Αρχική Ειδήσεις Τέλος εποχής για την πλαστική σακούλα στη Σύρο

Τέλος εποχής για την πλαστική σακούλα στη Σύρο

0

Στην κορύφωση των δράσεών του πρόκειται να περάσει τις επόμενες ημέρες το ευρωπαϊκό Έργο LIFE DEBAG Ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον LIFEDEBAG που υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποσκοπεί στη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Το Έργο, που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου και διήνυσε μέχρι σήμερα περίοδο προπαρασκευαστικών και ενημερωτικών ενεργειών, ξεκινά πλέον μια σειρά στοχευμένων και αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων στο πλαίσιο της «εβδομάδας χωρίς πλαστικές σακούλες», που θα υλοποιηθεί το διάστημα 27 Μαίου έως 5 Ιουνίου και έχει ως στόχο την ευρεία ενημέρωση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας στο περιβάλλον και κατ’επέκταση τον μέγιστο δυνατό περιορισμό της μέσα από μια ολιστική προσέγγιση.

Βασικό και δεσπόζοντα άξονα της «εβδομάδας χωρίς πλαστικές σακούλες» αποτελεί η πρακτική «απομόνωση» της συγκεκριμένης συσκευασίας από την καθημερινότητα της Σύρου και η αντικατάστασή της από πάνινες, φιλικές προς το περιβάλλον τσάντες.

Για το σκοπό αυτό, εκπρόσωποι του Έργου θα βρεθούν σε κομβικά σημεία του νησιού, όπως super market, καταστήματα λιανικής πώλησης, αλλά και στο λιμάνι προσφέροντας δωρεάν πάνινες τσάντες σε κατοίκους και επισκέπτες και ταυτόχρονα ενημερώνοντάς τους για το Έργο και τις επιπτώσεις των πλαστικών σακουλών στο περιβάλλον.

Παράλληλα, και αναγνωρίζοντας την κεφαλαιώδη σημασία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην υιοθέτηση νέων πρακτικών για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της «εβδομάδας χωρίς πλαστικές σακούλες», θα πραγματοποιηθούν Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Α’Βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης (2/6) και εκδήλωση με διαδραστικά, επιμορφωτικά παιχνίδια για παιδιά την Παρασκευή 3/6, στην πλατεία Μιαούλη.

Η επιστημονική προσέγγιση των επιπτώσεων της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον και η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, θα επιχειρηθεί από σειρά εκδηλώσεων, που θα υλοποιηθούν με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αλλά και δράσεων πεδίου, ούτως ώστε να συνυφανθούν η θεωρητική τεκμηρίωση του θέματος με την πρακτική αποτύπωσή του. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές προς το κοινό παρουσιάσεις από κορυφαίους επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ παράλληλα θα υλοποιηθούν καθαρισμοί και επιστημονική καταγραφή απορριμμάτων στο μονοπάτι της Σπηλιάς Φερεκύδη και σε ακτές της Σύρου και της Γυάρου, ηχοβολιστική αποτύπωση και υποβρύχια βιντεοσκόπηση του πυθμένα του Κόλπου της Ερμούπολης και άλλες καινοτόμες επιστημονικές δράσεις. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις παραπάνω δράσεις θα συμβάλουν σημαντικά η Ομάδα Πεζοπόρων Σύρου (στο μονοπάτι της Σπηλιάς Φερεκύδη), ο Όμιλος Φουσκωτών & Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου (στις βόρειες ακτές του νησιού) και το CYCLADES LIFE (στη Γυάρο).

Τέλος, η «εβδομάδα χωρίς πλαστικές σακούλες», θα διανθιστεί από ποικίλα καλλιτεχνικά δρώμενα που συνδέονται με τη θάλασσα και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως συναυλίες και προβολή ντοκιμαντέρ, ανοιχτά προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σύρου.

Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν οι συναυλίες: του Κώστα Θωμαϊδη «Τραγούδια για τη θάλασσα» την Παρασκευή 27/5 και του συγκροτήματος «Νέα Τάξη Πραγμάτων» το Σάββατο 4/6 (με την υποστήριξη του ΦΟ.Δ.Σ.Α Σύρου), ενώ το Σάββατο 28/5 και την Πέμπτη 2/6 θα προβληθούν ντοκιμαντέρ με θεματολογία «Οι υποθαλάσσιοι κρυμμένοι θησαυροί & οι απειλές τους» 1 & 2, αντίστοιχα.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here