Αρχική Υγεία - Διατροφή Τα αναπνευστικά νοσήματα «πληγές» για κοινωνία και οικονομία

Τα αναπνευστικά νοσήματα «πληγές» για κοινωνία και οικονομία

0

Ένας στους 8 θανάτους στην Ευρώπη και 6 εκατομμύρια εισαγωγές στα νοσοκομεία οφείλεται σε αναπνευστικά νοσήματα, ενώ ΧΑΠ και άσθμα συνιστούν πραγματικές «πληγές» για κοινωνία και οικονομία.

Όπως σημείωσε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ “Η Σωτηρία”, μέλος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) κ. Νικόλαος Κουλούρης, με αφορμή το 25ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο που πραγματοποιείται στις 23-26 Ιουνίου 2016 στο ξενοδοχείο HILTON, η ΧΑΠ βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των δαπανών για την υγεία παγκοσμίως, ενώ στην Ευρώπη το συνολικό ετήσιο κόστος που αφορά στη θεραπεία της ΧΑΠ αγγίζει τα 38,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πιο αναλυτικά, η ΧΑΠ κοστίζει στα συστήματα υγείας της Ευρώπης 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ για φάρμακα, 8,9 δισεκατομμύρια για παρακολούθηση στα εξωτερικά ιατρεία και στο σπίτι και 7,3 δισεκατομμύρια για εισαγωγές στο νοσοκομείο.

Το κόστος της ΧΑΠ ανά ασθενή στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 7.443 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο κόστος ανέρχεται σε 5.500 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα έμμεσα κόστη, από απώλεια ωρών εργασίας, προνοιακά επιδόματα και αναπηρίες.

Σε κοινωνικό επίπεδο, υπολογίζεται ότι 78 εκατομμύρια παιδιά πάσχουν από άσθμα, από τα οποία 82.000 καταλήγουν στο νοσοκομείο λόγω παροξυσμών, ενώ 40 πεθαίνουν. Στους ενήλικες, το άσθμα ευθύνεται για 82.000 εισαγωγές στο νοσοκομείο και 380 θανάτους, ενώ η ΧΑΠ προκαλεί 150.000 θανάτους και 1,1 εκατομμύρια εισαγωγές στο νοσοκομείο κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με έρευνες της ΕΠΕ, η επίπτωση της ΧΑΠ στη χώρα μας από το 8.4% (11.6% στους άντρες και 4.8% στις γυναίκες) που ήταν προ δεκαετίας, σήμερα διαμορφώνεται στο 10,4% του γενικού πληθυσμού. Σημαντικό πρόβλημα σε σχέση με τη ΧΑΠ αποτελεί και η υποδιάγνωσή της, παρόλο που η ιατρική κοινότητα έχει στη διάθεσή της σημαντικά όπλα για την αντιμετώπισή της.

Γενικά, σήμερα υπάρχουν πολλά νέα και αποτελεσματικά φάρμακα, με καλά αποτελέσματα και λιγότερες παρενέργειες, που μακροπρόθεσμα, μειώνουν το κόστος αντιμετώπισης των αναπνευστικών νοσημάτων.

«Με την καλύτερη φαρμακευτική αντιμετώπιση των ασθενών, έχουμε λιγότερες επισκέψεις στον γιατρό και στα νοσοκομεία, λιγότερες νοσηλείες στο νοσοκομείο και λιγότερες απώλειες ωρών και ημερών εργασίας», τόνισε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Ν. Α “Ευαγγελισμός” και Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕ, κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Κάπνισμα

Από τους 600.000 θανάτους που προκαλούν κάθε χρόνο στην Ευρώπη τα αναπνευστικά νοσήματα, περισσότεροι από τους μισούς οφείλονται στον καρκίνο του πνεύμονα και στη ΧΑΠ, άρα έχουν άμεση σχέση με το κάπνισμα. Ωστόσο, η συχνότητα του καπνίσματος στη χώρα μας εξακολουθεί να διατηρείται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο (Μάιος 2015), το 38% του γενικού πληθυσμού καπνίζει. Η συχνότητα αυτή είναι ελαφρώς μικρότερη αυτήν που είχαμε πριν δύο χρόνια, ωστόσο η παρατηρούμενη μείωση, δεν είναι ικανοποιητική.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τα μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας τόνισαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ασφαλές. Αντίθετα, υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι βλαβερό για το αναπνευστικό σύστημα, ενώ υπογράμμισαν με έμφαση ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι μέσο διακοπής του καπνίσματος.

«Μελέτη που πραγματοποιήσαμε έδειξε ότι ένα και μόνο ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει επίδραση στην αναπνευστική λειτουργία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί μέσο εισαγωγής των παιδιών στον κόσμο του καπνίσματος», σημείωσε ο κ. Κουλούρης.

Πρόσφατα, o FDA εξέδωσε οδηγία για την απαγόρευση του ατμίσματος στους κλειστούς χώρους, ενώ τα μέλη της ΕΠΕ σημείωσαν ότι από το ελληνικό υπουργείο Υγείας υπάρχει η υπόσχεση ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα χαρακτηριστεί ως προϊόν καπνού.

Νέες μελέτες, σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, ενοχοποιούν ως καρκινογόνες τις αρωματικές ουσίες που περιέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο (με τοξικότερο όλων το άρωμα της κανέλας), αλλά και τον διαλύτη (γλυκερόλη) που περιέχει.

Φυματίωση

Σε σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια η φυματίωση. Η φυματίωση, εκδηλώνεται πλέον με καινούργιο πρόσωπο, και συγκεκριμένα με μορφές ανθεκτικές στα αντιφυματικά φάρμακα. Ωστόσο, το φαινόμενο δεν είναι αμιγώς ελληνικό.

Δεν υπάρχει πλέον στο κόσμο χώρα που να μη δηλώνει έστω και μια περίπτωση εκτεταμένα ανθεκτικής φυματίωσης, δηλαδή ανθεκτικής σε όλα τα διαθέσιμα φάρμακα για τη νόσο.

Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα δεν υπάρχει επάρκεια σε δομές νοσηλείας και αντιμετώπισης αυτών των μορφών φυματίωσης. Η χώρα μας διαθέτει μια μόνο μονάδα πολυανθεκτικής φυματίωσης, με μόλις επτά κλίνες σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, η οποία καλείται να διαχειρισθεί τα σχετικά περιστατικά όλης της χώρας.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί στη χώρα μας το ποσοστό συμμετοχής των αλλοδαπών στη διαμόρφωση της συνολικής συχνότητας της φυματίωσης, καθώς και αύξηση των κρουσμάτων της νόσου σε ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι κρατούμενοι, οι ναρκομανείς και οι φορείς του HIV.

Σύνδρομο απνοιών-υποπνοιών κατά τον ύπνο (ΣΑΥΥ)

Mε πληθώρα ανακοινώσεων, διαλέξεων και στρογγυλών τραπεζιών το φετινό συνέδριο θα καλύψει και το θέμα του συνδρόμου των απνοιών και υποπνοιών.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο σύνδρομο, που επηρεάζει σημαντικά τη ζωή των ασθενών και που σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. χειρισμός μηχανημάτων, οδήγηση), μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή και άλλων ανθρώπων, καθώς μπορεί να προκαλέσει τρομερά δυστυχήματα.

Το θετικό με το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι ότι η συχνότητα της διάγνωσής του αυξάνεται διαρκώς, λόγω της ευαισθητοποίησης του κόσμου και της διαθεσιμότητας σύγχρονων θεραπευτικών μέσων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here