Αρχική Ειδήσεις Τι λένε οι επιγραφές στο εσωτερικό του Μηχανισμού των Αντικυθήρων;

Τι λένε οι επιγραφές στο εσωτερικό του Μηχανισμού των Αντικυθήρων;

0
Διαφήμιση

Σε ειδική εκδήλωση στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη αναμένεται να παρουσιαστούν οι επιγραφές του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Οι επιγραφές που βρέθηκαν αποτελούν ένα είδος συνοδευτικού εγχειριδίου που σχετίζεται με τη λειτουργία του και με τις αστρονομικές γνώσεις που εμπεριέχει.

Ηδη από την ανακάλυψή του το 1902, μέσα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, οι επιγραφές ήταν αυτές που ανέδειξαν την αστρονομική χρήση του μηχανισμού. Οι πρώτες λέξεις που διαβάστηκαν ήταν «Αφροδίτη» και «Ηλίου ακτίνα». Στην πρώτη δημοσίευση, λίγους μήνες μετά, είχαν αποκρυπτογραφηθεί περίπου 600 χαρακτήρες.

Μέχρι τη δεκαετία του 1970 είχαν διαβαστεί περίπου 923 χαρακτήρες, ενώ η πρώτη δημοσίευση υπερδιπλασίασε το πλήθος των χαρακτήρων, φέρνοντάς το στους 2.160. Η νέα και τελική πλέον ανάγνωση των σωζόμενων θραυσμάτων του μηχανισμού έχει εκτοξεύσει το πλήθος των επιγραφών στους 3.400 χαρακτήρες.

Το ελληνικό και διεθνές κοινό θα έχει την ευκαιρία να μάθει για το πλέον πρωτότυπο και παντελώς άγνωστο σύστημα πρόγνωσης εκλείψεων, για το πλήρες πλανητάριο που έδειχνε τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων, αλλά και για τα πλήρως αποκρυπτογραφημένα ημερολόγια που ίσως μας δώσουν νέα στοιχεία για τον τόπο κατασκευής και χρήσης του μοναδικού αυτού μηχανήματος.

Τα ευρήματα περιλαμβάνονται στην πρώτη Παγκόσμια Παρουσίαση της Έκδοσης, στο ειδικό τεύχος του περιοδικού «Almagest», με τίτλο Οι Επιγραφές του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016, ώρα 19.30, η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σημειώνεται ότι οι έρευνες στο ναυάγιο των Αντικυθήρων τελούν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Διαφήμιση