Αρχική Ειδήσεις «Το επιταχυνόμενο Σύμπαν» στο Ευγενίδιο Ίδρυμα

«Το επιταχυνόμενο Σύμπαν» στο Ευγενίδιο Ίδρυμα

0
Διαφήμιση

Η Ευρωπαϊκή Αστρονομική Ένωση και το Ίδρυμα Ευγενίδου προσκαλούν το κοινό, την Τρίτη 5 Ιουλίου 2016 και ώρα 19:00, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου,   στην ομιλία του Δρ. Ιάσονα Σπυρομίλιου, Αστρονόμου στο Νότιο Ευρωπαϊκό Αστεροσκοπείο, με τίτλο: «Το Επιταχυνόμενο Σύμπαν».

Η ανακάλυψη, σχεδόν πριν 20 χρόνια, της επιταχυνόμενης διαστολής του Σύμπαντος άλλαξε δραματικά την κατανόησή μας για το περιεχόμενο του Κόσμου μας. Η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια υπερισχύουν κατά πολύ της ορατής μάζας και ενέργειας στο Σύμπαν.

Η ομιλία θα παρουσιάσει την ιστορία της ανακάλυψης αυτής, καθώς και το πώς η σκοτεινή ενέργεια και η σκoτεινή ύλη θα επηρεάσουν το μέλλον του Σύμπαντος.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται με την ευκαιρία διοργάνωσης στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αστρονομίας και Επιστήμης Διαστήματος (EWASS), από την Ευρωπαϊκή Αστρονομική Ένωση.

Η είσοδος στην ομιλία είναι ελεύθερη. Απαραίτητα είναι τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από τις 18:30 της ίδιας ημέρας, από το ταμείο του Πλανηταρίου.

Υπενθυμίζουμε ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177 143, στο fax: 210 9417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: public@eugenfound.edu.gr . Οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ. Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11.

Βιογραφικό Σημείωμα Iάσονα Σπυρομίλιου

1983-1986 Batchelors Φυσικής, Imperial College London

1986-1989 διδακτορικό στην Αστροφυσική, Imperial College London

1989-1994 αστρονόμος στο Anglo-Australian Observatory στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας

1994- αστρονόμος στο European Southern Observatory στο Μονάχο της Γερμανίας

Στο ESO έχει τελέσει:

Υπεύθυνος των τηλεσκοπίων NTT and VLT

Διευθυντής του αστεροσκοπείου La Silla Paranal την Χιλή

Υπεύθυνος του προγράμματος E-ELT και

Υπεύθυνος του προγράμματος για το ραδιοτηλεσκόπιο SKA

Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στα supernova (υπερκαινοφανής αστέρας) και την κοσμολογία. Έχει λάβει το βραβείο Gruber for cosmology (2007) και το Breakthough Prize for Fundamental Physics (2014) για την εργασία με την ομάδα High-Z που ανακάλυψε την επιτάχυνση της διαστολής του σύμπαντος (Nobel 2011).

Διαφήμιση