Αρχική Ειδήσεις H εμπορική συμφωνία TTIP πυροδοτεί εντάσεις ανάμεσα σε Ε.Ε. και ΗΠΑ

H εμπορική συμφωνία TTIP πυροδοτεί εντάσεις ανάμεσα σε Ε.Ε. και ΗΠΑ

0
Διαφήμιση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε σε email που έστειλε την περασμένη Παρασκευή στους εκπροσώπους των 28 στις Βρυξέλλες πως αν οι ΗΠΑ δεν αλλάξουν προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις για την TTIP, δεν θα υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2017!

Αυτό μεταδίδει το POLITICO, σημειώνοντας ότι στο email προς τους μόνιμους αντιπροσώπους στην Ε.Ε., η Κομισιόν άσκησε σκληρή κριτική στον εκπρόσωπο των ΗΠΑ στην Ε.Ε., Άντονι Γκάρντνερ, επειδή σύμφωνα με την ίδια έστειλε ένα «κάπως ασυνήθιστο» μήνυμα στους Ευρωπαίους ομολόγους του την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Γκάρντνερ έγραψε στους 28 εκπροσώπους της Ε.Ε. στις 25 Μαίου, επικρίνοντας τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, επειδή έκανε μια σειρά από «παραπλανητικές δηλώσεις στον τύπο», ενώ προσέφερε και μια αναλυτική λίστα των δηλώσεων.

Η ανταλλαγή «λεκτικών πυρών» είναι σύμφωνα με το POLITICO το τελευταίο σημάδι των όλο και μεγαλύτερων αντιπαραθέσεων σχετικά με την συμφωνία για την TTIP, με την κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη ότι δεν διαπραγματεύεται όσο θα έπρεπε.

Η γεωργική πολιτική είναι ένα από τα πιο επίμαχα από τα 27 κεφάλαια που βρίσκονται αυτήν την στιγμή υπό διαπραγμάτευση μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών για την συμφωνία. Όπως σημειώνει το POLITICO, κάθε πλευρά δέχεται ισχυρές πιέσεις από εγχώρια λόμπι.

Στο email προς τους εκπροσώπους της E.E. o κ. Γκάρντνερ έγραψε: «Όταν οι διαφορετικές απόψεις είναι κάτι το αναμενόμενο, ειδικά σε θέματα όπως η γεωργία, θα έπρεπε να διατυπώνονται κεκλεισμένων των θυρών και όχι δημόσια».

Ο κ. Γκάρντνερ πρόσθεσε ότι η θέση των ΗΠΑ είναι ότι «οι δασμοί της Ε.Ε. είναι δύο με τρεις φορές υψηλότεροι από ότι στις ΗΠΑ και ότι οι μη δασμολογικοί φραγμοί έχουν ουσιαστικά εξαφανίσει πολλές από τις βασικές μας εξαγωγές».

Στο email «απάντηση» της Κομισιόν, αναφέρεται πως οι ΗΠΑ δεν είναι πρόθυμες να δεσμευτούν σοβαρά σε τομείς που είναι σημαντικοί για την Ευρώπη, όπως η αποδοχή ενός συστήματος γεωγραφικών δεικτών.

Διαφήμιση