Αρχική Ειδήσεις Αρχές φθινοπώρου το νέο «Εξοικονομώ»

Αρχές φθινοπώρου το νέο «Εξοικονομώ»

0
Διαφήμιση

Το φθινόπωρο, Σεπτέμβρη με Οκτώβρη, θα προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, το οποίο μαζί με τη συμμετοχή των ιδιοκτητών και τα δάνεια θα κινητοποιήσει πόρους συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο ελληνογερμανικό συνέδριο με τίτλο «Ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και τη Γερμανία – Προοπτικές για το 2020 και μετά».

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός ανέφερε ότι για το νέο «Εξοικονομώ» έχουν εξειδικευθεί πόροι ύψους 250 εκατ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ του νέου ΕΣΠΑ και οι προσκλήσεις θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας και τη Γενική Γραμματεία Ενέργειας.

Μέρος αυτών των πόρων, όπως είπε, θα δοθεί με τη μορφή επιδότησης επιτοκίου, οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πάρουν άτοκο δάνειο για την παρέμβασή τους. Με αυτόν τον τρόπο η συνολική δαπάνη για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μέσω του νέου «Εξοικονομώ» (grants, δάνεια και ίδια συμμετοχή) υπολογίζεται να φτάσει τα 500 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η κυβέρνηση προχωρά στην τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του παλιού προγράμματος «εξοικονομώ» με Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει ήδη υπογραφεί.

«Δίνουμε λύση στο πρόβλημα 8.000 – 10.000 δικαιούχων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον”, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η διαδικασία ενίσχυσης των δικαιούχων του παλιού «Εξοικονομώ» ξεκινάει μέσα στον Ιούλιο», είπε ο υφυπουργός, διευκρινίζοντας ότι θα διατεθούν συνολικά 110 εκατ. ευρώ.

Στην ομιλία του ο κ. Χαρίτσης παρουσίασε αναλυτικά τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που αποσκοπούν στη μείωση του ενεργειακού κόστους, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών και της εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης, για την κατασκευή «έξυπνων» δικτύων, τη διασύνδεση των νησιών, την υποστήριξη της έρευνας, καθώς και το πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε 170.000 οικιακούς καταναλωτές, προϋπολογισμού 41 εκατ. ευρώ.

Ανέφερε τέλος ότι στις προτάσεις που έχουν υποβληθεί για χρηματοδότηση από το «πρόγραμμα Γιούνκερ» περιλαμβάνονται 20 ενεργειακά έργα προϋπολογισμού 2,2 δις. ευρώ.

Διαφήμιση