Αρχική Ειδήσεις UNICEF: Ημέρα του Παιδιού της Αφρικής

UNICEF: Ημέρα του Παιδιού της Αφρικής

0
Διαφήμιση

Οι Αφρικανοί ηγέτες δεν κάνουν αρκετά για να σταματήσουν οι συγκρούσεις στην Αφρική, δηλώνουν τα δύο τρίτα των περίπου 86.000 νέων που συμμετείχαν σε μια πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε σε εννέα χώρες της Αφρικής, μέσω κινητών τηλεφώνων.

Χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο ανταλλαγής μηνυμάτων που ονομάζεται U-Report, η έρευνα εστάλη σε 1,4 εκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων σε Νιγηρία, Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Σενεγάλη, Λιβερία, Ζιμπάμπουε, Καμερούν και Γουινέα, από 18 Μαΐου, έως 1 Ιουνίου 2016.

Οι χρήστες του U-Report που συμμετείχαν στην έρευνα και οι οποίοι ήταν κυρίως μεταξύ 15 και 30 ετών, κλήθηκαν να διατυπώσουν τη γνώμη τους σχετικά με τις συγκρούσεις και κρίσεις στην Αφρική μέσω σύντομων ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής στα κινητά τους τηλέφωνα.

Τα ευρήματα της έρευνας θα μοιραστούν στους Αφρικανούς ηγέτες με την ευκαιρία της Ημέρας του Παιδιού της Αφρικής, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου.

«Είναι τόσο ζωτικής σημασίας και ακόμη πιο επείγον για τους ηγέτες να λάβουν σοβαρά υπόψη τις φωνές των νέων, αν θα πρέπει να σιγήσουν τα όπλα από το 2020, όπως προβλέπεται στο «Πρόγραμμα Δράσης 2063».

Αυτό είναι ένα εμβληματικό έργο στο οποίο η νεολαία θα πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσει το ρόλο της και ν’ αναλάβει τις ευθύνες της», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Dr. Nkosazana Dlamini Zuma.

Τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας:

• Σε ερώτηση αν οι Αφρικανοί ηγέτες κάνουν αρκετά για να σταματήσουν τις συγκρούσεις και κρίσεις στην Αφρική, δύο στους τρεις ερωτηθέντες (70%) πιστεύουν ότι οι Αφρικανοί ηγέτες δεν κάνουν αρκετά.

• Όταν ρωτήθηκαν γιατί η Αφρική είναι πιο επιρρεπής σε συγκρούσεις από ό, τι άλλες περιοχές, το 56% των ερωτηθέντων απάντησαν πως το ότι «οι πολιτικοί αγωνίζονται για την εξουσία», είναι ο κύριος λόγος, ενώ 19% απάντησαν «ανισότητα», 17% «φτώχεια» και 4% δήλωσε ότι ο λόγος είναι «η ελλιπής πρόσβαση σε τροφή και νερό».

• Τι μπορεί να κάνει τους ηγέτες να σταματήσουν τις συγκρούσεις; Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (24%) απάντησε μια «ισχυρή οικονομία», ενώ το 20% πιστεύει ότι οι αφρικανικές χώρες πρέπει να είναι «πιο ανεξάρτητες στην εξωτερική πολιτική», το 19% είπαν πως πρέπει να γίνει επένδυση σε «καλή εκπαίδευση», το 14% απάντησαν να «μιλούν μεταξύ τους», το 10% είπαν να «μιλούν με άλλες χώρες» και το 9% είπαν «η ασφάλεια».

Οι ανθρωπιστικές κρίσεις στην Αφρική συνεχίζουν να εξαπλώνονται τα τελευταία χρόνια, με τα παιδιά και τις οικογένειες να αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο εκτοπισμού.

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν καταστάσεις ανασφάλειας στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία κάτι που οφείλεται στις πολύπλοκες ανθρωπιστικές κρίσεις που έχουν εξαπλωθεί σε γειτονικές χώρες.

Σχεδόν 1,3 εκατομμύρια παιδιά έχουν ήδη εκτοπιστεί από τη βία που συνδέεται με την εξέγερση της Boko Haram σε ολόκληρο το Καμερούν, το Τσαντ, το Νίγηρα και τη Νιγηρία.

Μετά από δύο χρόνια σύγκρουσης στο Νότιο Σουδάν, περίπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων 721.000 που ζουν ως πρόσφυγες. Το Μπουρούντι βρίσκεται αντιμέτωπο με μια ανθρωπιστική κρίση που έχει οδηγήσει σχεδόν 265.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Διαφήμιση