Αρχική Ειδήσεις Ελληνική συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας

Ελληνική συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας

0
Διαφήμιση

Στο πλαίσιο του European Social Innovation Competition θα απονεμηθούν 3 βραβεία με έπαθλο €50.000 στις καλύτερες ιδέες με θέμα: «Προοπτικές Ενσωμάτωσης στην Ευρώπη»

Η ελληνική πρόταση Solidarity Salt επιλέχθηκε ανάμεσα από περισσότερες από 1.000 υποψηφιότητες από 36 χώρες και πέρασε στην ημιτελική φάση του European Social Innovation Competition (Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας).

Ανοιχτό σε υποψηφίους από όλη την Ευρώπη, το φετινό θέμα του διαγωνισμού «Προοπτικές Ενσωμάτωσης» είδε τους κριτές να επιλέγουν συμμετοχές που έχουν το δυναμικό να αντιμετωπίσουν την υποδοχή και την ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη.

Επιδίωξη του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη δημιουργικών προσεγγίσεων, που θα αναπτύξουν το δυναμικό των προσφύγων και των μεταναστών, συμβάλλοντας στην ένταξή τους στα κράτη υποδοχής.

Το Solidarity Salt είναι μια καινούρια κοινωνική επιχείρηση όπου γυναίκες από την Ελλάδα και γυναίκες πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια επιτυχημένη επιχείρηση εξαγωγής ελληνικού θαλασσινού αλατιού. Στόχος της επιχείρησης είναι να έχει μετρήσιμη θετική επίδραση στις ζωές των γυναικών προσφύγων οδηγώντας στην ένταξή τους στην κοινωνία προσφέροντας παράλληλα μια σειρά άλλων ωφελειών.

Αναλυτικότερα, το Solidarity Salt επιδιώκει μέσα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας

1. να αναπτύξει την αυτοεκτίμηση των γυναικών προσφύγων και την εικόνα που έχουν για τις δυνατότητες και ικανότητές τους,

2. να βελτιώσει τα ταλέντα τους και να τις βοηθήσει να αναπτύξουν συγκεκριμένες επαγγελματικές δεξιότητες και 3. να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για επόμενες αντίστοιχες πρωτοβουλίες ένταξης προσφύγων στην αγορά εργασίας.

Η ελληνική συμμετοχή θα συναγωνιστεί 29 έργα από ολόκληρη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, εφέτος, 5 συμμετέχοντες στην ημιτελική φάση είναι έργα με έδρα στη Γερμανία, 4 από την Ιταλία και 4 από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκτός από την Ελλάδα, άλλες επιτυχείς αιτήσεις προέρχονταν από την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Ουκρανία, γεγονός που αποδεικνύει την ευρεία δέσμευση για την αξιοποίηση της κοινωνικής καινοτομίας για την εξεύρεση λύσεων για την ένταξη σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Το Solidarity Salt μαζί με 29 άλλους φιναλίστ, θα προσκληθεί στην Ακαδημία Κοινωνικής Καινοτομίας που θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 6 Ιουλίου στο Βερολίνο. Κατά τη διάρκεια της Ακαδημίας θα υπάρξουν συνεδρίες, εργαστήρια, αλλά και εξατομικευμένη υποστήριξη για την περαιτέρω ανάλυση των ιδεών των συμμετεχόντων.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των υποψηφιοτήτων που θα βρίσκονται εκεί, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν γερμανικά παραδείγματα συνεργατικών προσεγγίσεων στην υποστήριξη της ένταξης.

Στη συνέχεια, θα επιλεγούν από την κριτική επιτροπή οι δέκα επικρατέστεροι υποψήφιοι και τα τρία πιο αποτελεσματικά έργα θα λάβουν, το καθένα, χρηματικό έπαθλο €50.000 κατά την τελετή απονομής των βραβείων στις Βρυξέλλες, τον Οκτώβριο του 2016.

Δείτε τους 30 συμμετέχοντες στην ημιτελική φάση στη διεύθυνση: http://bit.ly/2016semi-finalists.

 

Διαφήμιση