Αρχική Υγεία - Διατροφή Ζείτε κοντά σε αεροδρόμιο; Προσέξτε την πίεσή σας

Ζείτε κοντά σε αεροδρόμιο; Προσέξτε την πίεσή σας

0
Διαφήμιση

Η ζωή δίπλα σε ένα αεροδρόμιο δεν είναι δύσκολη μόνο για την ακοή αλλά πιθανώς και για την καρδιαγγειακή υγεία, επιβεβαιώνει μία νέα μελέτη. Ολοένα περισσότερα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η έκθεση στους θορύβους των αεροπλάνων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης, ιδίως όταν συμβαίνει νύχτα.

Επιπλέον, μερικές μελέτες έχουν συσχετίσει την έκθεση αυτή με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας για έμφραγμα και εγκεφαλικό. Η παρούσα μελέτη επιβεβαίωσε ότι ο θόρυβος των αεροπλάνων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως υπέρτασης, ενώ τον συσχετίζει και με βλάβες των εσωτερικών οργάνων δίχως συμπτώματα.

«Ο όγκος της εναέριας κυκλοφορίας έχει εκτοξευτεί στα ύψη από τη δεκαετία του ’60, όταν εισήχθησαν τα πρώτα αεριωθούμενα αεροπλάνα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μάρτα Ρότζεκ, από το Ιατρικό Κολέγιο του ΠανεπιστημίουJagiellonian, στην Κρακοβία της Πολωνίας.

«Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, το 2013 υπήρξαν 64 εκατομμύρια απογειώσεις και προσγειώσεις αεροπλάνων, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια. Είναι λοιπόν αναπόφευκτο να υπάρξουν συνέπειες σε όσους ζουν δίπλα στα αεροδρόμια».

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 201 εθελοντές, ηλικίας 40 έως 66 ετών, οι μισοί εκ των οποίων ζούσαν δίπλα σε ενεργά αεροδρόμια επί περισσότερο από τρία χρόνια, ενώ οι υπόλοιποι ζούσαν μακριά από ενεργά αεροδρόμια επί περισσότερο από τρία χρόνια.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα κρούσματα υπέρτασης ήταν αυξημένα στους εθελοντές που ζούσαν δίπλα στα αεροδρόμια (40% έναντι 24% σε όσους δεν ζούσαν), ενώ και η μέση πίεσή τους ήταν αυξημένη (146 έναντι 138 mmHg για την συστολική ή μεγάλη πίεση και 89 έναντι 79 mmHg για την διαστολική ή μικρή πίεση).

Οι εθελοντές δίπλα στα αεροδρόμια είχαν επίσης εντονότερες ενδείξεις ασυμπτωματικής βλάβης στα εσωτερικά όργανά τους, αφού είχαν λιγότερο ελαστική αορτή (αορτική σκληρία ή ανελαστικότητα) και υψηλότερη μάζα αριστεράς κοιλίας.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ζωή υπό τον συνεχή δυνατό ήχο των αεροπλάνων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αναπτύξεως υπέρτασης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επιφέρει δομικές βλάβες στην αορτή και στην καρδιά – και αυτές οι βλάβες εξηγούν γιατί υπάρχει και αυξημένος κίνδυνος για έμφραγμα», εξήγησε η δρ Ρότζεκ.

Ωστόσο επισήμανε ότι η μελέτη δεν ήταν σχεδιασμένη για να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, επομένως τα ευρήματα θεωρείται ότι απλώς δείχνουν μία συσχέτιση.

Η μελέτη παρουσιάσθηκε προσφάτως στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιαγγειακής Πρόληψης & Αποκατάστασης (EuroPRevent 2016) που πραγματοποιήθηκε στο μεγαλύτερο τεχνολογικό πάρκο της Ευρώπης, το πάρκο «Sophia Antipolis» στη Γαλλία (σ.σ. Αντίπολις είναι η αρχαία ονομασία της πόλης Αντίμπ στη νοτιοανατολική Γαλλία).

 

Πηγή: tanea

Διαφήμιση