Αρχική Ειδήσεις Ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για την TTIP και τη CETA

Ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για την TTIP και τη CETA

0

Στη συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θ’ ασχοληθεί με το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών (μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ) TTIP και CETA, προχωρά η Βουλή όπως προέκυψε από τη συνάντηση του προέδρου Νίκου Βούτση με τον διευθυντή του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace Νίκο Χαραλαμπίδη και την υπεύθυνη της εκστρατείας για την TTIP και τη CETA Ναταλία Τσιγαρίδου.

Υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία της Greenpeace, ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε: «Θέλαμε να κάνουμε αυτή τη συνάντηση, διότι είναι εξαιρετικά κρίσιμη αυτή η διατλαντική συμφωνία που, εν κρυπτώ και παραβύστω, προετοιμάζεται εδώ και χρόνια. Έχουμε φέρει το θέμα στη Βουλή το 2014, με επίκαιρη επερώτηση. Η Βουλή των Ελλήνων είναι από τα λίγα κοινοβούλια που ασχολήθηκαν με αυτό. Η τότε κυβέρνηση διά των αρμοδίων υπουργών της είχε δεσμευτεί ότι θα έρθει στη Βουλή το ζήτημα, διότι έγινε μια ουσιαστική συζήτηση με ό,τι υλικό είχαμε ως τότε.

Η Βουλή θ’ αναλάβει πρωτοβουλία για τη συγκρότηση μιας ad hoc επιτροπής για το θέμα αυτό, στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι μεγάλων οργανώσεων με διεθνή αναγνώριση και ενασχόληση με το ζήτημα, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, πέραν των βουλευτών. Θα τη συγκροτήσουμε άμεσα, μέσα στο καλοκαίρι.

Γνωρίζετε ότι ήδη οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων έχουν αρχίσει να ενημερώνονται σχετικά με τα ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας, στο αρμόδιο γραφείο του Υπουργείου Εξωτερικών. Άρα τα κόμματα γνωρίζουν πλέον κάποια τμήματα του θέματος, το ίδιο και οι ευρωβουλευτές διαθέτουν μια τέτοια προσέγγιση. Μπορούμε, λοιπόν, να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία, η οποία αφορά όλη τη Βουλή, καθώς δεν είναι θέμα προσωπικής διάθεσης του καθενός. Εσείς πράξατε καλώς από την πλευρά σας να δώσετε έναυσμα με την προσπάθειά σας προκειμένου και ατομικά οι βουλευτές να πάρουν θέση.

Το ζήτημα είναι να τοποθετηθούν έγκαιρα, για ό,τι γίνεται, τόσο η Βουλή όσο και η Κυβέρνηση και οι Διεθνείς Οργανισμοί. Η πρωτοβουλία την οποία παίρνουμε είναι σε γνώση της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού, κ. Σταθάκη. Σε κάθε βήμα θα υπάρχει και κυβερνητική συμμετοχή, ώστε να διαμορφωθεί από κοινού η θέση της χώρας».

Από την πλευρά του ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace ανέφερε: «Εκτιμώ πως είναι μια εξέλιξη στη σωστή κατεύθυνση, μιας και η ανοιχτή συζήτηση, η διαφάνεια, η συμμετοχή, είναι τα στοιχεία τα οποία λείπουν, πρώτ’ απ’ όλα, απ’ αυτή τη συμφωνία. Κάποιοι από εμάς προσπαθούμε να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις εδώ και χρόνια. Τα κομμάτια της πληροφόρησης που έχουμε είναι πολύ λίγα στο παζλ.

Είναι ενδιαφέρον ότι μέχρι πρόσφατα, μέσα από τις διαρροές που δημοσιοποίησε το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace, προκύπτει ότι κάποιοι φορείς της κοινωνίας των πολιτών γνωρίζουν παραπάνω από αυτούς που θα έπρεπε να γνωρίζουν: τους βουλευτές, τους υπουργούς, τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι για ν’ αποκτήσει πρόσβαση σε ελεγχόμενο μόνο μέρος της πληροφορίας κάποιος ευρωβουλευτής πρέπει να περάσει από μια αρκετά σκληρή διαδικασία, πράγμα το οποίο είναι παράλογο για ένα ευρωπαϊκό σύστημα το οποίο θέλει να προωθήσει την κοινωνική συμμετοχή, την ισότητα, τη διαφάνεια.

Άρα, με αυτή την έννοια, καταρχάς βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Αν καταφέρουμε, δηλαδή, να βάλουμε το στοιχείο της διαφάνειας, πιστεύουμε πως πολλές από τις εύλογες ανησυχίες θα αποσαφηνισθούν. Είναι καλό το ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία, γιατί και επί της ουσίας, τουλάχιστον από τα στοιχεία που έχουμε, σε μια σειρά από θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες, το ποιος έχει πρόσβαση σε ποια δεδομένα, οι ανησυχίες είναι πάρα πολύ βάσιμες. Και νομίζω ότι έχουμε κάθε λόγο να εξετάσουμε το θέμα πάρα πολύ γρήγορα, γιατί οι εξελίξεις προχωράνε.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η χώρα εδώ και αρκετό διάστημα, το θετικό είναι ότι υπάρχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και φορείς που έχουν αρχίσει ν’ αντιδρούν σε ό,τι μαθαίνουν για την TTIP αλλά και για τη CETA, την αντίστοιχη συμφωνία της Ε.Ε. με τον Καναδά. Άρα νομίζω ότι έχουμε μια ακόμα δυνατότητα ν’ αναζητήσουμε νέες συμμαχίες και -γιατί όχι- να καθοδηγήσουμε τις εξελίξεις».

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here