από τέσσερις έως επτά βαθμούς Κελσίου κατά την διάρκεια αυτού του αιώνα, καθιστώντας τους ωκεανούς πιο θερμούς.

Η στάθμη τής θάλασσας αυξάνεται, οι καταιγίδες γίνονται όλο και ισχυρότερες, και οι κύκλοι τής ζωής των φυτών και των ζώων απειλούνται προκαλώντας άλλες σοβαρές διαταραχές.

Πολύπλοκες διαδικασίες, επηρεάζουν και επηρεάζονται από το κλίμα τής γης, και οι επιστήμονες εκλαμβάνουν ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις ως κώδωνα κινδύνου, προαναγγέλλοντας ενδεχομένως μια επικείμενη καταστροφή.

Για να δοθεί ένα παράδειγμα, τροπικά ψάρια όλο και περισσότερο μεταναστεύουν στα πιο δροσερά ύδατα της Αρκτικής και των Νότιων ωκεανών. Τέτοιες αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν είδη ψαριών σε εξαφάνιση, απειλώντας μια κρίσιμη πηγή τροφίμων, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες

Διαφήμιση