Αρχική Ειδήσεις Απελευθερώθηκε η χελώνα στο Ρέθυμνο

Απελευθερώθηκε η χελώνα στο Ρέθυμνο

0
Διαφήμιση

Απελευθερώθηκε στα καταγάλανα νερά του Ρεθύμνου, ο Ελευθήρ-Λεών, μία θαλάσσια αρσενική νεαρή χελώνα ηλικίας 25 ετών και μήκους 73 εκατοστών, που βρέθηκε εξουθενωμένη και αδύναμη στη παράλια της Σάμου από την οργάνωση ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ και τους ντόπιους, τον περασμένο Απρίλη.

Ο Ελευθήρ-Λεών που σημαίνει «ελεύθερος και δυνατός» ώστε να αντικατοπτρίζει αυτό ακριβώς που πρέπει κάθε άγριο ζώο να έχει, ελευθερώθηκε από τους εθελοντές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ στην παραλία του Άδελε, στο Ρέθυμνο, μπροστά από το ξενοδοχείο Grecotel Caramel Boutique and Resort.

Οι εθελοντές είχαν αναλάβει την περίθαλψη του, που περιλάμβανε εντατική θεραπεία με αντιβίωση και χειροκίνητο τάισμα με ειδική πολτοποιημένη τροφή μέχρι να ξεκινήσει να τρέφεται από μόνος του κανονικά.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με τον όμιλο Grecotel και τον δήμο Ρεθύμνης, διοργάνωσαν την απελευθέρωσή του στην οποία παραβρέθηκε και πλήθος κατοίκων της περιοχής, αλλά και τουρίστες οι οποίοι παρακολούθησαν το μοναδικό γεγονός της απελευθέρωσης ενός πλάσματος που κάποτε ήταν ελεύθερο, κάποτε τραυματίστηκε, κάποτε έζησε για καιρό περιορισμένο σε ένα μικρό χώρο μέχρις ότου να μπορέσει να επανέλθει με ασφάλεια στο φυσικό του περιβάλλον.

Μόλις βρέθηκε ο «Ελευθήρ – Λεών», δέκα άνθρωποι κινητοποιήθηκαν για να μεταφερθεί άμεσα στο Κέντρο Διάσωσης του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ ώστε το ζώο να υποβληθεί σε εξετάσεις και να του χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Το πόρισμα έδειξε το πόσο έκταση έχει πάρει η μάστιγα της ρύπανσης στην θαλάσσια ζωή.

Σύμφωνα με τη διάγνωση, ο «Ελευθήρ-Λεών» βρέθηκε με πλαστικά στο στομάχι του, γεγονός που τον αποδυνάμωσε καθώς δε μπορούσε να τραφεί σωστά. Όλα έγιναν όπως έπρεπε.

Οι εθελοντές βοήθησαν τη θαλάσσια χελώνα να επανακτήσει δυνάμεις, να μπορεί να αυτοσυντηρηθεί και τελικά αφού τον «βάπτισαν» Ελευθήρα προς τιμή των εγκαινίων του μουσείου της Αρχαίας Ελεύθερνας που ήταν το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός για το 2016, σήμερα της έδειξαν το δρόμο της ελευθερίας.

«Μάστιγα της θαλάσσιας ζωής» χαρακτήρισε η υπεύθυνη των προγραμμάτων Κρήτης του «Αρχελώνα», Αθανασία Νικολοπούλου τη μόλυνση από πλαστικά τα οποία τρώνε οι θαλάσσιες χελώνες, για να καταλήξουν νεκρές ή πολύ τραυματισμένες. Η μόλυνση όμως, όπως είπε στο ΑΜΠΕ η κ. Νικολοπούλου, συναντάται και στις παράκτιες ζώνες:

«Σήμερα απελευθερώσαμε μία χελώνα, την ίδια ώρα όμως λίγα μέτρα πιο πέρα ανασύραμε μία νεκρή χελώνα πολύ μικρής ηλικίας 3 ετών, η οποία βρέθηκε νεκρή από αγκίστρι μέσα στο ράμφος της στα Μυσσήρια Ρεθύμνου». «Το τελευταίο διάστημα, τρεις νεκρές χελώνες βρέθηκαν στο Ρέθυμνο και μία στα Χανιά, ενώ αρκετές είναι οι νεκρές χελώνες στην Κρήτη από την έναρξη της περιόδου τον Μάιο».

Η υπεύθυνη του προγράμματος στην Κρήτη καλεί μέσω του ΑΜΠΕ, όλους τους πολίτες αλλά και τους επισκέπτες τουρίστες του Ρεθύμνου και του νησιού, «να αποσύρουν τα σκουπίδια από τις ακτές και τις θάλασσες, ώστε να βοηθήσουν στην αποφυγή των τραυματισμών ή των θανάτων της carreta carreta, και όχι μόνο.

Ας λάβουμε σοβαρά υπόψη, ότι στα 1000 χελωνάκια, μόνο δύο ή τρία καταφέρνουν να γίνουν ενήλικα. Ας βοηθήσουμε και εμείς με την καθαριότητα που μπορεί κάθε ένας ξεχωριστά να προσφέρει σε θάλασσες και ακτές, να επιζήσουν περισσότερα.

Όποιος μάλιστα συναντήσει τραυματισμένη χελώνα ας επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 6937352379 ή στο κέντρο διάσωσης 6941511511. Η θαλάσσια ζωή είναι η συνέχεια και το τώρα της δικής μας ζωής» κατέληξε.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαφήμιση