Αρχική Τεχνολογία Κορυφαία Ευρωπαϊκή διάκριση για την εταιρεία WATT Α.Ε

Κορυφαία Ευρωπαϊκή διάκριση για την εταιρεία WATT Α.Ε

0

Στις 31 Μαΐου 2016 στις Βρυξέλλες, έγινε μια άκρως τιμητική διάκριση για την Ελλάδα, καθώς ανάμεσα στους πιο σημαντικούς φορείς τεχνογνωσίας βραβεύτηκε και η ελληνική εταιρεία WATT A.E, η οποία ως επικεφαλής επιστημονικών φορέων, εκπλήρωσε το 2015 με τον καλύτερο τρόπο, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE με το έργο Energy Waste.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θεσμό βραβείων, που αναδεικνύει τα πιο αποτελεσματικά και εμπνευσμένα έργα στον τομέα της προστασίας της φύσης και του περιβάλλοντος.

Το έργο που βραβεύτηκε είχε τίτλο: «Ενεργειακή Αξιοποίηση Κλάσματος Μη Ανακυκλώσιμων Αστικών Απορριμμάτων σε μία Βιώσιμη Αγορά Παραγωγής Ενέργειας από Απορρίμματα», και είχε σκοπό την μελέτη, ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή της τεχνολογίας της αεριοποίησης για την ενεργειακή αξιοποίηση μη ανακυκλώσιμων αποβλήτων με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Εταίροι της WATT στο έργο ήταν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η EREF (European Renewable Energies Federation). Το βραβείο παρέλαβε ο κύριος Κωνσταντίνος Βεργανελάκης, επικεφαλής της ομάδας της WATT για το έργο.

Σύμφωνα με το έργο, απορρίμματα που δεν είναι δυνατό να ανακυκλωθούν, αντί να θάβονται μετατρέπονται μέσω ειδικής επεξεργασίας σε καύσιμα RDF (Refuse Derived Fuel- ή/ και SRF (Solid Recovered fuel) από τα οποία παράγεται αέριο, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για παραγωγή ενέργειας.

Με την τεχνολογία της αεριοποίησης δεν εκλύονται στην ατμόσφαιρα ρυπογόνα καυσαέρια, καθιστώντας την διεργασία ως μια καθαρή ενεργειακή λύση. Η μονάδα αεριοποίησης πλεονεκτεί της καύσης και για το γεγονός ότι δεν απαιτεί συνεχή λειτουργία, ούτε μεγάλες ποσότητες υλικών. Για τους λόγους αυτούς ενδείκνυται και για αποκεντρωμένες περιοχές, όπως τα νησιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από μια μονάδα 200kw, υπάρχει η δυνατότητα τροφοδότησης με ηλεκτρική ενέργεια 440 νοικοκυριών, σύμφωνα με τη μέση ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τους.

Το LIFE είναι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε για τη στήριξη περιβαλλοντικών έργων για τη διατήρηση της φύσης και του κλίματος. Στην Ελλάδα, από την έναρξη του προγράμματος το 1992, χρηματοδοτήθηκαν συνολικά 219 προγράμματα.

Από αυτά, 146 αφορούσαν την περιβαλλοντική καινοτομία, 66 την προστασία της φύσης και τη βιοποικιλότητα και επτά την ενημέρωση και επικοινωνία. Τα έργα αυτά αντιστοιχούν σε συνολικές επενδύσεις ύψους €291 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα €153 εκατ. συνεισέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here