Αρχική Ειδήσεις Στις 27 Ιουνίου ολοκληρώνεται η διαβούλευση για το νέο καθεστώς παραγωγής ενέργειας

Στις 27 Ιουνίου ολοκληρώνεται η διαβούλευση για το νέο καθεστώς παραγωγής ενέργειας

0
Διαφήμιση

Το νέο καθεστώς υποστήριξης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με στόχο, τη βέλτιστη αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, την επίτευξη των εθνικών ενεργειακών στόχων και τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής απόδοσης, καθώς και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Το νέο καθεστώς είναι συμβατό με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της ενέργειας και προβλέπει, μεταξύ άλλων, νέο σύστημα αποζημίωσης των ΑΠΕ για την ενέργεια που εγχέουν στο σύστημα, ανάλογα με το είδος και την ισχύ της μονάδας.

Επίσης, για πρώτη φορά, καθιερώνεται (πιλοτικά από εφέτος) διαγωνιστική διαδικασία για την ένταξη νέας ισχύος ανανεώσιμων πηγών.

Το 2016, θα γίνει δημοπρασία για ισχύ τουλάχιστον 40 μεγαβάτ από νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς με ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς τα 104 ευρώ ανά μεγαβατώρα για την παραγόμενη ενέργεια και μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύ ανά υποβαλλόμενη προσφορά τα 10 μεγαβάτ.

Θα ακολουθήσει η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό της ισχύος ανά κατηγορία ΑΠΕ που θα δημοπρατηθεί το 2017. Το κείμενο του νομοσχεδίου έχει αναρτηθεί στο site http://www.opengov.gr/home/2016/06/17/7047 και η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 27 Ιουνίου.

Διαφήμιση