Αρχική Ειδήσεις Εθελοντές πυροπροστασίας στις επάλξεις της Πάρνηθας

Εθελοντές πυροπροστασίας στις επάλξεις της Πάρνηθας

0
Διαφήμιση

Συνεχίζεται για άλλη μία αντιπυρική περίοδο το έργο των εθελοντών δασοπυροπροστασίας Αττικής (ΕΔΑΣΑ), με συνεχείς παρεμβάσεις και βάρδιες επιτήρησης.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:

– «Λες να δούμε ελάφια απόψε»;

– «Πιθανό, και ακόμα πιθανότερο το πρωί»

– «Έχουμε μεγάλη επικινδυνότητα πυρκαγιάς σήμερα;»

– «Τέσσερα δίνει η Πολιτική Προστασία»

– «Βράζει ο τόπος, γιατί μας είπες να φέρουμε μπουφάν;»

– «Στο πυροφυλάκιο θα καταλάβεις!»

Τέτοιοι διάλογοι επαναλαμβάνονται κάθε απόγευμα στην Πάρνηθα, καθώς οι εθελοντικές ομάδες του ΕΔΑΣΑ ξεκινούν για το πυροφυλάκιο. Μια εθελοντική δραστηριότητα που συνεχίζεται εδώ και 30 χρόνια, προσφέροντας έγκαιρη προειδοποίηση για δασικές πυρκαγιές, αλλά και ανεπανάληπτες εμπειρίες στους εθελοντές που συμμετέχουν.

Ο ΕΔΑΣΑ (Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής) απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και τους καλεί να αποδράσουν από τη ζέστη της καλοκαιρινής Αθήνας, περνώντας μια νύχτα στη δροσιά της Πάρνηθας και προσφέροντας το χρόνο τους στη φύλαξη του τελευταίου πνεύμονα της Αττικής.

Του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας που ανακάμπτει πια από την καταστροφή του 2007, αλλά εξακολουθεί να απειλείται από πυρκαγιές που ξεσπούν στην περίμετρό του.

Οι νυχτερινές δασοπυροφυλάξεις διεξάγονται σε στεγασμένο χώρο με δυνατότητα ύπνου σε στρωματάκια (πυροφυλάκια Σκίπιζας και Μόλας), σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, το Δασαρχείο Πάρνηθας και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.

Μπορεί να λάβει μέρος σε αυτές οποιοδήποτε άτομο άνω των 18 ετών, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις, καθώς επικεφαλής της ομάδας πυροφύλαξης είναι πάντοτε εκπαιδευμένα μέλη του ΕΔΑΣΑ.

«Είναι τεράστια η αξία της συμμετοχής των εθελοντών, γιατί το πυροφυλάκιο πρέπει να είναι στελεχωμένο κάθε βράδυ. Ο καθένας μπορεί να βάλει το λιθαράκι του», τονίζουν οι συντονιστές δασοπυροφυλάξεων του ΕΔΑΣΑ, Δήμητρα Στάθη και Νίκος Καπράλος.

«Η ανταμοιβή είναι η ομορφιά του τοπίου, η μυρωδιά του δάσους, ο έναστρος ουρανός και τα χρώματα της ανατολής!».

Διαφήμιση