Αρχική Περιβάλλον Αδυνατεί η Πολωνία να πετύχει τους κλιματικούς στόχους

Αδυνατεί η Πολωνία να πετύχει τους κλιματικούς στόχους

0
Διαφήμιση

Η χώρα θα δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στην προτεινόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% έως το 2030, αναφέρει το Yπουργείο Περιβάλλοντος της Πολωνίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τους στόχους για όλα τα κράτη-μέλη, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών κατά 40% ως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Χώρες όπως η Σουηδία και το Λουξεμβούργο θα πραγματοποιήσουν περικοπές κατά 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, ενώ ο στόχος της Πολωνίας είναι ο τέταρτος μικρότερος μετά τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Λετονία.

«Η Πολωνία δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά μια τέτοια μεγάλη μείωση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Πάουλ Σάλεκ στην ιστοσελίδα του υπουργείου. «Θα αναλάβουμε δράση για να επιτευχθεί ο στόχος χωρίς να ταλαιπωρηθεί αδικαιολόγητα η πολωνική οικονομία», πρόσθεσε.

Η Βαρσοβία εδώ και καιρό έχει καταφερθεί εναντίον των ευρωπαϊκών στόχων για το κλίμα. Η χώρα στηρίζεται στον άνθρακα για πάνω από το 90% της ηλεκτρικής της ενέργειας, και πολιτικοί από κάθε πλευρά έχουν υπερασπιστεί έντονα τον τομέα των ορυχείων.

Εξάλλου, τον περασμένο Μάιο ο υπουργός Ενέργειας Κριστόφ Τχορζέφσκι απέρριψε την ιδέα ότι η χώρα μπορεί να απεξαρτηθεί από τον άνθρακα ως το 2050. «Απλά το απορρίπτουμε αυτό το ενδεχόμενο. Αν φτάσουμε το μερίδιο του άνθρακα στο ενεργειακό μας μείγμα στο 50%, τότε θα είναι μια τεράστια επιτυχία», είχε δηλώσει.

«Όσον αφορά τη μείωση της χρήσης του άνθρακα στον τομέα της ενέργειας, θα έχουμε βραδύτερο ρυθμό από ό,τι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Ωστόσο, η Πολωνία ενδέχεται να αντιμετωπίσει πιο σκληρές απαιτήσεις από τις Βρυξέλλες, εφόσον η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου σημάνει ότι η τελευταία δεν θα συμμετέχει σε ευρωπαϊκούς στόχους για το κλίμα.

Διαφήμιση