Αρχική Ειδήσεις Το νέο διαμάντι της Χίου: το Μουσείο Μαστίχας

Το νέο διαμάντι της Χίου: το Μουσείο Μαστίχας

0
Διαφήμιση

Το Μουσείο Μαστίχας της Χίου το μεγαλύτερο έργο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς στο Αιγαίο, επισκέψιμο πλέον για το κοινό, άνοιξε τις πόρτες του μετά από μία λαμπρή τελετή εγκαινίων που έφερε εκλεκτούς καλεσμένους στο νησί.

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου σκοπεύει να αναδείξει την παραγωγική ιστορία της καλλιέργειας και την επεξεργασίας της μαστίχας, την οποία εντάσσει στο πολιτιστικό τοπίο της Χίου.

Στην εισαγωγή του, μαθαίνουμε για το σχίνο και τη μαστίχα, την ρητίνη που το 2015 αναγνωρίστηκε ως φυσικό φάρμακο. Στην πρώτη ενότητα ανακαλύπτουμε την παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας.

Στην δεύτερη ενότητα παρατηρούμε πώς η διαχείριση της μαστίχας ιστορικά διαμόρφωσε το αγροτικό και οικισμένο τοπίο της νότιας Χίου και των Μαστιχοχωρίων.

Στην τρίτη ενότητα ενημερωνόμαστε για τη συνεταιριστική εκμετάλλευση και μεταποίηση της μαστίχας στους νεότερους χρόνους, που σηματοδοτεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της παραγωγικής ιστορίας της Χίου.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις χρήσεις με τις οποίες η μαστίχα σήμερα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο. Η μουσειακή εμπειρία ολοκληρώνεται στην υπαίθρια έκθεση, στην οποία το κοινό έρχεται σε επαφή με το φυτό και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ευδοκιμεί.

Για την καλύτερη κατανόηση της μόνιμης έκθεσης, χρησιμοποιούνται πολυμεσικές εφαρμογές, ταινίες τεκμηρίωσης, μακέτες αλλά και πρωτότυπα μηχανήματα σε λειτουργία.

Στην Αίθουσα «Σχίνος» (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, οργανώνονται εκδηλώσεις και αναπτύσσονται δράσεις πολιτισμού, ενώ στηναίθουσα «Κεντητήρι» εκπονούνται εκπαιδευτικά προγράμματα.

Μέσα από το πρίσμα της εγγραφής από την UNESCO της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, το 2014, έμφαση δίνεται στη διαχρονία και την αειφορία του χιώτικου αυτού προϊόντος. Η μόνιμη έκθεση πραγματεύεται τη μαστίχα Χίου ως μοναδικό φυσικό προϊόν.

Η Μαστίχα Χίου πλέον αναγνωρίστηκε ως φαρμακευτικό προϊόν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2015 θεωρείται και επισήμως, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ( ΕΜΑ ), φυσικό φάρμακο.

Η Επιτροπή για τα Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα ( HPMC ) του ΕΜΑ έκανε ομόφωνα αποδεκτή στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης τη μαστίχα Χίου, με δύο θεραπευτικές ενδείξεις, τα δυσπεπτικά προβλήματα και τις δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών.

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου υλοποιήθηκε από το ΠΙΟΠ, με τη συνεργασία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και του Δήμου Χίου.

Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» ΕΠΑΝ ΙΙ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Τα εγκαίνια του Μουσείου πραγματοποιήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προεξάρχοντος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, εξήρε τις πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) επισημαίνοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν ένα λάκτισμα, που μας βοηθάει να κάνουμε κάτι πιο αισιόδοξο.

Το παρών στην τελετή έδωσε ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, βουλευτές και ευρωβουλευτές.

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου βρίσκεται στο Πυργί, Θέση Ράχη ( Τεπέκι ), 82 102 Χίος Τηλ.: 22710 72212. Στην Αίθουσα «Σχίνος» ( αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ) φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, οργανώνονται εκδηλώσεις και αναπτύσσονται δράσεις πολιτισμού, ενώ στην αίθουσα «Κεντητήρι» εκπονούνται εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ώρες λειτουργίας 1η Μαρτίου – 15 Οκτωβρίου: 10:00 – 18:00 16 Οκτωβρίου – 28 Φεβρουαρίου: 10:00 – 17:00 Κλειστό: Κάθε Τρίτη, 1η Ιανουαρίου, Μ. Παρασκευή ( μέχρι 12:00 μ.μ. ), Κυριακή του Πάσχα, 1η Μαΐου, 7 Ιουλίου ( τοπική εορτή ), 15 Αυγούστου, 25-26 Δεκεμβρίου.

Διαφήμιση