Αρχική Special Topics Ανάπτυξη και Φύση: Ποιες εταιρείες φροντίζουν για το περιβάλλον

Ανάπτυξη και Φύση: Ποιες εταιρείες φροντίζουν για το περιβάλλον

0
Διαφήμιση

Του Ηλία Ντράλλου

Την ανάγκη για μια ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη, σε αρμονία με τη φύση, αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερες εταιρείες στη χώρα μας. Και φροντίζουν, πολύ ορθά, να βελτιώνουν διαρκώς την περιβαλλοντική τους επίδοση, με βάση τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και σε συμμόρφωση με τη νομοθεσία και τα διεθνή πρότυπα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της διαμορφωμένης οικολογικής αντίληψης για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους, εφαρμόζουν Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης.

Τα Συστήματα αυτά έχουν εφαρμογές σε όλους τους τομείς, από τη Διοίκηση έως την Παραγωγή, την Πώληση και την Διανομή των προϊόντων τους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος παρουσιάζουμε τις δράσεις και τα επιτεύγματα γνωστών Ελληνικών εταιρειών, στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Omilos-OTE-Pagkosmia-Imera-Perivallontos-2016

Όμιλος ΟΤΕ:Υψηλές επιδόσεις για το περιβάλλον το 2015

Μείωση 10% των άμεσων και έμμεσων εκπομπών Αερίων Φαινομένου του Θερμοκηπίου (ΑΦΘ), καταγραφή για πρώτη φορά των έμμεσων εκπομπών ΑΦΘ που προκύπτουν από τη χρήση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών από τους πελάτες και εναλλακτική διαχείριση του 90% των παραγόμενων απορριμμάτων, πέτυχε ο Όμιλος ΟΤΕ το 2015, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα:

  • Ελάττωσε κατά 10% τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές Αερίων Φαινομένου του Θερμοκηπίου από την κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με το 2008.

  • Μείωσε κατά 25% την συνολική κατανάλωση καυσίμων σε σχέση με το 2008.

  • Εξοικονόμησε 57 Gwh ενέργειας.

  • Διαχειρίστηκε εναλλακτικά το 90% των απορριμμάτων, που έφτασαν τους 7,4χιλιάδες τόνους.

  • Ανακύκλωσε πάνω από 90 τόνους υλικών (χαρτί, υλικά συσκευασίας, μελανοδοχεία, μικρές ηλεκτρικές & ηλεκτρονικές συσκευές, οικιακές μπαταρίες και λαμπτήρες), σε 15 κτίρια του Ομίλου και απευθύνεται σε 7.000 εργαζόμενους.

  • Ανακύκλωσε 51 τόνους υλικών (τηλεφωνικές συσκευές, μπαταρίες, μελάνια εκτυπωτών) μέσα από το πρόγραμμα ανακύκλωσης του δικτύου καταστημάτων COSMOTE-ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

  • wind

WIND: Υπευθυνότητα στην προστασία του περιβάλλοντος

Σε 4 σημαντικούς τομείς δίνει βαρύτητα για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία της εταιρείας η Wind: Στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην εξοικονόμηση χαρτιού και στην ανακύκλωση υλικών. Ειδικότερα:

Λειτουργεί υβριδικές διατάξεις ηλεκτροπαραγωγής με αποτέλεσμα τη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων από άνω των 13.000 τόνων CO2e κατά την έναρξη του έργου σε μόλις 3.000 τόνους ετησίως.

Μείωσε τους ρύπους από την κίνηση οχημάτων κατά 146 τόνους CO2e μέσα στο πρώτο έτος και επιπλέον μείωση 73 τόνους CO2e στον επόμενο, με την αντικατάσταση του στόλου εταιρικών αυτοκινήτων με μοντέλα χαμηλότερης κατανάλωσης.

Το 2014 μείωσε τις συνολικές εκπομπές κατά 4,2% και την συνολική ενέργεια κατά 2,2%.

Εφαρμόζει προγράμματα μείωσης της καταναλισκόμενης ενέργειας και στον βοηθητικό εξοπλισμό των κτιρίων τηλεπικοινωνιών

Ο δείκτης κατανάλωσης χαρτιού γραφείου ανά εργαζόμενο έχει μειωθεί κατά 52% από το 2008 έως σήμερα, ενώ το 2014 εξοικονόμησε 23,6 τόνους χαρτιού επιπλέον.

Περίπου το 80% των παραγόμενων αποβλήτων οδηγήθηκαν προς διάθεση σε φορείς ανακύκλωσης και εναλλακτικής διαχείρισης.

 Vodafone

VODAFONE: Περιβαλλοντική αποδοτικότητα

Από την έναρξη της λειτουργίας της η Vodafone επενδύει συστηματικά σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο και τα κτίρια γραφείων με στόχο την αποδοτική χρήση της ενέργειας για τις λειτουργικές ανάγκες της εταιρείας.

Μέσα από τα προγράμματα αυτά την περίοδο 2014-2015 απέτρεψε την εκπομπή περισσότερων από 36.900 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η εξοικονόμηση κόστους υπολογίζεται στα 9,6 εκ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,42% επί του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρείας.

Επίσης, εξοικονόμησε πάνω από το 60% της ενέργειας που απαιτείται για την ψύξη/θέρμανση των Σταθμών.

Εφάρμοσε πρόγραμμα Greenlight στις κτιριακές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας φωτισμού σε ποσοστό πάνω από 20% στους χώρους.

Η ενέργεια που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά συστήματα αναλογεί περίπου στο 0,5% του συνόλου της ενέργειας που χρησιμοποιοιεί στο δίκτυό της.

Μέχρι σήμερα έχει προωθήσει για ανακύκλωση περισσότερα από 750.000 προϊόντα κινητής επικοινωνίας (κινητά τηλέφωνα, φορτιστές και αξεσουάρ).

 EIKONA INTERLIFE

Η INTERLIFE προσφέρει …αλλιώς στο περιβάλλον

Η εταιρία κάνει χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας για μείωση στο ελάχιστο της χρήσης χαρτιού. Η αποστολή μηνυμάτων, η διαχείριση αιτήσεων ασφάλισης και συμβολαίων ασφάλισης αλλά και η διατήρηση αρχείων γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα. Υλοποιεί πρόγραμμα οργανωμένης ανακύκλωσης χαρτιού.

Χρησιμοποιεί στις εγκαταστάσεις της λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, και ελέγχει την κατανάλωση νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα έχει εγκαταστήσει κάδους συλλογής για ανακύκλωση μπαταριών.

Επίσης σε καθημερινή βάση, συγκεντρώνει σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης υλικά όπως χαρτί, γυαλί και αλουμίνιο.

Στηρίζει την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» που δραστηριοποιείται στην Β. Ελλάδα για την προστασία της καφέ αρκούδας και του λύκου.

Ασφαλίζει τα οχήματα της οργάνωσης και συμμετέχει στις εκδηλώσεις της που αφορούν στην ενημέρωση του κοινού για το περιβάλλον, την άγρια φύση και ζωή.

Προσφέρει δωρεάν ασφάλιση Προσωπικών Ατυχημάτων στους εθελοντές της «Καλλιστώ» που υλοποιούν προγράμματα δασοπροστασίας στο άλσος Σέιχ Σού, στη Βάλια Κάλντα και στο Γράμμο

Ενισχύει τις δράσεις Εθελοντισμού της Οργάνωσης μέσω των οποίων κάθε καλοκαίρι, σε σημαντικούς ορεινούς βιοτόπους, εθελοντές και εθελόντριες που υλοποιούν προγράμματα δασοπροστασίας (https://www.interlife.gr/pdf/eke14.pdf)

 pairaios

Το περιβαλλοντικό αποτύπωµα της Τράπεζας Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς θέτει σε ετήσια βάση περιβαλλοντικούς σκοπούς και στόχους σε όλα τα κτήρια διοίκησης και σε όλα τα καταστήματά της. Έτσι υλοποιεί προγράμματα για Εξοικονόμηση Ενέργειας, Ανακύκλωση Υλικών και Πράσινες Προμήθειες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πράσινων προμηθειών, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σταδιακά στην αντικατάσταση του εταιρικού στόλου συμβατικών οχημάτων με οχήματα χαμηλών εκπομπών CO2. Το όφελος από τη μετάβαση αυτή αντιστοιχεί στο έργο απορρόφησης CO2 που παρέχουν σε 1 χρόνο 20.000 περίπου δέντρα.

Μείωσε τη μέση μηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5,5%. Αντικαταστάθηκαν οι φωτεινές επιγραφές των καταστημάτων με λαμπτήρες φθορισμού.

Τα αποτελέσματα έδειξαν εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ 60% και 66%, ενώ υπολογίστηκε πως το συνολικό ετήσιο ενεργειακό όφελος αγγίζει περίπου τις 720.000 kWh, κάτι το οποίο σημαίνει ότι κάθε χρόνο περισσότεροι από 580 τόνοι CO2 δεν θα εκλύονται στην ατμόσφαιρα.

Μέχρι σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανακυκλώσει περισσότερους από 2.200 τόνους χαρτί και έχουν διασωθεί 726 στρέμματα δάσους.

Έχουν ανακυκλωθεί περισσότεροι από 9.500 τόνοι μπαταριών. Από το 2007 έχει επίσης ανακυκλώσει πάνω από πάνω από 60 τόνους ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

 eurobank.jpg

EUROBANK: Με ευθύνη και φροντίδα για το περιβάλλον

Για την Eurobank η ευθύνη προς το περιβάλλον αποτελεί θεμελιώδες τμήμα της αειφόρου επιχειρηματικής ανάπτυξης, κατέχοντας πρωταρχικό ρόλο τόσο στις εσωτερικές πρακτικές του ομίλου, όσο και στο σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών του και την ανάληψη πρωτοβουλιών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Στο πλαίσιο αυτό στοχεύει στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων με μείωση κατανάλωσης ενέργειας κατά 5%, ενώ ήδη πέτυχε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στον φωτισμό κατά 25%.

Μείωση χρήσης χαρτιού και εφαρμογή προγράμματος εξοικονόμησης χαρτιού. Ελαχιστοποίηση αποβλήτων με υλοποίηση ανακύκλωσης χαρτιού στο 100%.

Αντίστοιχα, 100% επαναχρησιμοποίηση/ ανακύκλωση μελανιών εκτύπωσης (toner). 100% ανακύκλωση λαμπτήρων/ συσσωρευτών και 100% ανακύκλωση αποσυρόμενου λοιπού ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανά εργαζόμενο ανήλθε σε 7.856 kWh/εργαζόμενο έναντι 8.074 kWh/εργαζόμενο, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,71%.

Στο πλαίσιο μείωσης των άμεσων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την καύση του πετρελαίου, αναπτύχθηκαν υποδομές για τη σταδιακή χρήση φυσικού αερίου στα μεγάλα κτίρια Διοίκησης προσδοκώντας παράλληλα βελτίωση της απόδοσης των αντίστοιχων συστημάτων θέρμανσης κατά 5-10%.

QUEST HOLDINGS

Όμιλος Quest: Προστατεύοντας το Περιβάλλον

Η Εταιρική Υπευθυνότητα αποτελεί για τον Όμιλο Quest αρχή και δέσμευση από την ίδρυσή του. Ειδικά σε ό,τι αφορά το Περιβάλλον, ο Όμιλος Quest λειτουργεί με σεβασμό και προσαρμόζει κατάλληλα την επιχειρηματική του λειτουργία, ενσωματώνοντας σε αυτήν, μεταξύ άλλων, συστηματική ανακύκλωση, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και πρόγραμμα μείωσης της εκπομπής ρύπων.

Οικολογικά συνειδητοποιημένες, οι εταιρείες του Ομίλου ανακυκλώνουν συστηματικά τις συσκευές τεχνολογίας και τις συσκευασίες τους, ενώ στην εσωτερική λειτουργία τους εφαρμόζουν προγράμματα συλλογής και ανακύκλωσης χαρτιού, toner εκτυπωτών, συσσωρευτών, μπαταριών, λαμπτήρων, λιπαντικών και άχρηστων ελαστικών.

Με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ο Όμιλος Quest έχει θέσει διαδικασίες για την καταμέτρηση του Ανθρακικού Αποτυπώματος και υλοποιεί πιλοτικό πρόγραμμα εφοδιασμού των κτηριακών υποδομών με τελευταίας τεχνολογίας αυτοματισμούς και νέα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Ειδικά για τη μείωση των ρύπων, η εταιρεία ταχυμεταφορών του Ομίλου ACS εφαρμόζει πρόγραμμα μείωσης εκπομπής ατμοσφαιρικών ρύπων με τοποθέτηση συστήματος υγραεριοκίνησης στα αυτοκίνητά της, συμβάλλοντας στη μείωση της επιδείνωσης του φαινομένου του θερμοκηπίου.

 Coral 146112

CORAL: Περιβαλλοντικές πρακτικές

H προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί βασική παράμετρο του σχεδιασμού και εφαρμογής όλων των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της CORAL Α.Ε. Ως εκ τούτου, είναι συνεχής η προσπάθεια της εταιρείας να παρέχει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της με το μικρότερο δυνατό κόστος για το περιβάλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο οι διαδικασίες που ακολουθεί η Coral A.E. σε σχέση με το περιβάλλον πιστοποιήθηκαν βάσει του προτύπου ISO 14001:2004 από την Bureau Veritas Certification (BV Cert.).

Η πιστοποίηση ξεκίνησε τον Ιανουάριου του 2013 έχοντας τριετή διάρκεια μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 και αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα από την παραλαβή, αποθήκευση, ανάμιξη, φόρτωση των Μέσων Μεταφοράς, μέχρι και τη μεταφορά και παράδοση στους Πελάτες, για όλα τα Προϊόντα Πετρελαιοειδών, Λιπαντικών & Χημικών.

Παράλληλα, η Coral βραβεύτηκε με το βραβείο WINNER στην κατηγορία των εταιρειών πετρελαιοειδών για το ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας, Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος που εφαρμόζει και είναι Πιστοποιημένο κατά ISO 9001 (Ποιότητας), OHSAS 18001 (Υγείας και Ασφάλειας) και ISO 14001 (Διαχείριση Περιβάλλοντος).

 VIKOS

BIKOS: Περιβαλλοντική πολιτική

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι βασική δέσμευσή της εταιρείας παράλληλα με την ποιότητα των εφαρμοζόμενων συστημάτων διαχείρισης και των προϊόντων/ υπηρεσιών που παρέχει.

Στο πλαίσιο αυτό αναλαμβάνει τη δέσμευση εφαρμογής συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης, παρέχοντας τους αναγκαίους πόρους για τη συνεχή βελτίωση της απόδοσης του.

Εξουσιοδότησε τον Υπεύθυνο Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης να συντονίζει, εφαρμόζει, ελέγχει και ενημερώνει για την απόδοση του περιβαλλοντικού συστήματος της εταιρείας με απόλυτο σεβασμό στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Οι περιβαλλοντικοί στόχοι ανασκοπούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα από την Επιτροπή Περιβαλλοντικής Διαχείρισης προκειμένου να επιβεβαιώνεται η επίτευξή τους, η συνεχής βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η συμμόρφωσή τους με την Περιβαλλοντική Πολιτική.

Μερικά από τα περιβαλλοντικά προγράμματα διαχείρισης που εφαρμόζει η εταιρεία είναι:

ανακύκλωση χάρτου

ανακύκλωση πλαστικών & μεταλλικών αντικειμένων

ανακύκλωση χρησιμοποιημένων λαδιών

διαχείριση κατανάλωσης ενεργειακών πόρων (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό πέραν αυτού που χρησιμοποιείται για εμφιάλωση, βενζίνη)

διαχείριση λυμάτων προερχόμενα από τις διεργασίες καθαρισμού και απολύμανσης

διαχείριση επιπέδου θορύβου

έλεγχος ρύπανσης περιβάλλοντος από καυσαέρια καυστήρων θέρμανσης

 mutilinaios

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Κλιματική Αλλαγή και προστασία του περιβάλλοντος

Ο όμιλος Μυτιληναίος πραγματοποιεί συστηματική παρακολούθηση και εφαρμογή των θεσμοθετημένων Περιβαλλοντικών Μέτρων και Αρχών, σε όλες τις θυγατρικές μας εταιρείες, σε συνδυασμό με την υλοποίηση συντονισμένων δράσεων ή προγραμμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Προσαρμόζεται ταυτόχρονα στο φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής με προτεραιότητα στα εξής: μέτρηση και μείωση των εκπομπών CO2, μείωση και ανακύκλωση των στερεών αποβλήτων, υπεύθυνη κατανάλωση νερού και ενέργειας.

Εφαρμόζει πολιτικές περιβαλλοντικής προστασίας και ελέγχου βιομηχανικών κινδύνων, οι οποίες αποτελούν τη βάση για ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σύστημα πρακτικών και μεθόδων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Ήτοι:

Εκτίμηση των επιπτώσεων των δραστηριοτήτων των θυγατρικών εταιρειών στο περιβάλλον, καταγραφή κινδύνων, εκτίμηση κινδύνου σοβαρών ατυχημάτων από τις παλαιότερες, παρούσες και μελλοντικές δραστηριότητες και αξιοποίηση των εκτιμήσεων αυτών στα μακροπρόθεσμα προγράμματα και στους νέους σχεδιασμούς. Έλεγχος και συνεχής μείωση των στερεών, υγρών και αερίων αποβλήτων.

Βελτίωση της διαχείρισης των καταλοίπων με την προώθηση διαδικασιών ανακύκλωσης ή αξιοποίησης. Έλεγχος της κατανάλωσης πρώτων υλών και ενέργειας. Πραγματοποίηση τακτικών εσωτερικών και εξωτερικών επιθεωρήσεων για την εκτίμηση των επιδόσεων του συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, την επίτευξη των στόχων και την εφαρμογή των κανονισμών και αρχών.

 cocacola2

Coca- cola: Σταθερή εστίαση του Ομίλου στην αειφόρο ανάπτυξη

Στην Ελλάδα, η Coca-Cola Τρία Έψιλον– σύμφωνα με την Ετήσια Ενοποιημένη Έκθεση για το 2015 είναι σταθερά προσηλωμένη στη στρατηγική της να δημιουργεί αξία στη χώρα, μέσα από την παραγωγική και εμπορική της δραστηριότητα.

Με υπεύθυνη λειτουργία και με προσανατολισμό στη βιώσιμη ανάπτυξη, συμβάλει στην επίτευξη των στόχων του Ομίλου Coca-ColaHBC, μέσα από τις πρακτικές και προγράμματα που εφαρμόζει.

Η συμβολή της Coca-ColaΤρία Έψιλον στους τρεις τομείς εστίασης έχει φέρει τα ακόλουθα ενδεικτικά αποτελέσματα:

Εξοικονόμηση 204.605.000 λίτρων νερού ετησίως σε 29 νησιά, μέσα από το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό»

Μείωση του δείκτη χρήσης ενέργειας κατά 6,2% και μείωση τουδείκτη χρήσης νερού κατά 10,2%

Ανακύκλωση του 86,6% των στερεών αποβλήτων.

Σε διεθνές επίπεδο πραγματοποιεί:

Εισήγηση επιστημονικά εγκεκριμένων στόχων για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Πόρων (WorldResourcesInstitute), αποτελώντας μία από τις 12 πρώτες εταιρείες παγκοσμίως που θα εφαρμόσουν αυτούς τους στόχους

Επένδυση 5.3 εκατ. ευρώ σε πρωτοβουλίες εξοικονόμησης ενέργειας και μείωση της κατανάλωσης κατά 375 εκατ.megajoules

Ανακύκλωση του 91% των αποβλήτων από τη διαδικασία παραγωγής

 mebgal-dt

ΜΕΒΓΑΛ: Μέριμνα το περιβάλλον

Η ΜΕΒΓΑΛ είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούν τo περιβάλλον και σύμφωνα με την περιβαλλοντική της πολιτική ακολουθεί αρκετές πρακτικές για τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης και την προστασία του οικοσυστήματος.

Πέρα από την πλήρως εξοπλισμένη μονάδα βιολογικού καθαρισμού, η ΜΕΒΓΑΛ, πρώτη από όλες τις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, προχώρησε σε ένα πρόσθετο μέτρο για την προστασία του περιβάλλοντος, στην κατασκευή και λειτουργία μονάδας συμπύκνωσης τυρόγαλου.

Προστατεύοντας τον «κύκλο του νερού», η ΜΕΒΓΑΛ εφαρμόζει σύστημα εξοικονόμησης νερού στις παραγωγικές της διαδικασίες.

Παράλληλα η εταιρεία, σε συνεργασία με αδειοδοτημένες εταιρείες ανακύκλωσης και με την πλήρη συμμετοχή των εργαζομένων της, συγκεντρώνει όλο τον όγκο των απόβλητων ανακυκλώσιμων υλικών (πλαστικά, χαρτί, μέταλλο, ξύλο κ.λ.π) καθώς και ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές και τα κενά δοχεία μελάνης των εκτυπωτών γραφείου και τα προωθεί προς ανακύκλωση.

 costa-navarinο

Costa Navarino: Πρότυπος αειφόρος τουριστικός προορισμός στη Μεσόγειο

Στο κέντρο της φιλοσοφίας της Costa Navarino είναι ο σεβασμός για το περιβάλλον, τις παραδόσεις και την τοπική κοινωνία της Μεσσηνίας, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός νέου τουριστικού προορισμού υψηλής ποιότητας και παγκοσμίου φήμης σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας.

Οι αρδευτικές ανάγκες της Costa Navarino, συμπεριλαμβανομένων και των δύο γηπέδων γκολφ, καλύπτονται από δύο λιμνοδεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 700.000 κυβικών μέτρων, οι οποίες γεμίζουν χρησιμοποιώντας λιγότερο από το 3% της απορροής των τοπικών ποταμών.

Εφαρμογή μιας σειράς μέτρων εξοικονόμησης υδάτινων πόρων (π.χ. έλεγχος διαρροών, βελτίωση αποδοτικότητας).

To Navarino Dunes σχεδιάστηκε με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Λειτουργεί φωτοβολταϊκό σταθμό 12 MWp, που καλύπτει όλες τις σημερινές και τις μελλοντικές ανάγκες της Costa Navarino σε ηλεκτρική ενέργεια.

Έχει εγκαταστήσει ένα από τα μεγαλύτερα γεωθερμικά συστήματα στην Ευρώπη, με 23χλμ υπόγειων σωληνώσεων, το πρώτο παγκοσμίως που τοποθετείται σε τόσο μεγάλη κλίμακα κάτω από γήπεδο γκολφ, όπως:

•Εκμετάλλευση της απορριπτόμενης θερμικής ενέργειας των ψυκτών για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

•Χρήση γεωθερμικού πεδίου για συνδυασμένη λειτουργία με τους υδρόψυκτους ψύκτες.

•Εγκατάσταση ανιχνευτών παρουσίας σε κοινόχρηστους χώρους για έλεγχο φωτισμού.

•Ειδική ποικιλία γρασιδιού που μειώνει την κατανάλωση νερού.

 loux

ΛΟΥΞ: Φροντίδα για το φυσικό Περιβάλλον

Για τη λουξ, η Κοινωνική Ευθύνη είναι αναπόσπαστο μέρος όλων των πρακτικών που αφορούν στη διαχείριση της επίδρασης που έχει η εταιρεία στο φυσικό περιβάλλον.

Με στόχο την ελάχιστη επιβάρυνση και τη μέγιστη προστασία του περιβάλλοντος, η λουξ έχει αναπτύξει σειρά μέτρων και ενεργειών που αφορά το σύνολο των εργαζομένων της και των εταιρικών της πρακτικών:

Εσωτερικές διαδικασίες φιλικές στο περιβάλλον

Πολιτική Ανακύκλωσης υλικών (π.χ. χαρτιά, μπαταρίες, αναλώσιμα γραφείου, μελανωτές εκτυπωτών κλπ)

Ορθολογική αξιοποίηση παλιού εξοπλισμού (Στο πλαίσιο της χρηστής διαχείρισης, η λουξ φροντίζει για την επαναχρησιμοποίηση, είτε ενδοεταιρικά είτε σε εκπαιδευτικά ιδρύματα ή αλλού ως δωρεά, παλιότερων υπολογιστών, εκτυπωτών, κινητών και ανάλογου εξοπλισμού γραφείου.

Όπου δεν είναι εφικτή η περαιτέρω χρήση, η λουξ εφαρμόζει πρακτικές σωστής ανακύκλωσης, ελαχιστοποιώντας έτσι οποιαδήποτε περιβαλλοντική επίπτωση που θα μπορούσε να προκληθεί με τυχόν απόρριψη αυτών των υλικών σε ΧΥΤΑ ή σε χωματερές.)

Χρήση εξοπλισμού φιλικότερου προς το περιβάλλον (πχ. εργοστασιακά μηχανήματα, οχήματα μεταφορών –σύγχρονος στόλος, συνεχής συντήρηση και αυστηροί έλεγχοι-, ψυκτικά και κατασβεστικά υλικά, κλπ….

 korpilogo-11

NESTLE “ΚΟΡΠΗ“: Στην υγειά της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος….

Και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Κορπή είναι ένας γνήσιος αντιπρόσωπος του περιβάλλοντος και της φύσης. Ως Φυσικό Μεταλλικό Νερό δεν υποβάλλεται σε επεξεργασία. Διατίθεται όπως ακριβώς το παρέχει η φύση και προσφέρει μοναδικές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό.

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Κορπή, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχο σε μια τέτοια περίσταση, σαν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Έτσι, την ημέρα αυτή, προγραμματίζει πάντα να μοιράσει σε επιλεγμένα σημεία πώλησης ένα έντυπο που στόχο έχει να μας ευαισθητοποιήσει ώστε να προστατεύσουμε ενεργά το περιβάλλον μας.

Αυτό το επιχειρεί με κάποιες ουσιαστικές συμβουλές που όλοι μπορούμε να ακολουθήσουμε εύκολα και όλοι γνωρίζουμε αλλά συχνά αμελούμε, εξαιτίας των γρήγορων ρυθμών της σύγχρονης ζωής.

Όπως η ανακύκλωση, η συμμετοχή στην αναδάσωση, και το πιο απλό, ο σεβασμός και η διατήρηση καθαρού του περιβάλλοντός μας. Και αυτό είναι τόσο σημαντικό, αν αναλογιστούμε τι δίνει σε μας το περιβάλλον.

Ένα από αυτά είναι το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Κορπή, ‘‘το δώρο της φύσης για τον άνθρωπο’’, όπως εύστοχα δηλώνει η υπογραφή του. Ένα δώρο που όλοι πρέπει να εκτιμήσουμε.

krikri

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Περιβαλλοντική Ευαισθησία

Στην Κρι Κρι λειτουργούν με απόλυτη ευσυνειδησία προς την επίτευξη των στόχων τους. Εξασφαλίζουν πάντα ότι οι πράξεις τους θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία στην οποία δραστηριοποιούνται και αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους ανθρώπους που τους εμπιστεύονται.

Έτσι, έχουν αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα ενεργειών πάνω στο περιβάλλον με:

Αύξηση ανακύκλωσης και ελαχιστοποίηση της διάθεσης των απορριμμάτων τα τελευταία χρόνια

Συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης για απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού

Συνεργασία με τοπική αδειοδοτημένη εταιρία εναλλακτικής διαχείρισης στερεών αποβλήτων

Χρήση φυσικού αερίου από το 2010 που συντελεί στη μείωση εκπομπών ρύπων και καταπολέμηση του φαινομένου το θερμοκηπίου

Στην Κρι Κρι κάνοντας πράξη την ευαισθησία τους σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, έχει αναπτύξει, εφαρμόζει και έχει πιστοποιηθεί για το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο ISO 14001: 2004.

 miloi

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Βιολογικά άλευρα

Είναι από τους πρώτους μύλους τη δεκαετία του ’70 στην Ελλάδα που εφαρμόζει τον ξηρό καθαρισμό του σίτου, έχοντας έτσι, σχεδόν μηδενική κατανάλωση νερού κατά την άλεση. Πλέον, έχει μηδενικά απόβλητα οποιασδήποτε μορφής. Ενδεικτικά, ακόμη και το χαρτί που μπορεί να περισσέψει από υλικά συσκευασίας ανακυκλώνεται.

Συνεχίζει και σήμερα να δίνουμε μεγάλη έμφαση στο να θέτουμε σε εφαρμογή καινοτόμες πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, όπως:

Απεντόμωση επιλεγμένων σιτηρών και αλεύρων σε συνθήκες κενού αέρος, αποφεύγοντας τη χρήση χημικών ουσιών.

Χρήση της μεθόδου θερμικής απεντόμωσης σε επιλεγμένου χώρους του μύλου έτσι ώστε αντί της χρήσης χημικών ζιζανιοκτόνων να χρησιμοποιούμε θερμότητα η οποία δεν επιτρέπει την ανάπτυξη εντόμων στους χώρους παραγωγής και αποθήκευσης.

Χρήση φωτο-σωλήνων στις αποθήκες μας, αποφεύγοντας έτσι κατά την διάρκεια της ημέρας τη χρήση τεχνητού φωτός και την κατανάλωση ενέργειας. Συνεργασία με εταιρείες ανακύκλωσης.

Συνεχείς ελέγχους για φυτοφάρμακα ή άλλες ουσίες τόσο στα σιτηρά όσο και στα τελικά παραγόμενα άλευρα.

Δημιουργία βιολογικού μύλου με τον οποίο ελπίζει να βάλει στην ζωή των Ελλήνων τα βιολογικά άλευρα, τα οποία προέρχονται από σιτηρά βιολογικής καλλιέργειας.

 ZAGORI

ΝΕΡΟ ΖΑΓΟΡΙ: Περιβαλλοντική συνείδηση

Όλοι στη ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε. θεωρούν καθήκον τους να προσφέρουν στους καταναλωτές το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης, το νερό, σε άριστη ποιότητα, όπως ακριβώς αναβλύζει από τις πηγές του.

Με βάση αυτή την αρχή, ακολουθείται ένα νέο πρότυπο ποιοτικής λειτουργίας, φιλικό προς το περιβάλλον και τους καταναλωτές, με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, στη βιωσιμότητα και στην καινοτομία.

Έτσι, από το 2003 η εταιρεία συμμετέχει ενεργά σε προγράμματα Ανακύκλωσης, ενώ από το 2010 αποτελεί μέλος του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος “Ανταποδοτική Ανακύκλωση”.

Μάλιστα, κάνοντας πράξη την καινοτομία, η ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε. αποτελεί τη μοναδική ελληνική εταιρεία που έχει συνάψει σύμβαση με την Deutsche Pfandsystem GmbH για την ανακύκλωση των συσκευασιών της στη Γερμανία.

Ειδικότερα, τα προϊόντα της που εξάγονται στη Γερμανία φέρουν το σήμα του συστήματος ανακύκλωσης “DPG”, με αποτέλεσμα οι συσκευασίες να “αναγνωρίζονται” εύκολα από τα αυτόματα μηχανήματα ανακύκλωσης.

Με σεβασμό στο περιβάλλον, η ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε. έχει προβεί επίσης στην κατάργηση χρήσης φρέον σε συστήματα κλιματισμού και κυκλώματα ψύξης, ενώ από το 2005 επενδύει στη χρήση συστημάτων εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας στις εγκαταστάσεις της.

forthnet

FORTHNET: Εταιρική υπευθυνότητα

Η Forthnet είναι σταθερά προσανατολισμένη σε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι σε πρωτοβουλίες μη κερδοσκοπικών οργανισμών, αλλά και άλλων κοινωνικών φορέων που επίκεντρο έχουν τον άνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο, έχει αναπτύξει ένα ευρύ πρόγραμμα δραστηριοτήτων με κύριο άξονα ενδιαφέροντος τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά και το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, η Forthnet επενδύει σταθερά στην υλοποίηση δράσεων που σκοπό έχουν τη βελτίωση και την προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με τον Φορέα Ανακύκλωσης Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών (ΑΦΗΣ Α.Ε) και την εταιρία ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε., τα Καταστήματα Forthnet είναι στη διάθεση όλων όσων θέλουν να ανακυκλώσουν μπαταρίες ή μικροσυσκευές, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οικοσυστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό καλεί τους πολίτες να επισκεφθούν το πλησιέστερο Κατάστημα Forthnet και να βοηθήσουν ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος.

elpedison-energy-logo2

ELPEDISON: Η εστίαση στο περιβάλλον

Όλες οι εταιρικές, εμπορικές και βιομηχανικές της δραστηριότητες συνάδουν με τις αρχές της «πράσινης ανάπτυξης» και της αειφορίας, με τη σταδιακή μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ακολουθώντας ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.

Η επένδυση της ELPEDISON στο φυσικό αέριο, το καθαρότερο ορυκτό καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είναι μόνο η αρχή. Θα ακολουθήσουν τεχνολογίες και εφαρμογές συνυφασμένες με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η προώθηση του μοντέλου της βιώσιμης ανάπτυξης εφαρμόζεται και στις δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ELPEDISON, στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη, μέσω:

Της υιοθέτησης συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης τελευταίας τεχνολογίας

Δραστηριοτήτων για την προστασία της ποιότητας του αέρα, του κλίματος, του εδάφους, του υπεδάφους, της φύσης και του περιβάλλοντος

Συγκεκριμένων ενεργειών ελαχιστοποίησης θορύβου, δονήσεων και ηλεκτρομαγνητικών πεδίων

Της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Συνεχούς χρήσης προγραμμάτων, για την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων και των εξωτερικών συνεργατών των Μονάδων

Για το σκοπό αυτό, η ELPEDISON έχει εφαρμόσει, στα πλαίσια του Ολοκληρωμένου της Συστήματος Διαχείρισης, συγκεκριμένη Περιβαλλοντική Πολιτική, σύμφωνα με την πιστοποίηση που έχει λάβει, βάσει του Προτύπου EN ISO 14001:2004

INTERAMERICAN

H INTERAMERICAN πρωτοπόρος στα περιβαλλοντικά ζητήματα

Η INTERAMERICAN και το ανθρώπινο δυναμικό – οι συνεργάτες της εταιρείας, κατανοώντας την πρόκληση, κατά τα τελευταία χρόνια έχουν επιδείξει στην ελληνική ασφαλιστική αγορά με σύνεση και υπευθυνότητα μια υποδειγματική, ολοκληρωμένη και διαρκώς εξελισσόμενη στρατηγική θέσεων και πράξεων στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα. Ενδεικτικά, η ΙΝTERAMERICAN:

υλοποιεί εξωστρεφείς περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες βιωματικής συμμετοχής των εργαζομένων και συνεργατών της για την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος,

με δεδομένη την προσήλωση στην υποστήριξη των επενδύσεων καθαρής ενέργειας, συνεχίζει, με αναπτυγμένη τεχνογνωσία που διαφοροποιεί την εταιρεία από την υπόλοιπη ασφαλιστική αγορά, έχει διαθέσει νέες ασφαλιστικές λύσεις ΑΠΕ οι οποίες τυγχάνουν ευρείας αποδοχής από τους επενδυτές,ενώ με την ιδιότητά της ως θεσμικού επενδυτή, συμμετέχει σε παγκόσμιες καμπάνιες για την περαιτέρω προώθηση επενδύσεων μηδενικών εκπομπών,

με ανάλογη σχετική τεχνογνωσία, συνεχίζει να προσφέρει στις ελληνικές επιχειρήσεις καινοτόμα προϊόντα και για την ασφάλιση της αστικής περιβαλλοντικής ευθύνης,

με τη συνεχή ανάπτυξη του εταιρικού έργου απόλυτης ψηφιοποίησης, προωθεί -τόσο σε προϊοντικό επίπεδο (πλατφόρμα απευθείας πωλήσεων Anytime) όσο και σε επίπεδο εσωτερικών λειτουργιών (πλατφόρμες OnΕ, e-customer, Askme κ.λπ.)- περιβαλλοντικά ουδέτερες λειτουργίες, με ταυτόχρονη σημαντική μείωση κατανάλωσης χαρτιού και ενεργειακών πόρων.

Επίσης, έχει βραβευθεί από φορείς της ΕΚΕ για τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες της.

Διαφήμιση