Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Μία πόλη νίκησε με έξυπνο τρόπο την ατμοσφαιρική ρύπανση

Μία πόλη νίκησε με έξυπνο τρόπο την ατμοσφαιρική ρύπανση

0
Διαφήμιση

Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στο Ρατζσάχι, πόλη του Μπαγκλαντές ξεκίνησαν πριν από 15 χρόνια, με ένα πρόγραμμα αναδάσωσης…. Τρία χρόνια μετά, οι αρχές της πόλης επικεντρώθηκαν στην καταπολέμηση της ρύπανσης από οχήματα, αγοράζοντας ηλεκτρικά οχήματα αγροτικής και άλλης χρήσης από την Κίνα, μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα από τα βενζινοκίνητα οχήματα και τους κινητήρες ντίζελ.

Επιπλέον, απαγορεύτηκε η διέλευση των μεγάλων φορτηγών από το κέντρο της πόλης κατά τη διάρκεια της ημέρας και οι υψικάμινοι εκσυγχρονίστηκαν με υλικά που παράγουν χαμηλότερη ρύπανση.

Ο επικεφαλής μηχανικός της πόλης, Ασραφέλ Χάκε, σχεδίασε νέα, βελτιωμένα πεζοδρόμια για την πόλη, εμπνευσμένος από επισκέψεις του σε Λονδίνο, Κίνα, και Ιαπωνία. Τα πεζοδρόμια αυτά ενθαρρύνουν τους κατοίκους να περπατούν και διατηρούν τα επίπεδα της σκόνης χαμηλά.

Μέχρι στιγμής έχουν εγκατασταθεί 14 χιλιόμετρα τέτοιων πεζοδρομίων, ενώ υπάρχουν σχέδια για την εγκατάσταση άλλων 32 χιλιομέτρων, καθώς και η δημιουργία του πρώτου ποδηλατοδρόμου της πόλης.

Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα είναι εμφανής στη συγκέντρωση των επικίνδυνων σωματιδίων με διάμετρο δέκα (ΡΜ10) και 2,5 (ΡΜ2.5) χιλιοστά, που προκαλούν πολλαπλά προβλήματα υγείας.

Ενδεικτικά, μεταξύ 2014 και 2016, τα επίπεδα των ΡΜ10 μειώθηκαν σχεδόν κατά δύο τρίτα, από τα 195 στα 63.9 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Αντίστοιχα, η συγκέντρωση των σωματιδίων ΡΜ2.5 μειώθηκε από 70 σε 37 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here